Lifestyle

Deze tips gaan je helpen om die burn-out te voorkomen

We leven in een tijd waarin er ontzettend veel van ons verwacht wordt. Studeren, een bijbaantje, andere verplichtingen en dan ook nog eens de leuke dingen doen. De een kan beter met al deze druk omgaan dan de ander. En zeker wanneer het op presteren aankomt wordt het voor sommigen te veel. Heb jij het ook zo druk en wordt het allemaal een beetje te veel? Deze tips helpen je bij prestatiedruk en om een burn-out te voorkomen.

1. Maak een to do list
Wat enorm helpt wanneer je veel dingen te doen hebt, is het maken van een to-do list. Maak een overzichtje van wat je allemaal moet doen en schrijf dit het liefst met pen op papier. Wanneer je een taak hebt afgerond kun je deze afstrepen, wat ervoor zorgt dat je een voldaan gevoel krijgt. Zo kun je echt zien dat je vooruitgang hebt geboekt, in plaats van dat je denkt dat je nog niets nuttigs hebt gedaan.

2. Leer om vaker ‘nee’ te zeggen
Een van de vele oorzaken van prestatiedruk is te veel verantwoordelijkheden op je nemen. Kijk jij deze teksten nog even na? ‘Ja hoor’. Stuur jij nog even een mailtje? ‘Doe ik!’. Leer om vaker ‘nee’ te durven zeggen. Dat is in het begin misschien moeilijk omdat iedereen van je verwacht dat je doet wat je gevraagd wordt, maar uiteindelijk zul je merken dat dit veel rust geeft. Neem alleen extra opdrachten aan als dit voor jou uitkomt en voorkom onnodige stress.

3. Pak genoeg nachtrust
Als je overdag goed wilt functioneren is een goede nachtrust heel erg belangrijk. Ga daarom op tijd naar bed en pak genoeg slaap. Op die manier kun jij de volgende dag weer goed bezig en je dingen gedaan krijgen. Slapeloze nachten? In dit artikel vind je de gouden tips.
4. Gun jezelf de leuke dingen
Natuurlijk is het de bedoeling dat je je werk doet en al je opdrachten afkrijgt, maar soms is het ook nodig om leuke dingen te doen. Gun jezelf de leuke dingen in het leven, óók als je daardoor even niet bezig kunt zijn met school of werk. Ontspanning zorgt er uiteindelijk alleen maar voor dat jij weer goed en productief aan de slag kunt. Leuke dingen doen is ontzettend belangrijk om een burn-out te voorkomen.

5. Blijf goed eten en drinken
Vergeet in alle drukte niet voor jezelf te zorgen. Eet en drink genoeg en het liefst gezond. Sommige mensen willen zichzelf nog weleens vergeten te verzorgen omdat ze te druk bezig zijn met andere dingen, maar dat is een absolute no go. Denk aan jezelf! Je voelt je al een stuk beter als je een goedgevulde maag hebt, dus daarom moet je nooit een maaltijd overslaan.

6. Vraag om hulp
Hulp vragen is voor sommige mensen heel erg moeilijk. Zeker wanneer jij het liefst zelf de touwtjes in handen hebt. Toch moet je proberen om je hier overheen te zetten en hulp van anderen aannemen. Als iemand je hulp aanbiedt, neem deze hulp dan gewoon aan. En wordt er niks aangeboden? Vraag dan zelf om hulp.

Beeld: iStock