Lifestyle

7 makkelijke manieren om 'nee' te zeggen tegen je vrienden

Kan je mij even helpen met deze opdracht? Wil je dit even langsbrengen bij het postkantoor? Wil je even voor mij boodschappen doen? Kan je mij komen ophalen? Wil je mij helpen met opruimen? Je kent het vast wel: iemand vraagt een gunst aan je, je zegt 'ja' maar eigenlijk komt het je helemaal niet zo goed uit. Liever had je 'nee' gezegd, want je hebt zelf nog genoeg te doen. Toch zeg je 'ja', omdat je niet wil dat mensen teleurgesteld in je zijn. 

'Nee' zeggen kan af en toe best lastig zijn. Je wil graag mensen helpen en niet mensen teleurstellen. Door onze telefoons en sociale media zijn we continu bereikbaar. De manieren om dingen te vragen zijn daardoor makkelijker geworden en mensen vragen daarom ook meer. Je denkt dat er van je verwacht wordt dat je snel reageert. Maar het is belangrijk om vooral dingen te doen waar jij je goed bij voelt en waar jij gelukkig van wordt. Door 'nee' te zeggen tegen een ander is het niet gelijk zo dat zij anders over jou denken. Om je hierbij te helpen hebben wij hier 7 tips die je makkelijk leren 'nee' te zeggen.

#1. Let eens op hoe anderen 'nee' zeggen
Hoe vaak zeggen mensen wel is 'nee' tegen jou? Wat vind je daarvan? Je bent dan toch ook niet meteen boos op die ander en wil je niks meer met hem of haar te maken hebben? Precies. Nee is ook een antwoord. Als iemand anders 'nee' tegen jou zegt, vind je het eigenlijk helemaal niet zo erg. Dus onthoudt goed dat mensen dat ook hebben als jij een keer 'nee' zegt.

#2. Je zegt nee tegen de vraag
Onthoud goed dat je 'nee' zegt tegen een vraag van iemand en niet 'nee' zegt tegen de persoon zelf. Het voelt misschien alsof je iemand in de steek laat als je 'nee' zegt. Maar je zegt 'nee' tegen de vraag en niet nee tegen de vriendschap. Je antwoord op de vraag maakt je geen slecht persoon en zegt helemaal niets over dat jij een slechte vriendin bent. Dat je vanavond even me-time wil en wil ontspannen met bijvoorbeeld yoga is helemaal niet erg. Het is heel belangrijk om soms even lekker aan jezelf te denken en doen waar jij je goed bij voelt.

Meisje met hart#3. Denk na voordat je antwoord geeft
Kan je morgen even mee naar die verjaardag? Geef niet meteen antwoord wanneer iemand je om een gunst vraagt. Je weet nu gewoon nog niet zo goed of je daar zin in hebt. Zeg dat je erop terugkomt, daar is echt niets raars aan. Om te leren nee te zeggen moet je jezelf even een denkpauze geven, dan kan je alles op een rijtje zetten. Bijvoorbeeld of het wel uitkomt om mee te gaan naar die verjaardag van je besties lover of dat je eigenlijk nog moet leren voor je tentamen en ook al hebt afgesproken om te lunchen met je moeder. Zet wel even in je notities dat je er nog op moet reageren, want het is natuurlijk wel zo netjes om erop terug te komen.

#4. Je mag van mening veranderen
Soms besef je pas achteraf dat het toch niet zo handig van je is geweest om 'ja' te zeggen. Eigenlijk komt het je helemaal niet uit of doe je toch liever iets anders. Dat is vervelend, maar je hebt het recht om van mening te veranderen. Vertel het degene dan wel zo snel mogelijk, zodat die ook weer de tijd heeft om een oplossing te zoeken. Je vindt het niet fijn om de ander teleur te stellen, maar stel het vooral niet uit om te zeggen. Dan zorg je er ook alleen maar voor dat je er zelf langer in je hoofd over loopt te malen.  

#5. Je bent geen excuus schuldig
Soms zit je heel lang na te denken wat je kan zeggen als excuus. 'Nee ik kan niet want ik heb de verjaardag van mijn achterneefje haar tante en die mag ik echt niet missen, want die zijn net terug uit Australië, bla bla bla'. Je hoeft helemaal geen verklaring af te leggen waarom je niet kan. Een verklaring geven is eigenlijk goedkeuring krijgen van de ander waarom je 'nee' zegt. Het maakt je zoveel krachtiger als je gewoon 'nee' zegt. Je merkt dat de ander in de meeste gevallen niet eens naar jouw verklaring zal vragen. 

#6. 'Nee' zeggen tegen een ander, is 'ja' zeggen tegen jezelf
Als je 'ja' zegt tegen iets wat je niet leuk vindt, zeg je 'nee' tegen dingen die je wel graag doet. Als je 'ja' zegt tegen overwerken, zeg je 'nee' tegen je sociale leven. Door continu 'ja' te blijven zeggen, neem je vaak te veel hooi op je vork. 'Nee' zeggen tegen een ander is helemaal niet slecht. Leren nee te zeggen tegen een ander, is leren ja te zeggen tegen jezelf. Je moet respect hebben voor jezelf en er is niemand belangrijker dan jijzelf. Ook al kan het soms moeilijk zijn, soms moet je gewoon echt voor jezelf kiezen en doen waar jij je goed bij voelt.

#7. Oefen met leren nee te zeggen
We weten allemaal dat we leren door te oefenen. Begin daarom met kleine stapjes. Oefen bijvoorbeeld door minstens één keer per dag ‘nee’ te zeggen. Of maak er een spelletje van door op elke derde vraag ‘nee’ te zeggen. ''Heb je misschien tien cent erbij?'' ''Nee''. Door te oefenen, merk je al snel dat je je minder snel schuldig voelt als je 'nee' zegt.

via GIPHY

Bron: scienceofpeople.com/ mindbodygreen.com | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved