Lifestyle

Slapeloze nachten? Dit zijn de gouden tips

Soms heb je van die nachten dat je geen oog dichtdoet. Dan lig je maar te woelen en denk je maar één ding: slaap ik nu nóg niet?! Je ziet de zon opkomen en de vogels beginnen langzaam te fluiten. Als je dan eindelijk in dromenland bent, gaat die verdomde wekker. Als je last hebt van slapeloosheid, is dat hartstikke vervelend. Gelukkig heeft Girlscene een aantal tips, zodat je beter kunt dealen met deze slapeloze nachten. 

Nachten lang wakker liggen, waar komt dat eigenlijk vandaan? Dat je niet goed kunt slapen, kan te maken hebben met stress, angst, maar ook door alcoholgebruik. Als je slaapkamer niet donker genoeg is of er veel geluid, kan dit ook een oorzaak zijn van slecht slapen. Slecht inslapen, vaak wakker worden of vroeg wakker worden vallen allemaal onder slapeloosheid. Geen paniek, want wij geven tips, zodat je toch kunt dealen met deze slapeloze nachten. 

1. Probeer het los te laten
Het is hartstikke vervelend als je niet kunt slapen, maar probeer het los te laten. Accepteer dat het laat is en dat het morgen een zware dag gaat worden. Doe je ogen dicht en denk dat je vanzelf wel een keer in slaap valt. Met alleen liggen rust je ook uit, dus geen paniek. Als je blijft balen, val je nooit in slaap.

2. Draai je wekker om
Je blijft maar op de wekker kijken hoe laat het is. Hier schiet je niets mee op. De oplossing is heel simpel: draai je wekker om. Zo heb je geen tijdsbesef en is de paniek minder groot.

3. Schrijf het van je af
Een oorzaak van slapeloosheid kan te maken hebben met zorgen die je aan je hoofd hebt. Schrijf het van je af. Pak pen en papier en schrijf alles op wat door je hoofd spookt. Zo is je hoofd leeg, voordat je onder de wol kruipt en hoef je niet meer te piekeren. 

4. Ademen door je linker neusgat
Je neus staat in verbinding met je hersenen en je zenuwstelsel. De Indiase yogi’s hebben een speciale manier om sneller in slaap te vallen. Sluit met je duim je rechter neusgat en adem door je linker neusgat. Dit zorgt ervoor dat je kalmeert en dat je hartslag langzaam vertraagt. Nu ben je helemaal ontspannen. Lees hier nog meer tips om rustig te worden in je hoofd. 

slapeloosheid tips5. Melatonine
Melatonine is een voedingssupplement dat wordt gebruikt om sneller in slaap te vallen. Dit moet je innemen ongeveer een half uur voordat je gaat slapen. Klik hier om melatonine te bestellen. 

6. Lees een boek
Kom tot rust door voor het slapen gaan een boek te lezen. Zo worden je hersenen moe en kom je helemaal tot rust. Vaak helpt het ook om rustgevende muziek te luisteren, voordat je onder de wol kruipt. 

7. Houd een slaapdagboek bij
Als je regelmatig slecht slaapt, is het een idee om een slaapdagboek bij te houden. Je schrijft op hoe laat je gaat slapen, hoe laat je wakker wordt en hoe vaak je s’ nachts wakker bent geworden. Wat heb je gedaan en gegeten vlak voor het slapen gaan? Op deze manier zie je een patroon en kun je er misschien achter komen wat de oorzaak is. 

8. Zorg voor een goede slaapomstandigheden
Het zou kunnen dat je slecht slaapt, omdat het bed niet goed ligt, het kussen te hard is of de temperatuur niet aangenaam is. Het zijn allemaal dingen die spelen bij een nachtrust. Een ander matras doet al wonderen. 

9. Bedenk alvast wat je de volgende dag moet doen
Leg je kleding alvast klaar en pak je tas in. Hier hoef je dan in je bed al niet meer over na te denken. Scheelt weer een hoop gepieker waar je niets aan hebt. 

Lees hier feitjes over slapen die je nog niet wist. 

Beeld: iStock | Bron: gezondheidsplein.nl, slaapinfo.nl, wijzijnmind.nl