Lifestyle

Helemaal in love: is ‘right person, wrong time’ een feit of een fabel?

Right-person-wrong-time-feit-fabel

Is het een feit of een fabel? Bestaat het fenomeen 'right person, wrong time' echt? In de wereld van liefde en relaties lijkt timing vaak een cruciale factor te zijn. Maar kunnen twee mensen die perfect voor elkaar lijken te zijn toch niet samenkomen vanwege ongunstige omstandigheden? Woont je vriendje aan de andere kant van de wereld? Of is je vriendinnetje toch niet mentaal klaar voor een relatie, maar (misschien) wel over een jaar? Girlscene ging op onderzoek uit of timing wel zo belangrijk is voor een relatie!

Right person wrong time

Heb je ooit het gevoel gehad dat je de juiste persoon op het verkeerde moment hebt ontmoet? Misschien heb je wel eens gedatet tijdens je studie, maar konden jullie de dingen niet helemaal laten werken – of ben je gevallen voor iemand in een ander land tijdens een buitenlandse studie, maar was een langeafstandsrelatie geen optie. Waarschijnlijk heb je dit fenomeen zelfs in films gezien: twee personages hebben onmiskenbare chemie, maar om wat voor reden dan ook is hun relatie uiteindelijk niet voorbestemd te zijn – denk aan La La Land, bijvoorbeeld. Liefde is ingewikkeld en soms staat timing niet echt aan jouw kant, maar geven we de timing de schuld dat de relatie niet werkt of is dat allemaal een fabel?

Feit of fabel?

“Het concept van ‘juiste persoon, verkeerde tijd’ is een veelvoorkomend dilemma waar mensen mee te maken krijgen wanneer ze iemand ontmoeten die perfect bij hen lijkt te passen, maar de omstandigheden niet gunstig zijn voor een relatie”, zegt LeMeita Smith, PhD, een erkend professioneel counselor in Texas en directeur van klinische diensten bij United Health Services. “Die omstandigheden kunnen variëren van bindingsproblemen van één persoon tot beide partijen die zich in verschillende levensfasen bevinden”, zegt ze. Echter, ongelegen timing is niet altijd het enige probleem dat een relatie in de weg staat.

“Soms houden we vast aan de overtuiging dat timing het belangrijkste obstakel is in een relatie, maar het is belangrijk om te overwegen of er andere onderliggende problemen zijn die in de weg staan”, zegt Avigail Lev, PsyD, een erkend psycholoog in Californië en directeur van het Bay Area CBT Center. “Wanneer mensen deze frase ‘right person, wrong time’ gebruiken, zien ze vaak diepere problemen of incompatibiliteiten over het hoofd die mogelijk problemen veroorzaken.” Deze factoren kunnen onder meer intieme onverenigbaarheid, hechtingsproblemen of een angst voor intimiteit of toewijding omvatten. Een ‘right person, wrong time’ situatie kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Je kan je doen afvragen wat je vervolgens moet doen. Hoe weet je of je echt in een ‘right person, wrong time’ situatie zit? En wanneer komt het juiste moment voor die mogelijke relatie dan aan? Behoorlijk verwarrend, right?

Een lastige vraag

Dus, bestaat ‘de juiste persoon op het verkeerde moment’ echt? Het antwoord is niet zo duidelijk als je zou denken. In sommige gevallen kan timing inderdaad een rol spelen bij het bepalen van het succes van een relatie. Maar in veel gevallen zijn er ook diepere emoties en problemen in het spel die de relatie kunnen beïnvloeden. Uiteindelijk is liefde ingewikkeld en zijn er geen harde en snelle regels als het gaat om relaties. Soms moeten we gewoon vertrouwen op ons instinct en zien waar het leven ons naartoe brengt. Misschien is het echt de juiste persoon, maar gewoon op het verkeerde moment. Of misschien is het gewoon niet meant to be. Hoe dan ook, het belangrijkste is om eerlijk te zijn tegen jezelf en te luisteren naar wat je hart je vertelt. En wie weet, misschien is de timing uiteindelijk wel perfect!

 

 

Beeld: La la land