Lifestyle

Even afkoelen: tips om je kamer de hele zomer koel te houden

Huis-koel-zomer

De zomer staat voor de deur en dat betekent zonnige dagen, ijsjes, en eindeloos chillen bij het zwembad. Maar laten we eerlijk zijn, die bloedhete dagen kunnen je huis omtoveren in een sauna. Om te voorkomen dat je smelt in je eigen huis, heeft Girlscene 10 handige tips om je woning, fris en koel te houden. Handig!

Dit zijn 10 handige tips om je woning, fris en koel te houden

1. Laat de zon buiten

We houden allemaal van een beetje zon, maar binnen? Niet zo veel. Zorg ervoor dat je gordijnen overdag dicht zijn, vooral aan de zonnige kant van je huis. Dit voorkomt dat je huis in een broeikas verandert. Kies voor lichtgekleurde gordijnen, die weerkaatsen de zonnestralen en houden de warmte buiten.

2. Een echte vampier: ramen dicht overdag

Ja, je hebt het goed gehoord. Houd je ramen overdag dicht om de warmte buiten te houden. Zodra de zon ondergaat en de temperatuur daalt, kun je je ramen weer open zetten om frisse, koele lucht binnen te laten.

3. Ventilatoren op strategische plekken

Ventilatoren zijn je beste vrienden in de zomer. Plaats ze op strategische plekken in huis om de luchtstroom te verbeteren. Een trucje: zet een kom met ijs voor de ventilator. De lucht die erdoorheen blaast, wordt heerlijk gekoeld!

4. Kies voor LED-verlichting

Gloei- en halogeenlampen geven veel warmte af. Stap over op LED-verlichting, die is energiezuiniger en produceert veel minder warmte. Zo houd je je huis koeler en bespaar je ook nog eens op je energierekening. Win-win!

5. Laat elektrische apparaten met rust

Elektrische apparaten, zoals computers en televisies, geven veel warmte af. Probeer ze zoveel mogelijk uit te schakelen als je ze niet gebruikt. Dit geldt ook voor de oven en het fornuis. Kies voor koude gerechten of gebruik de barbecue buiten om de warmte binnenshuis te minimaliseren.

6. Planten: je groene vrienden

Planten kunnen helpen om je huis koeler te houden. Ze verhogen de luchtvochtigheid en geven schaduw. Grote planten zoals de vijgenboom of de bananenplant zijn ideaal. Plus, ze geven je huis een tropische touch zonder de bijbehorende hitte.

7. Gebruik koele lakens en beddengoed

Ruil je dikke winterdekbed in voor licht en ademend beddengoed, zoals katoen of linnen. Deze stoffen zijn luchtiger en houden je ‘s nachts koeler. Overweeg ook een kussensloop van bamboe, dat heeft een verkoelend effect.

8. Creëer een geïmproviseerde airconditioning

Een simpele, maar effectieve tip: vul een paar flessen met water en leg ze in de vriezer. Zet ze vervolgens voor een ventilator en voilà, je hebt je eigen mini-airconditioning. Perfect voor wanneer het echt ondraaglijk warm wordt.

9. Isolatie is key

Goede isolatie helpt niet alleen in de winter, maar ook in de zomer. Zorg ervoor dat je dak en muren goed geïsoleerd zijn. Dit houdt de warmte buiten en de koelte binnen. Dubbel glas kan ook helpen om de temperatuur binnen stabiel te houden.

10. Koel je lichaam, niet alleen je huis

Drink veel water en neem regelmatig een verfrissende douche. Draag lichte, ademende kleding en vermijd intensieve activiteiten tijdens de heetste uren van de dag. Een gekoelde handdoek in je nek kan ook wonderen doen!

Beeld: Pexels