Lifestyle

Geen hoge energierekening maar wel je huis opwarmen? Dat doe je zo!

huis-warm-houden

Het liefst zetten we ‘s winters de kachel lekker hoog, maar de stijgende gasprijzen laten dit helaas niet meer toe. De warmte moet op een andere manier gecreëerd worden. Om je te helpen hebben we 6 tips om op een relatief goedkope manier je huis warm te houden voor je op een rijtje gezet.

Warmte behouden

Om zo min mogelijk te hoeven stoken, is het belangrijk dat we de warmte die we creëren zo goed mogelijk benutten. We moeten niet onnodig warmte verliezen. Gebeurt dit wel? Dan zie je dit terug aan de energierekening. De volgende tips zijn daarom gericht op het vasthouden van de gecreëerde warmte, waardoor de kachel minder vaak aan hoeft.

1. Isoleren

Één van de effectiefste manieren om je huis warm te houden is isoleren. Ook dit is niet goedkoop, maar zal je met een blik op de toekomst geld besparen in de energierekeningen. Isolatie zorgt ervoor dat je de warmte minder snel kwijtraakt, waardoor je op de lange termijn zal merken dat dit je geld op gaat leveren.

2. Maak het gezellig

Mocht je geen grote zak geld hebben voor isolatie, kun je je geld beter op een andere manier investeren. Koop bijvoorbeeld kaarsjes of investeer in een open haard. Dit geeft zowel warmte als gezelligheid aan je huis. Een laatste voordeel is dat dit ook nog eens natuurlijk licht geeft, waardoor enkele lampen weer uit kunnen!

3. Gordijnen dicht

Hebben de andere bewoners de gordijnen nog open? Dan is dat niet slim. Door je gordijnen namelijk lekker vroeg dicht te doen zorg je voor een gezellige sfeer en een minder hoge energierekening. Als de gordijnen dicht zijn ontsnapt er minder warmte naar buiten via de ramen. Heb je de kachel juist aan? Doe de gordijnen dan open zodat je de warmte niet tegenhoudt. Zodra de kachel uit gaat, gaan je gordijnen dicht.

4. Sluit alle deuren

Warmte zoekt de snelste weg naar buiten. Wanneer je een deur of raam openzet, ontsnapt de warmte dus via die uitgang. Om je huis te ventileren hoef je een raam slechts vijftien minuten open te zetten. Dat is genoeg om frisse lucht toe te laten en niet te veel warmte te verliezen. Sluit ook alle deuren en ramen naar niet-verwarmde delen van de woning. Dan kan de warmte niet naar die ruimtes ontsnappen.

5. Radiatorfolie

De kachel zit bevestigd aan de muur, toch? Nou hoe gek het ook klinkt, ontsnapt een deel van de warmte van de kachel meteen via de muur naar buiten. Om dat in toekomst te voorkomen kan je radiatorfolie kopen. Dit plakken we vervolgens achter de kachel, om de warmte die naar buiten wil bij de muur tegen te houden. Zo hou je de warmte binnen en bespaar je energie!

Lees ook:
Déze handige apps gaan jou helpen met het besparen van geld

6. Gebruik de zon

In de winter zien we de zon niet vaak. Wanneer dit dus wel gebeurd moeten we hier extra gebruik van maken. De zon kan pas echt goed warmte afgeven aan je huis als deze de kans krijgt om naar binnen te schijnen. Schijnt de zon? Doe meteen alle gordijnen en rolluiken open en geniet van een gratis verwarming! 😉

Beeld: pinterest