Rouge: een eeuwenoude beautyhack

Rouge, het Franse woord voor rood, wordt al eeuwen gebruikt om een blos op de wangen te creëren. Vandaag de dag doen we dat meestal met een poeder, crème of gel, maar eeuwen geleden pakten mensen het nét iets anders aan. Ze gebruikten bramen, rode bieten, aardbeien… alles wat rood was, werd in de strijd gegooid. De oude Egyptenaren gebruikten zelfs dezelfde kleur voor hun lippen én wangen – en dat zie je nu nog steeds terug, want veel make-upfans stemmen hun blushkleur het liefst af op hun lipstick.

Van geisha’s tot Victoriaanse dames

In Azië, bijvoorbeeld bij geisha’s, brachten vrouwen rouge niet aan op hun wangen, maar rondom de ogen. Ze hielden de rest van hun gezicht juist zo wit mogelijk als teken van rijkdom en status. Ze maakten de blush van gemalen saffloerbloemen tot poeder. In het oude Griekenland ging het er wat natuurlijker aan toe: fruit en planten waren favoriet.

▼ scroll verder ▼

In Europa kreeg rouge vooral in de 18e en 19e eeuw een interessante rol. Zowel mannen als vrouwen gebruikten het, maar tijdens de Victoriaanse periode (vanaf 1837) werd make-up ineens als ordinair gezien. Toch bleef rouge populair – vrouwen maakten het zelf en gebruikten het stiekem. Wilde je tóch die blos, maar zonder make-up? Dan kneep je gewoon een paar keer hard in je wangen.

Wereldwijd populair

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was make-up wereldwijd populair, behalve in nazi-Duitsland waar een opgemaakt gezicht niet paste in het Arische ideaalbeeld. In die tijd werd blush zelfs ingezet als overlevingsmiddel. Er zijn verhalen bekend van Joodse vrouwen die in hun wangen knepen om er gezonder uit te zien – zo hoopten ze te ontsnappen aan deportatie.

Rouge of blush: wat is het verschil?

Tegenwoordig gebruiken we vaker de term ‘blush’ dan ‘rouge’, al betekent het praktisch hetzelfde. Blush is er in poedervorm, crème of gel, en wordt meestal subtiel aangebracht op de jukbeenderen voor een natuurlijke glow. Rouge van vroeger was vaak veel heftiger en roder: dikke strepen op de wangen.

Onze tip? Stem je blushkleur af op je lippen en kies een product dat past bij jouw huidtype. Heb je een gevoelige of vette huid? Ga dan voor een olie-vrije variant. En ben je in een creatieve bui? Gebruik gewoon rode biet, fruit of… knijp even. Werkt altijd. Lees ook: Klaar voor de zomer? Dit is waarom de sorbet blush dé trend van dit seizoen is