Beauty

Jouw Hollywood-smile: beugel, bleken en facings

Hollywood-smile

Met een positieve houding, een rechte rug en een glimlach die van je gezicht spat, stap je zelfverzekerd elke kamer binnen. Dit is de kracht van de eerste indruk. Maar wat als jij niet blij bent met jouw glimlach? Door een scheve tand bijvoorbeeld, of een verkleurd stukje? Iets dat misschien helemaal niet zichtbaar is voor anderen, maar jou net iets minder zeker laten voelen. Is het een goed idee om hier iets aan te laten doen?

Slot op je gebit

Gemiddeld een op de drie jongeren draagt een beugel, ook volwassenen kiezen steeds meer voor een blokjesbeugel om van hun scheve tanden af te komen. Want hoewel het zetten van een beugel soms gebeurt om medische redenen, speelt veel vaker de wens om een mooier gebit te hebben. 

Mooiere tanden, rechte tanden, geen overbeet of eindelijk af van dat spleetje tussen je tanden. De orthodontist gaat voorzichtig te werk met je gebit en zorgt dat er geen schade ontstaat aan je tanden, alleen vraagt het flink wat tijd voor jouw Hollywood smile tevoorschijn komt. En dat is even doorbijten dus, met je slotjes. 

Vraag het aan je mondhygiëniste

Heb je last van verkleuring in je gebit, dan kan het bleken van je tanden een goed idee lijken. Hier moet je wel mee oppassen. Door je tanden te bleken tast je het glazuur van je tanden aan. Het maakt je tanden poreus en hierdoor zijn je tanden gevoeliger voor nieuwe verkleuringen. 

Het bleken heeft dus een tijdelijk effect. Als je je tanden opnieuw bleekt, worden ze nog poreuzer en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Vraag dus altijd advies aan je mondhygiëniste, voor je een paars goedje op je tanden smeert

Facings zijn de trend

Het laten plaatsen van facings is de laatste trend als het aankomt op een mooi gebit. Een facing is een dun laagje composiet of porselein dat je over je tand of kies plaatst. Je kan hier een spleetje mee opvullen, een afgebroken hoekje repareren, verkleurde tanden witten en scheve tanden recht laten lijken. 

Dit kan een oplossing zijn voor jouw gebit, zonder de pijn en ongemakken die een beugel met zich meebrengt. Maar ook het plaatsen van facings kan nadelen met zich meebrengen.

Lees ook: Oh oh: Donny Roelvink heeft spijt van facings

Facings via je aanvullende zorgverzekering

Een groot pijnpunt bij het plaatsen van facings is de prijs. Facings zijn erg duur en ook de kosten van de nabehandeling zijn niet mis. Binnen een zorgverzekering dekt de standaard tandartsdekking de plaatsing van facings niet, er zijn wel aanvullende dekkingen voor beschikbaar. Buiten je zorgverzekering om kan je ook, zonder dekking, facings laten plaatsen in het buitenland.

In Turkije bijvoorbeeld ben je tot wel 60% voordeliger uit. Daar komen andere kosten voor in de plaats natuurlijk, je reis en hotel moeten ook meegenomen worden in deze som. Daarnaast is nazorg van de tandarts die je facings heeft gezet, niet zo gemakkelijk als je naar het buitenland moet reizen. 

Jij beslist

De keus om iets aan je gebit te laten doen is een heel persoonlijke. Mirjam Prins, zorgverzekering-expert maakt een terechte opmerking “Zorg dat je goed geïnformeerd bent en je de adviezen bij de juiste professionals hebt ingewonnen. Sommige opties zijn een stuk duurder dan andere en hoeveel je vergoed krijgt van je zorgverzekering kan soms tegenvallen.” En een Hollywood smile met een klein scheef tandje, kan ook heel aantrekkelijk zijn.

Beeld: pexels