Food

Dit zijn 6 makkelijke recepten om te koken voor één persoon

Koken voor één persoon: als je alleen woont, ontkom je er niet aan. Natuurlijk is het heel makkelijk om een pizza in de oven te gooien of eten te bestellen, maar koken voor één persoon is een stuk gezonder (en voordeliger!) Alleen soms heb je écht geen inspiratie meer voor het avondeten. No worries, wij hebben 6 makkelijke en gezonde recepten voor je die perfect zijn om te koken voor één persoon.

Dit zijn 6 makkelijke recepten om te koken voor één persoon

1. Vega eenpersoonscurry
Urgh, komt koken voor één persoon je neus uit? Dat snappen wij best. Alleen voor jezelf blijven zorgen en gezond eten is wel belangrijk. Met dit easy eenpersoons gerecht komt dat helemaal goed. Het is zelfs in een kwartiertje klaar!

Ingrediënten
♥ 1 eetlepel (arachide)olie
♥ 200 gram groentemix/roerbakgroente
♥ 1/2 eetlepel Euroma Original Spices by Jonnie Boer Curry Madras
♥ 200 gram aardappelpartjes met schil 
♥ 200 ml kokosmelk
♥ 60 gram kikkererwten (bijvoorbeeld Bonduelle kikkererwten in mini-pack)
♥ Peper en zout

Hoe maak je het?
1. Doe de olie in de hapjespan en bak hierin de groente en de curry madra. Doe dat 2 minuten op middelhoog vuur.
2. Voeg de aardappelpartjes en de kokosmelk toe en laat met de deksel op de pan 10 minuten zachtjes koken.
3. Spoel de kikkererwten af onder koud stromend water en laat uitlekken in een vergiet. Voeg de laatste minuut toe aan de hapjespan. Breng royaal op smaak met (versgemalen) peper en eventueel zout. 
4. Als je van koriander houdt, kun je dat er nog op doen. Ook een gekookt eitje is een goede extra toevoeging!

Bron recept: Allerhande

2. Eenpersoons wokgerecht met noedels en cashewnoten
Wokken is ideaal als je moet koken voor een persoon. Heb je geen zin om lang in de keuken staan maar wil je wel gezond eten? Dan is dit recept perfect.

Ingrediënten
♥ 50 g Go-Tan whole wheat noodles
♥ 2 cm verse gember
♥ 1 eetlepel (arachide)olie
♥ 250 gram Chinese wokgroente (met sugarsnaps en paksoi)
♥ 25 g ongezouten cashewnoten
♥ ½ eetlepel sojasaus
♥ ¼ limoen
♥ optioneel: 5 gram verse koriander en ½ rode peper

Hoe maak je het?
1. Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schil en rasp ondertussen de gember grof.
2. Verhit de olie in een wokpan en roerbak de groenten en gember 3 minuten op middelhoog vuur. (Voeg eventueel rode peper toe als je van pittig houdt)
3. Voeg de cashewnoten en sojasaus toe en bak nog 3 minuten mee.
4. Snijd ondertussen de koriander grof (als je dit in je gerecht wilt). Verdeel de noedels over een kom. Verdeel de groenten erover en bestrooi met de koriander. Besprenkel als laatste met wat limoensap.

Bron recept: Allerhande

koken voor een persoon recepten

3. Lasagne met zoete aardappel
Een ander vega recept dat makkelijk is om te koken voor een persoon is lasagne. Om ‘m extra gezond te maken gebruik je zoete aardappel en courgette. Eet smakelijk, alvast! Meer zoete aardappel recepten vind je trouwens hier.

Ingrediënten 
♥ 400 gram zoete aardappels
♥ 1 courgette
♥ 1 ui
♥ 400 gr tomatenblokjes
♥ 2 handjes geraspte kaas
♥ 1 teen knoflook
♥ 1 eetlepel Italiaanse kruiden
♥ snufje zout en peper
♥ evt 1 paprika

Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Schil de zoete aardappels. Snijd de door de helft en kook ze 8 minuten in een pan met voldoende water op middelhoog vuur.
3. Klaar? Snijd de zoete aardappel in kleine plakjes en zet even aan de kant.
4. Snijd nu de courgette, de ui, de knoflook en eventueel de paprika. Zorg dat alles in kleine stukjes is gesneden. Giet daarna wat olie in een pan en fruit de ui met de knoflook aan. Voeg na 2 minuten de courgette (en paprika) toe en bak dit ongeveer 5 minuten samen.
5. Daarna voeg je de tomatenblokjestoe, samen met de Italiaanse kruiden en een snufje zout en peper. Laat de saus nu 5 tot 10 minuten pruttelen.
6. Pak een ovenschaal. Verdeel ongeveer 1/3 van de zoete aardappelplakjes over de bodem van de ovenschaal. Hier overheen verdeel je de helft van de saus die je net hebt gemaakt. Daarna komt er weer een laagje zoete aardappel totdat de ovenschaal vol is. Maak het geheel af met geraspte kaas. 
7. Zet de lasagne met zoete aardappel voor 30 minuten in de oven op 200 graden. Eet smakelijk!

Bron recept: Lekkerensimpel

4. Bloemkoolsoep met naancroutons
Als je geen zin hebt in een hele maaltijd, dan kun je alsnog koken voor een persoon. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zelfgemaakte soep? Deze bloemkoolsoep met naancroutons met vijf ingrediënten is klaar voordat je het weet.

Ingrediënten 
♥ 1 naanbrood
♥ 1 groentebouillonblokje
♥ 500 gram bloemkool
♥ 2 eetlepels kerriepoeder
♥ optioneel: 2 handjes verse koriander
♥ olijfolie
♥ peper en zout 

Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
2. Breng 500 ml water aan de kook en het groentebouillonblokje hieraan toe.
3. Snijd de bloemkool in roosjes en kook ze samen met het kerriepoeder in 10 minuten gaar. Voeg daarna toe aan de pan met water en laat even pruttelen.
4. Snijd het naanbrood in kleine stukjes zodat het croutons worden. Meng alles met een scheutje olijfolie en wat peper en zout naar smaak. Verdeel de croutons over een met bakpapier beklede bakplaat. 
5. Bak de croutons 15 minuten in de oven. Schep ze halverwege een keertje om zodat ze egaal bruin worden.
6. Snijd ondertussen de koriander fijn, als je dat erbij wilt als garnering.
7. Pureer de bloemkool met een staafmixer tot een glad geheel. En yes, het koken voor en persoon is weer gelukt! Verdeel de soep over twee kommen (of vries één portie in) en doe de garnering erop. 

Bron recept: Chickslovefood 

recepten voor een persoon

5. Een pokebowl voor een persoon
Oke, dit is wel heel makkelijk koken voor één persoon, maar de pokebowl mag toch niet ontbreken in dit lijstje. We love pokebowls! Heb je zin in sushi en sta je op het punt om te bestellen? Denk dan ook eens aan een pokebowl, want grote kans dat je veel ingrediënten al in huis hebt. Zo maak je een pokebowl voor een persoon.

Ingrediënten voor de pokebowl
♥ 125 gram sushirijst
♥ 125 gram zalm
♥ 100 gram komkommer
♥ 60 gram mango
♥ 30 gram lente-ui
♥ 1/2  avocado
♥ 1 theelepel oranje masago (viseitjes)
♥ optioneel: 1 theelepel zwarte & witte sesamzaadjes

Optioneel: ingrediënten voor de simply ponzu saus 
♥ 30 ml verse sinaasappelsap
♥ 1 eetlepel sojasaus
♥ 1 eetlepel  mirin (zoete Japanse rijstwijn)
♥ 1 theelepel sesamolie
♥ 1 snufje chilivlokken

Hoe maak je het?
1. Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. 
2. Maak de simply ponzy saus (optioneel). Doe alle ingrediënten samen in een kleine kom en klop door elkaar met een garde. Laat even staan. 
3. Snijd de verse zalm en mango in blokjes, de lente-ui in smalle ringen en de avocado in de lengte in schijfjes.
4. Maak je pokebowl voor een persoon! Als het goed is, is je rijst klaar. Doe de rijst in een kom en leg de blokjes zalm in het midden, daarom heel leg je de groente en de avocado. 
5. Bestrooi de pokebowl met de masago (oranje viseitjes) en sesamzaadjes. Serveer de Simply Ponzu-saus in een bakje ernaast.

Bron recept: 24kitchen 

6. Spaghetti met romige broccoli-kaassaus
Ook een romige pasta is altijd goed en lekker snel klaar. Koken voor één persoon? Deze pasta met een lekkere broccoli-kaassaus wil je echt proberen. Perfect voor alle kaaslovers.

Ingrediënten
voor 2 porties (1 om op te eten, 1 om in te vriezen)
♥ 250 gram broccoli 
♥ 150 gram spaghetti 
♥ ½ ui
♥ ½ teen knoflook
♥ 1 eetlepel olijfolie 
♥ 125 ml finesse voor koken
♥ 150 gram geraspte kaas (48+)
♥ 62½ g cherrytomaten

Hoe maak je het?
1. Snijd de broccoli in roosjes. De steel kun je ook gebruiken door ‘m in plakjes te snijden. Kook alles samen in een grote pan gaar in 15 minuten. 
2. Kook de spaghetti volgens de verpakking.
3. Versnipper de ui en pers de knoflook. Verhit in een hapjespan de olijfolie en bak hierin de ui tot ‘ie een beetje bruin is. Schenk de Finesse voor Koken erbij in de pan, en roer 2/3 van de kaas erdoor. Breng al roerend aan de kook en roer ongeveer vijf minuten een beetje door op laag vuur.
4. Brengde saus op smaak met peper en zout. Giet de broccoli af en stamp met een pureestamper fijn. Schep de broccolipuree, de cherrytomaten en de knoflook bij de kaassaus en warm het al roerend nog 1 minuutje door.
5. Voeg eventueel nog wat extra peper en zout toe, om het goed op smaak te brengen. Verdeel nu de spaghetti over je bord en schep de broccolisaus erop. Kaaslover? Dan kun je nog wat van de geraspte kaas op de saus strooien. 

Bron recept: Allerhande

koken voor een persoon

 
Bron: Allerhande, lekkerensimpel, chickslovefood, 24kitchenBeeld: IStock