Food

4 heerlijke poké bowl recepten waarbij het water je in de mond loopt

De foodtrend van het moment: de poké bowl. Dit heerlijke gerecht is afkomstig uit Hawaï en sinds 2019 dus ook enorm populair in ons landje. Girlscene heeft speciaal voor jou de lekkerste poké bowl-recepten op een rijtje gezet. Eet smakelijk!

Een poké bowl is een salade en bestaat (meestal) uit rauwe groente, sla, rijst, noedels of quinoa. Vaak wordt er nog vlees of vis aan toegevoegd en maakt een dressing dit gerecht af. Vegetarisch? Vlees en vis kan je makkelijk vervangen door tofu. Klinkt lekker hè? Het wordt nog leuker: de poké bowl is namelijk ook een feestje om naar te kijken. Deze salade is namelijk mega Insta-waardig. Check hieronder de recepten en speak for yourself.

1. Poké bowl met tonijn, avocado en mango

View post on Instagram
 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

★ 300 gram sashimi tonijn
★ 1 halfrijpe avocado, 1 mango, 1 kleine komkommer
★ 250 gram sla
★ Edamame boontjes
★ 300 gram sushirijst
★ 2 eetlepels mayonaise
★ 1 eetlepel Sriracha hete saus
★ Dressing: 1 eetlepel rode rijstwijnazijn, 3 eetlepels tamari, ¼ theelepel wasabipasta, 1 eetlepel sesamolie, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel witte basterd- of kokossuiker
★ Garnering: koriander, sesamzaadjes en lente-uitjes

Zo maak je het:

1. Was de sla goed en scheur de bladeren in kleine stukjes. Kook ook de rijst gaar en laat dit een beetje afkoelen.
2. Snijden maar: de avocado in plakjes, de mango in blokjes en de komkommer in reepjes van drie centimeter. De tonijn snijd je in blokjes van twee centimeter.
3. Alles is goed gesneden en dus kunnen we verder met het sausje. Mix hiervoor de mayo door de Sriracha saus en laat dit in een kommetje staan, dit schep je straks over de bowls.
4. Nu ga je de dressing maken. Meng hiervoor alle ingrediënten van de dressing tot een glad mengsel. Leg hier de blokjes tonijn in en laat dit afgedekt marineren in de koelkast.
5. Dit wordt écht leuk: de kommen moeten opgemaakt worden. Zet vier kommen neer en schep de ingrediënten er in deze volgorde in: sla, rijst, tonijn, edamame boontjes, mango, komkommer en avocado. Schenk daarna de dressing erover.
6. Pak het kommetje met mayo en Sriracha erbij en doe dit in een spuitfles. Aan jou de taak om een leuk figuurtje op de salades te spuiten.
7. Bijna klaar: garneer de kommen met sesamzaadjes, lente-ui en koriander. Jouw poké bowl is klaar om opgegeten te worden.

2. Poké bowl met krokante kip

View post on Instagram
 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

★ 1 komkommer
★ 2 wortels
★ Bosje radijsjes
★ 100 gram sugarsnaps
★ 300 gram sushirijst
★ 2 eetlepels rijstazijn
★ 1 theelepel suiker
★ 1 theelepel zwarte sesamzaadjes
★ arachideolie
★ Peper en zout
★ Krokante kip: 500 gram kipfilet, 1 losgeklopt ei, 50 gram bloem en 100 gram paneermeel
★ Sausje: sap van een halve limoen, 1 eetlepel rijstazijn, 4 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel sesamolie

Zo maak je het:

1. Je begint met het maken van het sausje. Meng het limoensap, één eetlepel rijstazijn, de sojasaus en de sesamolie tot een glad mengsel. Zet dit even apart.
2. Kook de sugarsnaps in gezout water gaar. Zijn de sugarsnaps gaar? Spoel ze dan af met koud water. Schil ondertussen de komkommer met een dunschiller, snij de wortel in sliertjes en de radijsjes in dunne plakjes. 
3. Kook de sushirijst volgens de verpakking gaar en laat hierna afkoelen. Breng de rijst op smaak met suiker, zout en de overgebleven rijstazijn. Meng dit goed door elkaar.
4. Tijd voor de crispy chicken: snijd de kip in dunne plakjes en haal deze allereerst door de bloem, hierna door het ei en uiteindelijk door het paneermeel. Gooi het vlees in een pan met hete olie en bak de krokante kip goudbruin.
5. Yay, je mag de kom weer mooi gaan maken. Begin met de rijst in de kommen te scheppen en verdeel daar de kip en de groenten over. Als finishing touch schenk je het sausje over het geheel en strooi je wat sesamzaadjes. Vergeet je niet een fotootje te schieten voor je gaat eten?

3. Groene poké bowl met gemarineerde zalm

View post on Instagram
 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

★ 500 gram sushirijst
★ 10 eetlepels rijstazijn
★ 2 theelepels kristalsuiker
★ 2 theelepels zout
★ 1 avocado in blokjes
★ 200 gram edamame boontjes
★ 1 in schijfjes gesneden geschilde komkommer
★ 200 gram (wakame) zeewiersalade
★ 2 bosuitjes in ringen
★ Zaanse mayonaise
★ Zwarte sesamzaadjes
★ Gemarineerde zalm: 500 gram zalmfilet in blokjes, 4 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels sesamolie, 2 eetlepels rijstazijn, 2 eetlepels zwarte sesamzaadjes

Zo maak je het:

1. Kook de rijst volgens de verpakking, haal de pan van het vuur en laat dit met deksel nog 15 minuten staan. 
2. Pak een pannetje en doe hier de rijstazijn, het suiker en het zout in. Wacht tot de suiker helemaal opgelost is en schep het dan door de rijst heen. Laat dit helemaal afkoelen.
3. Nu ga je de zalm marineren. Doe hiervoor de sojasaus, sesamolie, rijstazijn en de zwarte sesamzaadjes in een kommetje. Dompel de zalmblokjes hierin en zet het minimaal twee uur in de koelkast.
4. Yay, bijna klaar. Schep de koude rijst in de kommen en verdeel hier de zeewiersalade, avocado, komkommer en edamame boontjes overheen. Haal de zalm uit de koelkast en leg dit mooi in de kommetjes. 
5. Last but not least: de garnering. Teken met de mayonaise zwierige lijnen over de salade. Strooi hierna wat bosuitjes en sesamzaadjes. Smullen!

4. Poké bowl met kokosgarnalen, chili-mayo en hazelnoot

View post on Instagram
 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

★ 250 gram sushirijst
★ 400 milliliter water
★ 5 eetlepels rijstazijn
★ 1 theelepel zout
★ 1 theelepel kristalsuiker
★ ½ komkommer in schijfjes
★ 2 handen sojaboontjes
★ 2 eetlepels sojasaus
★ Sushigember
★ 1 handje fijngestampte hazelnoten
★ 2 bosuitjes in ringetjes
★ 1 vel sushi nori, in vierkantjes geknipt
★ Witte en zwarte sesamzaadjes
★ Mayonaise
★ Sriracha
★ Kokosgarnalen: 300 gram reuzengarnalen (ontdooid en gepeld), 70 gram rijstmeel, 45 gram paneermiddel, 60 gram kokosrasp, ½ theelepel cayennepeper, snuf zout, 2 grote eieren, olie

Zo maak je het:

1. Kook de rijst volgens de verpakking, haal de pan van het vuur en laat dit met deksel nog 15 minuten staan.
2. Pak een pannetje en verwarm hier de rijstazijn, de suiker en het zout in. Is alles opgelost? Schep het dan door de sushirijst.
3. Nu zijn de kokosgarnalen aan de beurt. Deze maak je als volgt: zet drie kommen neer. In de een doe je rijst, in de ander het losgeklopte ei met zout en de derde vul je met paneermiddel, kokosrasp en cayennepeper. Pak nu de gepelde garnalen en haal ze een voor een door de rijst, het ei en het paneermiddel-kokosmengsel. Het is erg belangrijk dat je die volgorde aanhoudt! Is de garnaal helemaal bedekt? Leg hem dan op een vel bakpapier en ga net zo lang door tot alle garnalen bedekt zijn. 
4. Pak een pan en vul deze met olie. De olie moet een hoogte hebben van 3 centimeter, je gaat de garnalen namelijk frituren. Laat deze olie goed heet worden en bak dan de garnalen in kleine porties in een minuutje goudbruin. Vergeet ze na het frituren niet uit te laten lekken op keukenpapier. 
5. Laat je creativiteit de vrije loop en decoreer de kom. Begin met de rijst en verdeel dan de groenten, sojasaus, hazelnoten en de nori-vierkantje over de kommen. Leg hierop de krokante kokosgarnalen en eindig met zelfgemaakte chilimayo. Eet smakelijk!

Kan je er geen genoeg van krijgen? Hier vind je nog meer recepten.

Bron: kooktijdschrift.nl, lekkervanbijons.be, ohmyfoodness.nl, culy.nl | Beeld: iStock