Food

Ontbijttaart is hét ontbijtje om deze zomer je dag mee te beginnen (en zo maak je er zelf een)

Ontbijten met fluffy pancakes of een smoothiebowl is lekker, maar wist je dat je ook met taart kunt ontbijten? Ontbijttaart is helemaal trendy en meestal ook nog best gezond, besprak foodie Miljuschka Witzenhausen in RTL Boulevard. Ook wij zijn fan. Zelf ontbijttaart maken? Zo doe je dat.

Healthy ontbijten met ontbijttaart

Je kunt je ontbijttaart natuurlijk zo zoet mogelijk maken met suiker en andere toppings, maar als je voor een gezonde ontbijttaart wilt gaan kun je beter voor zo min mogelijk ingrediënten kiezen. Een ontbijttaart heeft meestal een bodem van havervlokken en de basis bestaat uit kwark. Let goed op wat voor soort kwark je kiest. Een met minder vet of toevoegde suikers zorgt voor een gezonder ontbijtje.

Kies daarnaast voor gezonde toppings zoals frambozen, aardbeien of blauwe bessen. Noten zijn ook een goede toevoeging, denk aan hazelnoten of cashewnoten. Hou je toch van wat meer zoet bij je taart? Dan kun je natuurlijk een beetje honing toevoegen of voor chocolade chunks en stukjes Oreo gaan. Je kunt de ontbijttaart eigenlijk zo maken zoals jij ‘m wilt! De opties zijn eindeloos. 

Zo maak je een ontbijttaart met frambozen en kokos

Je eerste ontbijttaart maken? Dan is dit een goed en gezond recept om mee te beginnen. Zo maak je een ontbijttaart met frambozen en kokos.

Dit heb je nodig
– 225 gram havervlokken
– 95 gram hazelnoten
– 6 el honing
– 100 gram roomboter
– 250 ml kwark
– 250 g frambozen
 1 el kokosrasp

Zo maak je deze ontbijttaart
1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
2. Doe 150 gram havervlokken in de kom van een keukenmachine en maal fijn. Doe dit totdat het meel is geworden. Geen keukenmachine? Je kunt de havervlokken ook malen met een hakmolen of blender. Havermeel kopen kan natuurlijk ook.
3. Hak de hazelnoten (of andere noten die je lekker vindt) in grove stukjes.
4. Doe het meel samen met 2/3 van de noten, de overgebleven havervlokken en 4 eetlepels honing in een kom en voeg daar de (in stukjes gesneden) roomboter bij. Kneed alles tot een goede deegbal.
5. Bedek een springvorm van zo’n 26 cm doorsnede met bakpapier en druk het deeg uit over de bodem. Zorg dat de hele bodem bedekt is en aan de randen 1 centimeter omhoog komt.
6. Zet de taartbodem in de oven en bak de bodem op 170 graden voor zo’n 25 minuten. 7. Haal de bodem uit de oven en laat goed afkoelen. Hierna kun je de kwark over de bodem doen en de toppings toevoegen. Doe een beetje honing op de taart en garneer met frambozen en stukjes hazelnoot. Eet smakelijk!

 
Bron: Chicks Love FoodBeeld: iStock