Lifestyle

Online sollicitatiegesprek? Met déze tips haal jij ‘m binnen

Online sollicitatiegesprekken zijn tegenwoordig super normaal. Als je op zoek bent naar een nieuw baantje, dan is de kans dus groot dat je een Zoom uitnodiging krijgt. Scary? Nee hoor. Super chill juist. Je moet alleen even weten hoe je een online sollicitatiegesprek kunt rocken

Zó rock je een online sollicitatiegepsrek 

Wen er maar aan, want online solliciteren is here to stay. Why? Nou, voor veel bedrijven is het in dit coronatijdperk niet mogelijk om sollicitanten op kantoor te ontvangen. Dit betekent dat dat de kans groot is dat je voor een nieuw baantje online moet solliciteren. Het klinkt misschien een beetje eng, maar het kan ook super chill zijn. Want, je kan het gesprek namelijk in je eigen vertrouwde omgeving doen. Toch blijft het nog steeds mega belangrijk om goed voorbereid te zijn. Girlscene helpt je graag met wat tips om je online sollicitatie te rocken

Zó rock je een online sollicitatiegepsrek  

1. Het chille van een online sollicitatiegesprek is dat je niet naar het bedrijf toe hoeft. Dit scheelt je een hoop reistijd. Yay. Alleen, moet je nu wel zelf een goed plekje vinden waar je kunt videobellen. Kies voor een rustige plek met weinig achtergrondgeluiden. Heb je huisgenootjes? Let them know dat je een video sollicitatie hebt. Dan kunnen zij rekening houden met de geluiden die ze maken. 

2. Dit klinkt misschien een beetje suf, maar ken het programma waarin je  gaat videobellen. Yes, really. Zorg dat je weet hoe het programma werkt en waar je precies moet zijn voor de call. Want, je wil natuurlijk niet voor verassingen komen te staan vlak voor het online sollicitatiegesprek. 

3. Wist je dat de meeste programma’s een online wachtkamer hebben? Wow cool! Dus start je laptop lekker op tijd op en neem plaats in de online wachtruimte. Want, dan weet je in ieder geval zeker dat je op tijd bent voor het online sollicitatiegesprek. Te laat komen is net als in real life namelijk not done. 

4. Een digitale sollicitatie is veel statischer dan een real life gesprek. Er is tijdens een videogesprek weinig ruimte voor small talk. Je moet het tijdens het videobellen dus écht hebben van de boodschap die je wil overbrengen. Om deze te fleeken tijdens je het online sollicitatiegesprek moet je oefenen, oefenen, oefenen. Ja, voordat je het echte sollicitatiegesprek hebt dus. Doe het oefenen ook eens voor de webcam, want dan weet je meteen hoe je op beeld bent. Dit helpt je tijdens het videobellen! Hoe? Nou, dan kijk je niet alleen maar naar jezelf. 

5. Het belangrijk dat je op je houding let tijdens het videobellen. Zit dus netjes rechtop en kijk tijdens het videobellen af en toe recht de camera in. Hiermee laat dan zien dat je zelfverzekerd bent. Why? Nou, je kan jezelf goed pitchen en raakt niet afgeleid. Pluspuntjes dus. 

6. Ook tijdens een online sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je er verzorgd uitziet. Dus, ook al blijf je de hele dag thuis, trek toch even gepaste kleren aan. Je bent maar half in beeld, dus zorg ervoor dat de bovenkant er netjes uitziet. Let erop dat je shirt of overhemd niet dezelfde kleur is als de achtergrond. Voilà je bent ready om het online sollicitatiegesprek te rocken. Good luck

Zo, je weet nu hoe je voorbereid bent op een online sollicitatiegesprek. Misschien is het ook fijn om alvast een antwoord te hebben op de ‘waarom moeten we jou aannemen?’ vraag. Uhg, een superlastige vraag die je sowieso strakjes te horen krijgt. Vraag jezelf af: waarom zouden mensen met mij willen werken? Schrijf op wat jouw kwaliteiten zijn, waarmee je bijdrage kunt leveren aan een team. Vraag ook eens aan je ouders, vriendinnen of klasgenoten, wat zij als jouw sterkste kanten beschouwen. Anderen zien je vanaf een andere kant, dus misschien beschik je wel over goede kwaliteiten die je zelf helemaal nooit eerder zijn opgevallen. 

Beeld: IStock