Lifestyle

Zo beantwoord je tijdens een sollicitatie de vraag: ‘Waarom moeten we jou aannemen?’

Nietsvermoedend scroll je door je Facebookpagina, en opeens is ‘ie daar: de vacature waar je al die tijd al op hebt zitten wachten. Je twijfelt geen moment, pakt je laptop erbij en mailt zo snel als je kan je sollicitatiebrief. YAY, je mag op sollicitatiegesprek komen. Dit vind je natuurlijk super spannend. Nu alleen nog aftellen tot de dag van de waarheid. Het gesprek gaat op z’n rolletjes, maar dan volgt de vraag: ‘Waarom zouden we jou aannemen’? De vraag lijkt simpel, maar hoe beantwoord je hem zonder cliché over te komen?

‘Waarom zouden we jou aannemen?’ is een vraag die bijna bij ieder sollicitatiegesprek wordt gesteld. Het is een soort van test, dus bedenk goed hoe je gaat de vraag wilt beantwoorden. De kunst is om zo’n uniek en doordacht antwoord te geven, dat je je sowieso afscheidt van alle concurrentie. Maar wees wel eerlijk en een tikkeltje bescheiden, want jezelf compleet de hemel in prijzen wordt vaak gezien als een afknapper.

Maar je moet ook weer niet te bescheiden zijn. Probeer subtiel aan te geven wat jou anders maakt dan anderen, zonder dat het gesprek gênant verloopt. Hier zijn wat tips die je kunnen helpen bij het bedenken van een goed antwoord.

Tip 1: Weet wat je sterkte kanten zijn
Vraag jezelf af: waarom zouden mensen met mij willen werken? Schrijf op wat jouw kwaliteiten zijn, waarmee je bijdrage kunt leveren aan een team. Vraag ook eens aan je ouders, vriendinnen of klasgenoten, wat zij als jouw sterkste kanten beschouwen. Anderen zien je vanaf een andere kant, dus misschien beschik je wel over goede kwaliteiten die je zelf helemaal nooit eerder zijn opgevallen.

Tip 2: Kijk goed naar de vacature
Vaak geven bedrijven in een vacature al aan waarnaar zij op zoek zijn. Het is handig om goed te kijken naar de vereisten, en dit mee te nemen naar je sollicitatie. Geef aan dat juist jij over die eigenschappen of vaardigheden beschikt, naar welke ze op zoek zijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je liegt, maar als het echt je droombaan is beschik je vast wel over de eisen waaraan je moet voldoen. Toch?

Tip 3: Licht je antwoorden toe
Je hebt in je CV gezet over welke eigenschappen en vaardigheden je beschikt, maar nu is het tijd om die punten extra toe te lichten. Je bent ergens goed in, maar waarom ben je hier goed in? Probeer dit van te voren voor jezelf te bedenken. Weet je niet wat je allemaal in je CV kunt zetten? Kijk dan hier.

Tip 4: Laat je goede karakter zien
Heb het over je eigen goede kwaliteiten, maar niet over ‘slechte’ kwaliteiten van een ander. Probeer het over jezelf te houden, want jij bent tenslotte degene die solliciteert op deze nieuwe baan.

Wees bescheiden, maar toch overtuigt van jezelf. Zeg bijvoorbeeld: “Ik denk dat ik vooral sterk ben in” in plaats van “ik ben heel goed in”. Zo geef je aan wat je sterke kanten zijn, zonder dat het lijkt alsof je helemaal vol bent van jezelf.

Tip 5: Let op je lichaamstaal
Tijdens een sollicitatiegesprek let een werkgever vaak ook op je houding. Vaak vertelt je houding namelijk veel over hoe je je voelt. Ga rechtop zitten, kijk niet steeds om je heen en zit niet de hele tijd aan je kleding of je haar. Het is logisch dat je zenuwachtig bent, maar dat laat je wel heel erg merken als je constant met andere dingen bezig bent dan het gesprek.

Extra tip: Stel zelf ook vragen
Het is geen antwoord op de vraag ‘waarom moeten we jou aannemen?’, maar toch een tip om niet over te slaan: laat duidelijk merken dat jij ook geïnteresseerd bent in hen. Aan het eind van het gesprek vraagt de potentiele werkgever vaak of jij nog vragen hebt. Het komt goed over als je van te voren al een aantal vragen bedacht hebt. Vraag bijvoorbeeld naar hoe een typische werkdag eruit ziet, of naar extra informatie over het bedrijf.

Natuurlijk worden er wel meerdere vragen gesteld, en zijn er nog veel meer tips en tricks die ervoor zorgen dat jouw sollicitatiegesprek zo goed mogelijk verloopt. Maar houd wel in je hoofd dat het niet perfect hoeft te gaan.

Kies de perfecte outfit uit en trek die aan naar je sollicitatie. Als je er goed uit ziet, voel je je namlijk al gelijk een stuk zelfverzekerder. Niks moois in je kast hangen? Neem dan even een kijkje op sites als Zalando en C&A. Daarnaast is het belangrijk dat je vooral jezelf blijft. Zit na het gesprek niet te veel na te denken over antwoorden die je hebt gegeven, en wacht geduldig op de reactie van het bedrijf.

 

Bronnen: Forbes.com, Intermediair | Beeld: iStock