Health

De 6 redenen waarom je voortaan onder een koude douche springt

Bij de gedachten aan een koude douche in de morgen springt het kippenvel op je armen. Niks is natuurlijk zo lekker als rustig wakker worden met die warme stralen op je toet. Wist je dat een koude douche toch zo zijn voordelen heeft? Na het lezen van dit artikel verruil je je warme douche voor een koude opkikker en wel hierom.

#1. Koud douchen is goed voor je huid en haar
Door de kou gaan je poriën in je huid beter dicht, wat ervoor zorgt dat er minder viezigheid inkomt. Daarbij werkt warmte uitdrogend en zijn velen niet vies van een lange, (veel te) warme douche, waar je haar en huid minder blij mee zijn.

#2. Het vermindert stress
Een koude douche stimuleert de afname van endorfine in je lichaam. Dit is het stofje dat zorgt voor aangename gevoelens. Een extra pluspuntje aan dit stofje is dat het je stresshormoon vermindert.

#3. Je krijgt meer energie van koud douchen
Als je goed en diep ademhaalt als je onder de koude douch stapt, houd je je lichaamstemperatuur op peil en verhoog je je zuurstofopname. Wat resulteert in een stijgende hartslag, waardoor je bloed sneller gaat stromen en je hierdoor meer energie krijgt. Daarbij zorgt een verbeterde bloedtoevoer naar je hersenen ook nog eens dat je alerter bent. Wij horen hier een win-winsituatie.
Vrouw onder koude douche
#4. Een koude douche helpt bij het afvallen
Vet in het lichaam is te onderscheiden in bruin en wit vet. Het bruine vet is de gezonde variant van de twee en houd je lekker warm wanneer het koud is. Het witte vet daarentegen is het vet dat het lichaam opslaat van de overtollige calorieën. Terugkomend naar het bruine vet, is dit het vet dat onze vriend is. Dit vet helpt namelijk de stofwisseling en helpt het verbanden van het witte vet. Wat dit vet met koude douchen te maken heeft zit zo: bruin vet neemt toe onder een koude douche.

#5. Koud douchen is goed voor je immuunsysteem
Als je onder een koude douche staat en aan extreme kou wordt blootgesteld, gaat je lichaam in de overlevingsstand waardoor het zich gaat weren tegen ziektes. 

#6. Mensen die koud douchen melden zich minder snel ziek
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die koud douchen zich minder vaak ziek melden dan mensen die warm douchen. Mensen die koud douchten voelden zich ook wel eens niet fit, maar gingen wel altijd naar hun werk, in tegenstelling tot mensen die warm douchen. Zij bleven sneller thuis. Dit verschil was al te merken bij mensen die maar dertig seconden koud water over zich heen goten. Dat is te overleven. Hoe je dat volhoudt, lees je hieronder.

via GIPHY

♥ Koud douchen: zo lukt het je wel
Dat je het wil proberen is al overwinning één. Velen moeten er niet eens aan denken. Als je graag koud wil douchen, doe dit dan in de ochtend om er zoveel mogelijk profijt van te hebben over de hele dag. 

☆ Tip 1: Bouw het rustig op
Een koude douche is anders dan een spring in een koud zwembad waar je na een tijdje wel aan went. Om het meeste resultaat te boeken en het uiteindelijk langer vol te houden begin je de eerste dag met twintig seconden, de dag erna dertig seconden en bouw het op naar twee á drie minuten.

☆ Tip 2: Let op je ademhaling
Wanneer je ineens wordt blootgesteld aan extreme kou ben je geneigd om kort en snel adem te halen of je adem in te houden. Probeer rustig en diep adem te halen, ondanks dat je voelt dat je lichaam tegenwerkt en het onwennig voelt. 

Bron: Quest.nl, womenshealthmag.com, holistik.nl | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved