Lifestyle

Virtueel sollicitatiegesprek? Zó sleep je die baan binnen

Een virtueel sollicitatiegesprek. Het is in principe hetzelfde als een real life gesprek alleen dan zonder een hand te schudden bij binnenkomst. Heb jij er binnenkort een virtueel solliciatiegesprek op de planning staan? Dat komt goed uit. Wij hebben namelijk een aantal tips voor je klaarstaan. Lees snel verder.

Virtueel sollicitatiegesprek: oefenen, oefenen en nog eens oefenen
We kunnen het maar niet genoeg zeggen, want oefenen is nou eenmaal hoe je het echt goed leert. Bereid je goed voor en vraag je ouders, broer of zus om jou feedback te geven. Hoe vaker jij het doet, hoe beter jij je straks voor de webcam kan vertonen. Je voelt je dan meestal ook veel meer ontspannen.

Virtueel sollicitatiegesprek: doe de basic test
Vergeet niet voordat je de camera inschakelt, je computer of laptop op alles te checken. Doet je wifi het goed? Heb je dus een goede verbinding? Doet je camera het? Ben jij goed zichtbaar voor het gesprek? Doen je oortjes het uitstekend? Dit zijn de standaard dingen die je beter meestal van te voren eventjes kan checken, voordat straks bijvoorbeeld ineens je internet eruit ligt…

virtueel sollicitatiegesprek tips

Virtueel sollicitatiegesprek: vermijd afleiding
Zorg ervoor dat je geen afleiding hebt. Het is moeilijk, maar je telefoon kan je beter even op stil zetten. Heb jij WhatsApp op je laptop staan? Kijk dan even of die ook uitgezet kan worden. Spreek ook af met je ouders of huisgenoten dat iedereen weet dat jij het sollicitatiegesprek hebt.

Virtueel sollicitatiegesprek: zoek een rustige omgeving op
Het klinkt vrij logisch, maar kijk of je een plekje kan vinden waar het lekker rustig is. Kijk ook naar wat de personen van het sollicitatiegesprek gaan zien. Zien ze bijvoorbeeld een rustige muur? Of zien ze allerlei rommel achter jou staan? 

Virtueel sollicitatiegesprek: zorg dat je indruk maakt
Het sollicitatiegesprek is begonnen. Je gedraagt je eigenlijk precies hetzelfde als in ‘real life‘. Ga rechtop zitten, kijk of je een goede lichaamstaal hebt en kijk in de camera in plaats van naar het scherm. Zo heb je meer oogcontact met de persoon achter de camera.

Virtueel sollicitatiegesprek: wees niet bang
En als laatst, wees niet bang! Geef gewoon aan als je iets niet verstaat (wel op een aardige toon natuurlijk). Jij hebt kwaliteiten die je bewijst, dus een beetje zelfverzekerdheid mag altijd. Als je ook nog goede vragen hebt (die kan je eventueel opschrijven) en weet wat je gaat zeggen, moet het helemaal goedkomen met je virtueel sollicitatiegesprek. Succes!

Bekijk hier hoe jij antwoord kan geven op deze vraag die altijd gesteld wordt tijdens een sollicitatie.

Beeld: iStock