Food

Yum! Met deze 4 oranje recepten wil je vandaag aan de slag

Ondanks dat je waarschijnlijk graag op een feestje had gestaan is dat dit jaar helaas niet mogelijk! Dit jaar wordt Koningsdag dan ook wonings-dag. Gelukkig kunnen wij genoeg dingen verzinnen om je niet te vervelen. Wij hebben vier heerlijke Koningsdag recepten voor je verzameld en deze zijn ook nog eens oranje, zo heb je wat lekkers om te eten en heb je toch nog een beetje een koningsdag feeling…

Carrot cake smoothie bowl

Benodigdheden voor 1 – 2 personen:
♛ 150 ml wortelsap
♛ 1 bevroren banaan
♛ 3 eetlepels havermout
♛ 3 ontpitten medjool dadels
♛ 1 theelepel vanille extract
♛ snufje kaneel
♛ 150 ml (amandel) yoghurt.
Toppings:
♛ walnoten of pecan noten
♛ plakjes banaan
♛ dadels

Werkwijze:
Doe de wortelsap, banaan, havermout, dadels, vanillie en kaneel samen in de blender en mix dit tot een romig mengsel. Roer dan de yoghurt er door en mix dit nog even een paar seconden. De smoothie is dan klaar en je kan het in een bakje schenken, daarna is het tijd voor de topping. Maak de smoothie bowl zo mooi als je zelf wilt!

Zoete aardappel friet 

Benodigdheden voor 2 – 4 personen:
♛ 3 – 4 zoete aardappels
♛ 2 – 3 eetlepels (olijf)olie
♛ 2 eetlepels bloem/polenta/amandelmeel
♛ 1 flinke knoflook teen
♛ 1 theelepel paprikapoeder
♛ 1 theelepel zout
♛ 1/2 theelepel gedroogde tijm
♛ 1/4 theelepel gemalen komijn
♛ 1/4 theelepel Cayenne peper
♛ peper

Werkwijze:
Was eerst de zoete aardappelen goed af met water. Snijdt ze dan in dunne reepjes (je mag in principe zelf kiezen hoe dik, maar zorg wel dat ze niet te dik worden). Maak de reepjes daarna zacht door ze in bak met koud water te leggen. In de tussentijd verwarm je de oven alvast voor op 200 graden en pers je het knoflookteentje fijn. Na een half uur haal je de aardappelreepjes uit het koude water en maak deze goed droog met een theedoek. Maak ook de bak waar ze in zaten goed droog. Doe dan alle reepjes terug en voeg de knoflook en andere ingrediënten toe. Verspreid dan vervolgens de zoete aardappel over de bakplaat en doe ze 30 tot 35 minuten in de over, maar vergeet niet dat je de minimaal één keer moet omdraaien. 

Oranje donuts

Benodigdheden voor 30 donuts:
♛ 10 gr gedroogde gist
♛ 60 ml lauw water
♛ 250 ml lauwe melk
♛ 3 eetlepels suiker
♛ 100 gr gesmolten boter
♛ 575 gr bloem
♛ 3 eieren
♛ Plantaardige olie om in te frituren
Topping:
♛ 250 gr poedersuiker
♛ 3 – 4 eetlepels water
♛ 2 drupjes oranje kleurstof
♛ Rood, wit en blauwe spikkels

Werkwijze:
Mix de gist en 1 eetlepel suiker met het lauwe water en melk. Laat dit vervolgens tien minuten aan de kant staan, zodat de gist actief wordt ( je weet dat de gist actief is als het mengsel begint te schuimen). Doe dit mengsel dan met de bloem, eieren, boter en de rest van de suiker in een bak en kneed er een kleverig deeg van (dit kan je dus met je handen doen, maar dit kan uiteraard ook met een keukenmachine). Leg het deeg dan in een ingevette bak, dek dit 45 minuten af met een theedoek en zet dit op een warme plek zodat het deeg gaat rijzen. Na die 45 minuten kneed je het deeg nog even opnieuw tot dat het weer soepel aanvoelt. Rol het deeg uit op je licht bebloemde keukenblad tot 1,5cm dik. Snijd dan vervolgens cirkels van 8cm en maak een gat in het midden van ongeveer 3,5cm. Leg de donuts dan op het bakpapier en bedek deze met een theedoek. Laat ze nog een voor 30 minuten op een warme plek rijzen. Verwarm de olie in de pan op 180 graden en bak de donuts stuk voor stuk één minuut aan beide kanten. Daarna laat je ze uitlekken op keukenpapier en laat je ze rustig afkoelen.

Topping: Voor de topping mix je 3 eetlepels water met de poedersuiker, voeg dan 2 kleine druppels oranje kleurstof toe en meng dit goed door elkaar. Als het volgens jou te vloeibaar is kan je een extra lepel poedersuiker toevoegen en als het juist te dik is wat extra water (klein lepeltje). Dip vervolgens de donuts in het glazuur en strooi als finishing touch wat rode, witte en blauwe spikkels er overheen.

Kaasballetjes

Benodigdheden voor 20 – 24 stuks: 
♛ 300 gr geraspte belegen kaas
♛ 2 eitjes
♛ 1 theelepel bakpoeder
♛ 25 gr bloem + om te bestuiven
♛​ Zonnebloem olie om te frituren

Werkwijze: 
Tik de eieren samen met het bakpoeder los met een vork. Voeg dan de kaas toe en mix dit goed door elkaar. Daarna kan je de bloem erbij doen voor de versteviging (doe ook wat bloem op je handen en op een bordje, zodat het niet blijft plakken. Dan kan je de kaasballetjes gaan maken. Verwarm de olie in de frituur pan en bak ze in ongeveer vier minuten goudbruin. Tip: Doe de kaasballetjes per portie in de frituur. Nu kan je lekker smullen!

Bron: bettyskitchen.nl, uitpaulineskeuken.nl, leukerecepten.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀