Lifestyle

Deze vragen ga je ongetwijfeld krijgen tijdens een sollicitatiegesprek

Ja hoor, de grote dag is bijna daar: morgen heb jij een sollicitatiegesprek voor die baan die jij al heel erg lang wilt. Jij wilt natuurlijk een verpletterende indruk achterlaten, om op die manier die leuke baan binnen te slepen. Het minste wat je kunt doen is je een beetje voorbereiden op het sollicitatiegesprek. Je helemaal voorbereiden is onmogelijk, want je weet natuurlijk nog niet hoe het gesprek zal gaan, maar de volgende vragen ga je ongetwijfeld krijgen tijdens je sollicitatiegesprek.

1. Kun je iets over jezelf vertellen?
Dit is waarschijnlijk de eerste vraag die jij tijdens je sollicitatiegesprek kunt verwachten. Het is de bedoeling dat je met dit antwoord een goede eerste indruk achterlaat. Vertel geen onzinnige dingen, maar bereid een pitch voor waarin je jezelf goed profileert. Denk er vooral aan om eigenschappen en kwaliteiten te benoemen die bij de baan passen waar je voor solliciteert. Je mag daarnaast best wat over je hobby’s vertellen om het persoonlijk te maken, maar hou dit wel kort.

2. Wat zijn je sterke / zwakke punten?
Wees zelfverzekerd en durf over jouw sterke punten te vertellen. Kies natuurlijk wel sterke punten uit die passen bij de vacature, want anders heeft het niet echt nut om ze te benadrukken. Een goede zelfreflectie is belangrijk, dus benoem ook je zwakke punten. Zorg er natuurlijk wel voor dat je sterke punten meer indruk maken. Wees vooral eerlijk, want vroeg of laat zullen mensen erachter komen als jij over kwaliteiten gelogen hebt tijdens het sollicitatiegesprek.

3. Weet je wat wij als bedrijf doen?
Je solliciteert voor deze vacature, dus als het goed is weet je ook goed bij welk bedrijf je solliciteert. Het is sowieso belangrijk om je in te lezen over het bedrijf, en zeker wanneer deze vraag tijdens het sollicitatiegesprek wordt gevraagd. Degene met wie jij het gesprek voert wil natuurlijk wel zeker weten dat jij het een en ander over het bedrijf weet.
4. Wat denk je dat deze functie inhoudt?
Waar je veel over het bedrijf moet weten, moet je ook veel over de functie weten. Zorg ervoor dat het duidelijk is voor welke functie je solliciteert, en wanneer dit niet zo is is het belangrijk om er vooral vragen over te stellen. Als het lijkt alsof jij niet goed weet voor welke functie je je hebt ingeschreven, zul je geen punten scoren tijdens het gesprek. 

5. Waarom spreekt dit bedrijf / deze functie jou aan?
Bedenk goed waarom dit bedrijf jou zo aanspreekt, en bedenk dit ook bij de functie. Geef ze een reden om juist jou aan te nemen, in plaats van iemand anders. Vertel iets over je werkervaring, talenten en ambities voor de toekomst. Ook bij deze vraag geldt: geef vooral heel eerlijk antwoord en maak het niet mooier dan het is.

6. Heb je nog zelf vragen?
Net wanneer je denkt dat het gesprek voorbij is, komt daar die ene laatste vraag. Bereid je voor op de vraag ‘heb je zelf nog vragen?’. Zorg dat je van tevoren al een vraag in gedachten hebt, zodat je sowieso iets te vragen hebt aan het einde van het gesprek. Als jij vragen stelt over het bedrijf of over de functie, dan laat dit zien dat je erg geïnteresseerd bent in hen. ‘Nee, ik heb geen vragen’ is natuurlijk niet het antwoord dat zij hopen te verwachten. 

Zet vooral je beste beentje voor en wees lekker jezelf. Als jij geschikt bent voor deze functie, dan zal het je vast lukken. Succes! ;-).

Beeld: iStock