Lifestyle

Dit zijn de do's en don'ts tijdens het solliciteren

Solliciteren, iets wat je wel een paar keer in je leven moet doen (als het goed is). Voor je bijbaantje, stage of een 'grotemensenbaan', het is allemaal even belangrijk! Daarnaast is het ook erg spannend en wil je natuurlijk alles goed doen. Wat trek je aan? Wat moet ik zeggen of juist niet? Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek en schiet je nu al spontaan in de stress? Wij helpen je met de perfecte voorbereiding en zetten de do's en don'ts op een rij, zodat jij er met die droombaan vandoor gaat.

Do's tijdens een sollicitatie:

♥ Bereid je goed voor. Dat is de allerbelangrijkste tip, een goed begin is het halve werk. Als jij je heb verdiept in het bedrijf en alles op een rijtje hebt, ben je minder zenuwachtig en laat je een positieve eerste indruk achter. Zo sta jij nooit met een mond vol tanden als je de typische 'vertel eens wat over jezelf'-vraag krijgt. 

♥ Trek gepaste kleding aan naar je sollicitatiegesprek. Je hoeft niet strak in pak, maar wel netjes en verzorgd. Let ook op de kleine details. Zijn je schoenen netjes schoon? Heb je geen gaten in je blouse? Handig om mee te nemen in je tas zijn dingen zoals een notitieboekje, je diploma's, je CV en een paraplu. Je weet maar nooit wat er uit de hemel komt vallen en je wilt niet zeiknat aankomen op je gesprek. Snel last van zweetplekken? Zo voorkom je ze.

♥ Let op je lichaamstaal. Hoe zenuwachtig je ook bent, probeer zelfverzekerdheid te tonen. Zit rechtop in je stoel, geef een goede handdruk en probeer de persoon die je vragen stelt aan te kijken. Wist je dat iemand die zijn of haar handen laat zien, betrouwbaarder overkomt? Netjes op tafel dan, hè ;-).

♥ Eet voor je gesprek een vullende maaltijd. Een knorrende maag is nogal gênant tijdens je sollicitatie én je bent veel scherper als je goed hebt gegeten. Vergeet niet je tanden te poetsen voor het gesprek, van een ochtendadem wordt niemand vrolijk.

♥ Zet je social media-profielen op privé. Mooie en gezellige foto's zijn natuurlijk leuk, maar dronken foto's of berichten vol scheldwoorden zijn niet echt een goed voorbeeld. 

♥  Stel zelf ook vragen tijdens het gesprek. Jij wilt daar werken, maar ze moeten ook aan jouw eisen en interesses voldoen. Daarnaast geef je een goede indruk omdat je initiatief toont. Zo kom je gelijk meer te weten over het bedrijf en kom je geïnteresseerd over. Bedenk van tevoren een paar vragen die je sowieso wilt stellen. Tijdens het schrijven van je sollicitatiebrief bijvoorbeeld ;-).
gesprek vrouw werk
Don'ts tijdens een sollicitatie:

♥ Te laat komen is echt not done. Ten eerste komt het onprofessioneel over en is het respectloos tegenover de interviewer. Laat zien dat je volwassen genoeg bent om op tijd te komen en dat je betrouwbaar bent. Te vroeg komen is ook niet helemaal de bedoeling. Vijf minuten voor de afgesproken tijd is ideaal. Moeite met vroeg opstaan? Lees deze tips en jij bent elke ochtend super uitgerust.

♥ Je telefoon die afgaat. Zet je telefoon uit! Althans, je geluid. Het is erg vervelend als je wordt gestoord tijdens het gesprek en het komt ook niet netjes over. Eventjes zonder je telefoon moet wel lukken, toch?

♥ Liegen tijdens het sollicitatiegesprek. Vertel altijd de waarheid. Dingen mooier maken dan dat ze zijn is geen goed idee. Als je er uiteindelijk komt te werken val je toch wel door de mand. 

♥ Slecht praten over je vorige werkgever. Nooit doen. Misschien ben je daar heel vervelend weggegaan of was het echt de hel, maar dat hoeft het nieuwe bedrijf niet te weten. Werkgevers houden van loyale werknemers en ze willen natuurlijk niet het idee hebben dat je dit ook bij hun zou doen als je weggaat.

♥ Vragen stellen over vakantiedagen, salaris en bonussen. Focus je vooral op de vacature zelf en maak duidelijk waarom jij de geschikte persoon bent. Dit soort vragen zijn meer voor het tweede gesprek.

Bron: Stepstone.nl, Students.au | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved