Op zoek naar een baan? Zo word je ongetwijfeld aangenomen

Lifestyle door Rochèll

Die vacature voor jouw droombaan staat online. Je hebt ein-de-lijk de kans om de allerbeste indruk ooit achter te laten en die perfecte baan te bemachtigen. Spannend... Maar laat die spanning het niet voor je verpesten. Het gaat allemaal om goede voorbereiding. Als jij goed voorbereid op je fietsje richting je sollicitatiegesprek stapt, kan het niet meer mis gaan. Hoe je dat doet? Dat vertellen wij je in dit artikel.

Met deze sollicitatietips haal jij die droombaan binnen

Helaas ben jij waarschijnlijk niet de enige die solliciteert. Het is dus aan jou om er uit te springen. Het zijn vaak de kleine dingen die ervoor zorgen dat jij al een stuk meer in aanmerking komt voor een functie. Het zou natuurlijk zonde zijn als je door een slechte voorbereiding die droombaan misloopt. Geloof ons, voorbereiding is alles. Dit is wat jij het beste kunt doen om die baan binnen te slepen.

1. Start met sporten
Hoe raar het ook klinkt, sporten verhoogt je kans op een baan. Als er een sport aan je cv is toegevoegd, laat dit zien dat je over een aantal vaardigheden beschikt. Ze kunnen er uit opmaken dat je een teamplayer bent, of dat je bijvoorbeeld een echte doorzetter bent. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je daadwerkelijk wat over de sport weet en het ook echt hebt beoefend. Stel je voor dat er opeens vragen over worden gesteld. Tja, als je dan alles hebt lopen verzinnen ben je aardig de sjaak én kun je wel fluiten naar de baan.

via GIPHY

 2. Gebruik het juiste lettertype voor je cv
Je cv is de uitgelezen kans om te laten zien hoe graag je de baan wilt. Als je cv er alleen al uit ziet alsof je geen moeite hebt gedaan, geeft dat niet echt een goede indruk. Neem geen speels lettertype, maar meer een lettertype als Helvetica. Wie had verwacht dat alleen al de keuze van het lettertype invloed had?

3. Kies de juiste foto voor op je cv
We leven tegenwoordig in een wereld waarin om de zoveel uur een selfie wordt genomen. Leuk hoor, die selfies, maar niet voor op je cv. Geloof het of niet: er zijn mensen die ervoor kiezen om een selfie op hun cv te plaatsen. Het staat erg kinderachtig en totaal niet professioneel. Laat een portretfoto van jezelf maken. Dat hoeft niet eens meteen bij een fotograaf, het kan ook gewoon met je eigen mobiel of camera. Geloof ons: dat ene kleine beetje moeite doet erg veel voor de eerste indruk.
4. Lees je goed in over het bedrijf
Weet waar je voor solliciteert. Op internet is waarschijnlijk genoeg te vinden over het bedrijf waar jij wilt solliciteren, dus het is handig om je even goed in te lezen. Laat zien dat je je verdiept het in het bedrijf en dat je weet wat de doelen en missies van het bedrijf zijn. Het komt héél anders over als jij weet waar je over praat, dan als je eigenlijk geen idee hebt wat ze doen. Lees je dus goed in en bespaar jezelf een hoop ongemakkelijkheid.

5. Schoon je social media op
Foto’s en berichten op je Facebook account vertellen zoveel meer over je dan alleen een cv en een sollicitatiebrief. Veel bedrijven kiezen ervoor om sollicitanten even te bekijken op social media. Gewoon, om een indruk te krijgen. Als ze dan foto’s tegenkomen waarop jij behoorlijk dronken op de bar staat te dansen, stellen ze dat vast niet zo op prijs. Schoon je social media dus even op voordat je überhaupt solliciteert. Wat is wel en wat is niet verantwoord?

6. Leer een tweede taal
Op de middelbare school hebben we allemaal Engels geleerd. Nu nog de taak om je Engelse vaardigheden – of natuurlijk een andere taal - een tikkeltje op te krikken. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een tweede taal op hun cv hebben staan 10% meer kans hebben om aangenomen te worden. Nu moet je natuurlijk niet zomaar wat op je cv zetten, want je valt sowieso wel een keer door de mand.

7. Beschrijf wat jou anders maakt dan anderen
Iedereen heeft wel iets wat hem/haar onderscheidt van anderen. Bedenk wat jou anders maakt dan anderen en gebruik dit om jezelf te ‘verkopen’. Zet dit in de eerste instantie op je cv en licht vervolgens tijdens het gesprek toe waarom juist die eigenschap jouw een goede kandidaat maakt. Geef ook niet de standaard eigenschappen door, maar probeer zo origineel mogelijk te zijn. 

Het belangrijkste is dat je zowel in je cv als tijdens het sollicitatiegesprek eerlijk bent. Als je leugens verzint om aangenomen te worden, gaat dat uiteindelijk alleen maar tegen je werken. Op den duur komen ze er echt wel achter. Ben je benieuwd naar de veelgemaakte fouten die mensen maken tijdens een sollicitatiegesprek? Lees dan dit artikel. Maak je vooral niet te druk en zet tijdens de sollicitatie je beste beentje voor. Uiteindelijk kun je niet meer dan je best doen. Veel succes!

Beeld: Pixabay