Lifestyle

9 tips voor een goede eerste indruk

Bij een belangrijke sollicitatie, eerste schooldag, een blind-date of de eerste ontmoeting met je nieuwe schoonouders is een goede eerste indruk natuurlijk super belangrijk. Hierbij gaat het niet alleen om wát je zegt, maar ook hóé je het zegt en wat je uitstraalt. Met de volgende tips zorg jij voor een perfecte eerste indruk! 

Tip 1: Wees positief

Het glas kan niet altijd half vol zijn, maar probeer vooral tijdens een eerste ontmoeting zo positief mogelijk te blijven. Klagen of negativiteit is niet zo netjes wanneer je iemand pas net kent. Het kan ervoor zorgen dat je negatief overkomt, terwijl dat waarschijnlijk helemaal niet het geval is. Let ook op dat je niet té sarcastisch bent. Sarcasme is een vorm van humor, maar niet iedereen kan dit altijd waarderen. Vooral wanneer je iemand pas net kent kan het lastig zijn om in te schatten wanneer het om sarcasme gaat en wanneer het gemeend is.

Tip 2: Lichaamstaal

Niet alleen met je woorden geef je een eerste indruk, ook met je lichaam. Jouw lichaamstaal kan de ander en het gesprek beïnvloeden. Sta je bijvoorbeeld met armen over elkaar dan kan het overkomen alsof je niet geïnteresseerd bent. Kies daarom voor een open houding naar je gesprekspartner toe. Dit maakt je direct een stuk aanspreekbaarder en vriendelijker.

Tip 3: Niet te veel op je telefoon

Waarschijnlijk voel jij je super sociaal wanneer je een berichtje typt naar je bff en tegelijkertijd een gesprek aan het voeren bent. Toch is dit allesbehalve waar. Het komt namelijk super ongeïnteresseerd over wanneer je constant op je telefoon zit. Je partner kan zich genegeerd voelen omdat hij niet jouw volle aandacht heeft. Stop daarom die telefoon weg.

Tip 4: Maak oogcontact

Bij je lichaamstaal hoort ook je gezichtsuitdrukking. Hierbij is oogcontact super belangrijk. Wanneer je geen (of weinig) oogcontact maakt met iemand dan loop je de kans ongeïnteresseerd over te komen. Het is misschien verleidelijk om weg te kijken wanneer je zenuwachtig bent tijdens een sollicitatie, maar doe dit niet!

Tip 5: Lach

Het klinkt misschien logisch, maar vergeet niet om te glimlachen. Door zenuwen kun je dit nog weleens vergeten. Vooral wanneer je in een gesprek zit waar je aandachtig aan het luisteren bent kun je vergeten om te glimlachen. Niet zo vrolijk? Fake it till you make it. ;-)

Tip 6: Wees niet te eerlijk

Eerlijkheid is een goede eigenschap, maar kan soms nogal heftig overkomen. Zeker wanneer je iemand nog niet zo lang kent wordt het niet altijd gewaardeerd. Vind je iemand zijn schoenen niet zo leuk, maar ken je deze persoon pas vijf minuten? Hou dit dan lekker voor jezelf.

Tip 7: Wees niet te aanwezig

Je hoeft jezelf echt niet anders voor te doen dan je bent, maar voor een goede eerste indruk kun je je beter niet té aanwezig opstellen. Wanneer je erg druk en aanwezig bent dan kun je agressief overkomen. En dat wil je natuurlijk niet.

Tip 8: Zorg dat de ander zich goed voelt

Het gaat niet alleen om jou tijdens het gesprek, maar ook om de persoon waarmee je in gesprek bent. Wil jij een goede indruk achterlaten praat dan niet alleen over jezelf.

Tip 9: Gebruik de naam van je gesprekspartner

Door de naam van je gesprekspartner te gebruiken laat je zien dat je interesse toont en goed hebt opgelet. Moet je hem natuurlijk wel goed uitspreken. ;-)

Bron: Bedrock, Performa | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook