Lifestyle

Ben jij zwanger? Dit zijn de symptomen die daarop kunnen wijzen

Wanneer jij seks hebt is er altijd een kans aanwezig dat je zwanger raakt. Dit weet je voordat je eraan begint en moet je dan ook goed in gedachten houden. Natuurlijk zijn er middelen die een zwangerschap kunnen voorkomen, maar deze zijn niet altijd 100% betrouwbaar. Heb jij onbeschermde seks gehad of vertrouw jij het niet helemaal? Dit zijn de symptomen die eventueel kunnen wijzen op een zwangerschap.

Niet iedereen heeft evenveel last van zwangerschapssymptomen, maar over het algemeen zijn er wel een aantal bekende symptomen die kunnen wijzen op een zwangerschap. Wel is het zo dat deze symptomen ook een andere betekenis kunnen hebben, dus wanneer er sprake is van een of meerdere van deze symptomen betekent dit niet direct dat je zwanger bent. Alleen een zwangerschapstest of een bezoekje aan de dokter kan dit uiteindelijk bevestigen. Toch kun je een zwangerschap soms wel aanvoelen. Dit zijn de veelvoorkomende symptomen bij zwangerschap:

Zwanger symptomen: Niet ongesteld worden
Vrouwen die een onregelmatige cyclus hebben zullen niet direct merken dat hun menstruatie uit blijft. Wanneer jij altijd een regelmatige menstruatie hebt gehad en eigenlijk precies weet wanneer je ongesteld wordt, kan het uitblijven van de menstruatie een zwangerschapssymptoom zijn. Echter kunnen er ook andere redenen zijn voor het uitblijven van de menstruatie.

Zwanger symptomen: Pijnlijke borsten
Wanneer er sprake is van een zwangerschap groeien je borsten. Dit symptoom kan al na 1 of 2 weken na de bevruchting opkomen. Ook kunnen jeukende tepels wijzen op zwangerschap.

Zwanger symptomen: Misselijkheid
Ochtendmisselijkheid is een veelvoorkomend symptoom bij zwangerschap. Geuren die 'normaal' prettig zijn, kunnen nu ineens onaangenaam ruiken en misselijkheid opwekken. Niet alle vrouwen hebben last van misselijkheid tijdens hun zwangerschap.

zwanger symptomen

Zwanger symptomen: Hoofdpijn
Hoewel hoofdpijn een symptoom is van zwangerschap, zijn er nog veel meer oorzaken te bedenken voor hoofdpijn. Denk hierbij aan stress en vermoeidheid bijvoorbeeld. Mede daarom is het moeilijk om te bepalen of dit symptoom in jouw geval te maken heeft met een eventuele zwangerschap. 

Zwanger symptomen: Emotionele buien / moodswings
Als je zwanger bent verandert je lichaam en krijgen ook je hormonen het zwaar te verduren. Al deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je veel last hebt van stemmingswisselingen. Soms kun je bijvoorbeeld boos worden om de kleinste dingen.

Zwanger symptomen: Vermoeidheid
Net zoals hoofdpijn kan vermoeidheid wijzen op veel meer dingen dan een zwangerschap. Toch is vermoeidheid wel een veelvoorkomend symptoom. Bij een zwangerschap is de vermoeidheid vaak sterker dan normaal. 

Zwanger symptomen: Duizeligheid
Door de lichamelijke veranderingen kun jij last hebben van duizeligheid. Je voelt je dan licht in je hoofd en hebt vaak het gevoel dat je ieder moment flauw kunt vallen.

Zwanger symptomen: Vaker plassen
Wanneer er sprake is van een zwangerschap groeit je baarmoeder. Doordat deze alsmaar groter wordt, komt er veel meer druk te staan op je blaas, waardoor jij steeds vaker het gevoel hebt dat je moet plassen.

Zwanger symptomen: Je ruikt meer
Tijdens een zwangerschap beschouw je sommige geuren als onprettig, terwijl dit zonder de zwangerschap helemaal niet het geval is. Dit heeft te maken met bescherming vanuit je lichaam, omdat het zich zo goed mogelijk wil voorbereiden op een zwangerschap.

Ben jij erachter gekomen dat je zwanger bent? In dit artikel lees je hoe jij je ouders kunt vertellen over je zwangerschap.

Bron: oudersvannu | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook