Lifestyle

Hoe vertel je je ouders dat je zwanger bent?

Heb je per ongeluk onbeschermde seks gehad en denk je dat je zwanger bent? Dan zit je in een behoorlijk lastige en vervelende situatie waarin vele keuzes gemaakt moeten worden. Wat ga je nu doen? In principe hoef je niet in je eentje alle keuzes te maken, maar kunnen je ouders je helpen. Maar dan moeten ze wel eerst weten dat je zwanger bent. Lastig! Want hoe vertel je je ouders dat je zwanger bent? Dit is super moeilijk, zeker als je nu al weet dat ze erg boos of verdrietig zullen zijn. In deze blog geven we je een paar tips.

Ben ik zwanger?

Waarschijnlijk had je dit zelf ook totaal niet gepland of gewild. Maar toch is het gebeurd: je hebt onbeschermde seks gehad en nu bestaat er een kans dat je zwanger bent. In principe hoeft het niet zo te zijn dat je na 1 keer onbeschermd seks, meteen zwanger bent. Zo zijn er bepaalde symptomen waar je last van krijgt als je zwanger bent en die je door het doen van een online zwangerschapstest kunt testen. Om er echt zeker van te zijn of je zwanger bent of niet, zal je een zwangerschapstest moeten doen. Deze testen kun je kopen bij de drogist. Mocht je dat te eng vinden, dan kun je het ook online bestellen. Een zwangerschapstest kun je het beste doen op het moment dat je weer ongesteld zou moeten worden, de uitslag van de test is dan 99% betrouwbaar.

Vergeet nooit dat je ouders van je houden!

Heb je een zwangerschapstest gedaan en ben je zwanger? Dan is de grote vraag: hoe vertel je je ouders dat je zwanger bent?! Het is heel begrijpelijk dat de gedachte dat je het je ouders moet vertellen je bang, onzeker en verdrietig maken. Waarschijnlijk heb je al een vermoeden hoe ze gaan reageren. Bijvoorbeeld dat je vader ontzettend boos zal zijn en je moeder erg verdrietig. Misschien zijn ze ook wel erg teleurgesteld of schamen ze zich dat je überhaupt seks hebt gehad. Toch is er één ding wat zeker is: je komt in nog grotere problemen als je het niet vertelt! Het komt hoe dan ook uit en hoe langer je wacht, hoe complexer de situatie wordt. Als je het je ouders vertelt, zullen er veel emoties bij ze loskomen. Denk aan boosheid, verdriet of teleurstelling. Bedenk dan dat het voor je ouders ook een grote schok is en ze in eerste instantie zullen reageren vanuit hun emoties. Hoe ze ook reageren: bedenk dat je ouders hoe dan ook van je houden, of je nu zwanger bent of niet.

Met deze tips vertel je je ouders dat je zwanger bent

Hoe vertel je je ouders dat je zwanger bent? We hebben hier een paar tips om het zo goed mogelijk aan te pakken.

  • Vertel het je ouders op een rustig moment en bijvoorbeeld niet op het moment dat ze naar hun werk moeten.
  • Vraag of er iemand bij het gesprek kan zijn die je vertrouwt. Bijvoorbeeld de vader, een vriendin, je zus/broer of een tante.
  • Vertel het aan beide ouders tegelijk. Mocht je het vermoeden hebben dat je moeder of vader er heel erg veel moeite mee gaat hebben en de ander niet. Dan kun je ervoor kiezen het eerst diegene te vertellen waarvan je denkt dat die er het beste mee om kan gaan.
  • Blijf zelf zo rustig mogelijk en blijf bij de feiten. Geef niet iemand anders de schuld (zeker niet je ouders), maar houd het bij jezelf.
  • Geef je ouders de ruimte om hun emoties te uiten, hoe onredelijk die misschien in eerste instantie ook lijken. Het is voor hun een hele grote schok en niet iedereen zal meteen goed reageren. Toon ook begrip voor de situatie van je ouders en probeer je in te leven.

Welke vragen kan je verwachten van je ouders?

Vertel je je ouders dat je zwanger bent, dan kun je een hoop vragen verwachten. Het kan helpen om jezelf hierop voor te bereiden. Je komt dan volwassen over en het kan je ouders meer rust geven. Vragen die je kunt verwachten:

  • Waarschijnlijk is de eerste vraag: Wie is de vader? Daarna: hebben jullie nog een relatie, weet de vader dat je zwanger bent en wil hij betrokken worden?
  • Een tweede vraag is meestal: Weet je zeker dat je zwanger bent? Als je een zwangerschapstest hebt gedaan en deze was positief, dan weet je het inderdaad zeker. Laat deze dan ook gewoon zien.
  • Wat wil je gaan doen? Wil je het kindje houden of wil je het weg laten halen? Probeer hier zelf al over na te denken. Als je het zelf niet weet, dan kun je dat gewoon aangeven, zo kun je samen met je ouders bedenken wat het beste is.
  • Als je de baby wilt houden, is de vraag hoe je dat gaat combineren met school en hoe je later het kind wilt onderhouden. Denk hier goed over na! Hoe je het ook went of keert, je zal hulp van je ouders nodig hebben. Geef dit ook eerlijk aan en vraag of ze je willen helpen.

Als je ouders na een tijdje bekomen zijn van de schrik en jullie samen besluiten om het kindje te houden, dan is de grootste stress voorbij. Nu mag je lekker zwanger zijn en je langzaam gaan voorbereiden op je leven als moeder. Probeer er ook van te genieten, want het is een hele bijzondere ervaring. Op Zo Zwanger vind je leuke en interessante informatie over je zwangerschap. Wil je graag extra hulp, neem dan contact op met Siriz. Siriz helpt iedere meid die onbedoeld zwanger is geworden met ondersteuning en zorg!

Beeld: iStock