Health

Gele zweetvlekken? Zo krijg je het uit je kleding

Je kent het vast wel: je bent zenuwachtig voor een presentatie of ontmoeting, en je hebt een wit shirt aan. Het gevolg? Wanneer je thuis komt zie je dat er gele zweetvlekken in je shirt zitten. Shit, daar gaat je mooie kleding. Geen paniek, de volgende dingen kun jij doen wanneer er gele zweetvlekken in je kleren zitten. 

Gele (zweet)vlekken? Zo haal je ze uit je kleding

Iedereen zweet, maar het is natuurlijk vooral balen wanneer je een wit shirt aan hebt. Dan heb je niet alleen een zweetvlek, maar wordt deze soms ook nog eens geel. De gele kleur wordt veroorzaakt door een mengeling van proteïnen uit je zweet en aluminium, dit laatste zit in je deodorant. Terwijl deodorant dus eigenlijk het zweten tegen moet gaan, zorgt dit dus soms ook voor vlekken. Hieronder leggen we uit hoe je deze vlekken weer uit je kleren krijgt, zodat jij je witte shirt zo snel mogelijk weer aan kan. 

Lees ook: Dit zijn onze tips tegen overmatig zweten

1. Schoonmaakazijn 
Schoonmaakazijn is een wondermiddel als het aankomt op schoonmaken. Laat je shirt weken in een emmer met een scheut schoonmaakazijn en laat dit een paar uur lang staan. Was daarna het shirt in de wasmachine. Et voilà!

2. Soda
Soda is een perfect middel om gele plekken uit kleren te krijgen. Maak net als bij schoonmaakazijn weer een sopje en wrijf de soda goed op de plekken. Laat het daarna goed intrekken en was het mee in de wasmachine. Ook last van nare geurtjes? Dit kun je tegen gaan met deze tips. 

3. Citroen
Heb je nog een citroen in de koelkast liggen? Gebruik die dan om je gele zweetvlekken eruit te krijgen. Wrijf het sap in de vlekken en gooi het kledingstuk daarna in de was. 

4. Aspirines
Aspirines kunnen niet alleen van pas komen bij hoofdpijn, maar ook bij zweetvlekken. Los twee aspirines op in een kopje met heet water, waarna je het op de vlekken giet. Vervolgens moet je het een paar uur laten intrekken en wassen op een normaal programma. 

5. Groene zeep of ossengalzeep
Smeer de gele vlekken in met groene zeep of ossengalzeep, en laat het vervolgens een paar uur intrekken. Gooi het item daarna in de wasmachine en je vlekken zijn verdwenen. 

Handig: met deze hacks houd jij je kleding mooi. 
 

Bron: curiosity.com, stichfix.com, shirtsofcotton.com | Beeld: iStock

Must reads 👀