Beauty

Tips & tricks om zweten en stinken tegen te gaan

Met de zomer in het vizier denk je aan luchtige jurkjes, korte broekjes en… vakantie! Maar zomer betekent ook hitte, benauwdheid en zweten. Aan de eerste twee factoren doe je niet zoveel en aan zweten in principe ook niet. Maar door de juiste kleding te dragen, jezelf goed te verzorgen en deodorant te gebruiken kom je al een stuk frisser voor de dag. Lees verder voor alle tips om zweten en stinken tegen te gaan!


Zweten en stinken is not cute, maar wel heel menselijk. Onvoorkombaar is het niet dus daarom zorg je er met de volgende tips voor dat je fris en fruitig bent (en ruikt!). 


 Anti-perspirant en anti-transpirant
Eén van de eerste dingen die je doet 's ochtends is deodorant gebruiken, toch? Als je in de categorie Sweaty Betty valt heb je niet genoeg aan een deodorant die slechts lekker ruikt. Kies daarom een anti-perspirant als je zweten wil minderen en anti-transpirant als jouw missie is om vieze geurtjes tegen te gaan. Het ligt er maar net aan wat voor (stof) kleding je draagt en wat het probleem is dat je wil aanpakken.


Anti-perspirant 's ochtends én 's avonds aanbrengen helpt effectief tegen overmatig zweten. Probeer ook eens om de anti-perspirant in de huid te masseren en trek geen T-shirt of trui aan zolang het niet opgedroogd is. 

Wissel de verschillende deodorant die je gebruikt af, omdat het bij sommige mensen voorkomt dat dezelfde deodorant na verloop van tijd niet meer goed werkt. 


 Spuit deodorant versus rollers
Rollers en andere producten op crème basis werken over het algemeen beter als je iemand bent die meer dan gemiddeld zweet. Een spuit deodorant is juist weer handig en hygiënisch als je onderweg bent. Rollers moet je namelijk op een schone en droge oksel aanbrengen, omdat de bacteriën en het zweet anders in de roller terechtkomen. 

Dit zijn verschillende favorieten van de Girlscene redactie:

1. Dove Go Fresh Pomegranate, €3,49
2. Dove Invisible Dry, €3,99
3. Dove Maximum Protection Pomegranate, €7,59


1. Rexona Women Clear, €1,99
2. Nivea Dry Comfort, €1,99
3. Odorex Onzichtbaar Puur, €2,39
4. Fa Blue Romance, €3,99

 Stoffen
Wat helpt tegen zweten en nare luchtjes is de juiste kleding(stoffen) te dragen. Kies daarom of een stof die zweet absorbeert of draag natuurlijke materialen, zoals katoen en linnen. Verder is losse kleding aan te raden in tegenstelling tot strakzittende items. De stof moet ademen! 

 Lagen
Draag verschillende lichte lagen kleding zodat je iets uittrekt zodra het warm wordt en iets aantrekt zodra het frisser is. Bovendien trekt lichaamszweet in de eerste kledinglaag, dus kies wederom voor een stof die hierboven staat.

 Kleuren
Grijze shirtjes zijn echt een no go als je snel zweet. Waarom? Misschien heb je wel eens een druppel water op een grijs shirt laten vallen en dan zie je hoe natte plekken opvallen. Hetzelfde geldt voor zweten. Bij donkere kleuren en printjes valt het minder snel op dat je het erg warm hebt, dus als je dat wil verbloemen is dit een aanrader.

Breng eventueel schone kleding mee als je later op de dag iets te doen hebt waarbij je er netjes uit moet zien. 

 Food
Zeg dag tegen heet eten, zoals (rode) peper waardoor je meer zweet. Daarnaast geven ui en knoflook je een onplezierig geur, dus als anti-transpirant deodorant niet helpt is het beter om dit eten te laten staan. 

 Hygiëne
Verzorg jezelf goed. Douche en was jezelf minstens één keer per dag en gebruik producten die niet zorgen voor rare geurtjes. Als je on the go bent komen natte washandjes of babydoekjes van pas om jezelf (en je oksels) op te frissen en voor nog meer touch-ups heb je een anti-perspirant nodig. 

 Caffeïne
Caffeïne en hitte gaan niet samen. Waarom? Door iets te drinken wat caffeïne bevat zweet je meer. Daarom raden we aan om de energydrankjes, koffie en zelfs thee te laten staan als je niet meer weet wat je met jezelf en je natte oksels aan moet. 😉


 Zweetvoeten
Tot slot de welbekende zweetvoeten. Door je voeten op te sluiten in dichte schoenen of ballerina's ontstaat een geur waar je niet echt blij van wordt. Kies daarom voor leren schoenen of schoenen die ademen en gebruik daarnaast een anti-transpirant voetspray. Een voorbeeld van een betaalbare variant is de voetspray van Kruidvat die verkoelt en verfrist.

Draag het liefst katoenen sokken en was je voeten elke dag grondig waarna je ze goed droogmaakt met een handdoek. 

Nog een paar handige tricks die je moet weten:
– Blijf rustig in drukke ruimtes als een golf van hitte uitbreekt
– Drink veel water om alles goed door te laten spoelen
– Verberg zichtbaar zweet niet door extra lagen kleding aan te trekken
– Drink geen melk als je de hele dag in de zon bent, omdat dit je meer laat zweten
– Spendeer je een dag aan het water? Neem een watermist mee om (je gezicht) af te koelen

Wat zijn jouw tips om zweten en vieze luchtjes tegen te gaan?

bron: wikihow, puurblog

Laat je inspireren in Pinbook