Lifestyle

Heb jij de hele dag trek in eten? Dan heb je last van leptine resistentie

Vind je het moeilijk als er chocolaatjes op tafel staan om ze niet stiekem op te eten? Kan je nergens meer anders aan denken dan aan die chocolaatjes op tafel? Moet je bij het tankstation ook altijd een koekje, snoep of ijsje meenemen? Je bent niet de enige. Het kan zijn dat jij last hebt van leptine resistentie. Leptine is het hormoon dat ons eetlust regelt. Ben jij iemand die heel de dag wel kan eten? Lees dan snel verder.

Wat is leptine?
Leptine is simpel gezegd het belangrijkste verzadigingshormoon. Het geeft je lichaam het signaal dat je genoeg hebt gegeten. Leptine is verantwoordelijk om een seintje naar je hersenen te sturen dat je ‘vol’ bent. 

Hoe kom je aan leptine?
Leptine wordt na iedere maaltijd aangemaakt in de vetcellen. Omdat het een seintje geeft aan je hersenen dat je ‘vol’ zit, geeft het ook een seintje naar je hersenen dat er genoeg energie is. Energie heb je nodig om op te staan, je organen te laten werken en eigenlijk gewoon om te leven en je dagelijkse dingen te doen. Daarom is het heel belangrijk dat je leptinehormoon goed werkt. 

Wat als leptine niet werkt?
Heb jij altijd trek of honger en kan je aan niks anders denken dan eten? Dan kan het zijn dat je last hebt van leptine resistentie en je leptinehormoon niet zo goed werkt. Je lichaam is dan eigenlijk doof geworden voor het signaal dat je ‘vol’ zit. Hierdoor heb je continu honger en is het moeilijk om af te vallen. Je brein denkt dat je lichaam uitgehongerd is terwijl je genoeg voedsel in je lichaam hebt. 

via GIPHY

Wat zijn de symptomen?
– Je hebt altijd trek
– Geen zin om te bewegen
– Je kan blijven eten​
– Je eet meer dan je vriendinnen
– Je hebt moeite met afvallen

Hoe kom je ervan af?
Maar nu je misschien last hebt van leptine resistentie, is natuurlijk de grote vraag: hoe kom je ervan af? 

1. Eet minder suiker
Suiker verhoogt het slechte cholesterol in je bloed, waardoor je hersenen willen blijven eten. Door minder suiker te eten, laat je je hersenen weer luisteren naar leptine en kan hij weer aangeven dat je ‘vol’ zit. Het gaat helaas natuurlijk niet zo makkelijk en snel dus begin in kleine stapjes. Stop bijvoorbeeld met suiker in je koffie of thee.

2. Eet eiwitten
Eiwitten geven je lang een vol gevoel en verdrijft je honger. Eet daarom producten met eiwitten zoals eieren, kwark, vis, vlees of peulvruchten.

3. Eet goede vetten
Eet veel omega 3-vetten. Omega 3-vetten zitten bijvoorbeeld in noten, zaden, vis en schelpdieren. Deze producten geven je ook langer een verzadigd gevoel.

4. Eet genoeg vezels
Vezels houden de darmen gezond en verhogen je gevoeligheid voor leptine. Vezels vind je in havermout, bonen, linzen en kikkererwten. 

5. Slaap genoeg
Een goede nachtrust is natuurlijk heel belangrijk. Probeer iedere nacht tussen de zeven en negen uur in totaal te slapen. Probeer ook een uur voordat je gaat slapen je telefoon, tablet en laptop weg te leggen. Zo kom je in een diepere slaap.

6. Sport regelmatig
Misschien niet het allerleukste maar: ga sporten. Je hoeft geen marathons te lopen maar fietsen of wandelen is ook goed voor je lichaam. Bewegen en sporten maakt je lichaam namelijk gevoeliger voor leptine. Heb je motivatie nodig voor de sportschool? Lees dan hier tips zodat jij nooit meer verveeld raakt tijdens jouw cardio sessie.

Bron: dokterdokter.nl, puurfiguur.nl | Beeld: iStock