Food

10 gezonde snacks die je in elke supermarkt vindt

Na de middaglunch of ‘s avonds op de bank is dit vooral herkenbaar: je hebt zin om te snacken… Heel verleidelijk om die trek zo snel mogelijk te stillen met iets slechts. Je geniet ongeveer tien minuten van die slechte roze koek of zak chips en vervolgens voel je dat schuldgevoel opkomen. Goed nieuws: er zijn genoeg lekkere gezonde snacks! Hier mag je van blijven eten, zonder schuldgevoel ;-). Je pakt meestal naar kant-en-klare producten, omdat dit lekker makkelijk is. En daarom hebben wij een lijstje gemaakt van gezonde snacks die je zo uit de schappen pakt. 

Ten eerste is het al niet goed om tussen je ontbijt, lunch en diner heel veel honger te hebben. Het heeft een negatief effect op je productiviteit en je motivatie, waardoor je sneller grijpt naar een snack die je snel een vol gevoel geeft. Wat er ook gebeurt, is dat je bij de maaltijden die je wél eet, te veel calorieën binnen krijgt. Je neemt grotere porties als je heel de dag een hongergevoel hebt gehad. 

Dan de grote vraag: hoe snack je gezond? De tip is om snacks te kiezen die voedzaam zijn. Bijvoorbeeld met veel proteïnes of een vezelrijk product. De volgende tien snacks zijn een gezond alternatief als je weer die cravings hebt. Ben je vaak onderweg? Deze snacks neem je makkelijk mee.

snacks gezond fruit1. Zoete aardappel friet
Deze rakkers liggen gewassen en gesneden voor je klaar in de winkel. Bestrooi ze thuis met wat zout en chilipoeder en gooi ze een half uurtje in de oven op 200 graden. 

2. Noten
Noten bevatten veel proteïnen en geven je snel een verzadigd gevoel. Er zitten helaas wel wat calorieën in, dus onbeperkt eten zit er niet in. Pak de ongebrande, ongezouten noten zodat je niet onnodig extra vetten binnenkrijgt. 

Beste tip ever: verhit één eetlepel olijfolie in een pan en gooi er wat noten bij tot ze bruin worden. Neem dan een grote eetlepel honing en giet dit erbij. Haal gelijk van het vuur en jij hebt je zelfgemaakte gekarameliseerde noten. Heaven!

View post on Instagram
 

3. Fruit
Dit is altijd een goed idee. Fruit bevat veel vitaminen, mineralen en antioxidanten. Kies wel voor fruit van het seizoen, anders zoek jij je straks rot in de supermarkt.

4. Rijstwafels
Gewoon zo uit het handje of beleg je rijstwafel gezond. Dit kan bijvoorbeeld met een eitje, avocado, hummus of pindakaas. Dan heb je gelijk ook je lunch klaar.

5. Appeltaartje
Deze haal je natuurlijk niét kant-en-klaar in de supermarkt. De appel en kaneel wel ;-). Snijdt de appel in partjes en bestrooi dit met kaneel. Strooi er wat rozijnen bij als je dat lekker vindt. Stop het drie minuten in de magnetron of bak het in een koekenpan. Et voilà: een ‘appeltaartje’.

View post on Instagram
 

6. Edamame sojaboontjes
Je weet wel, die groene ovale boontjes die je ook altijd in een sushibowl ziet. Deze zijn gewoon in de supermarkt verkrijgbaar en ook nog eens erg gezond. Hier hoef je de schil er niet eens meer af te halen.

7. Avocado
Natuurlijk niet te missen in dit lijstje. Altijd lekker op een cracker (dat rijmt) en ook voedzaam en gezond. Dit mag ook: een halve avocado met peper en zout en uitlepelen die handel! Ben jij dol op avocado? Dan wil je dit artikel niet missen.

8. Rauwe groente met dip
Tegenwoordig koop je al gesneden paprika reepjes, snackwortels en komkommersticks zo in de winkel. Als je wat meer tijd hebt is het beter om hele producten te kopen. Zo heb je meer over en het is goedkoper. Koop er een lekkere dip bij zoals yoghurt of hummus en snacken maar. 
9. Augurk
Makkelijker is het bijna niet. Je hebt nodig: een pot augurken en een vork. Voor een speciale editie wikkel je er nog een plakje kipfilet omheen. 

10. Eitje
Een hardgekookt eitje is heel erg vullend. Het zit boordevol proteïnes en vitamines en je hebt pas na een paar uur weer trek. 

Bron: Healthline.com, Famme.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀