Health

Waarom je juist wél moet eten na het sporten

De zomer komt eraan en dat betekent dat we weer ons best doen om naar de sportschool te gaan, die strakke buik komt er namelijk niet vanzelf. Maar nu we allemaal helemaal in to fitgirl zijn, letten we ook onze voeding. Afvallen gaat namelijk om 20 procent sporten en voor 80 procent om gezond eten. Daarom denken we soms dat het beter is om niet te eten. Maar hier gaat het fout. Wij zetten op een rijtje waarom het juist wel belangrijk is om te eten na het sporten.

Na een harde training durven veel mensen niet meteen te gaan eten. Want als je probeert af te vallen lijkt het een beetje verspilde moeite. Waarom zou je als je net zo hebt staan zweten voor die verbrande calorieën ze er direct weer aan gaan eten?

Wat gebeurt er met je spieren?
Toch is eten na het sporten wel heel belangrijk, ook als je graag wilt afvallen. Tijdens het trainen, train je je spieren. Het is niet zo dat je spieren gelijk groeien tijdens het trainen. Eigenlijk creëer je door je spieren te trainen kleine scheurtjes in je spierweefsel. Deze kleine scheurtjes herstellen pas na het sporten, dan wordt een nieuw spierweefsel aangemaakt en zo word je sterker.

via GIPHY

Waarom moet je wel eten?
Als je weet dat je spieren moeten herstellen, snap je waarschijnlijk ook dat ze voldoende bouwstoffen nodig hebben. Die bouwstoffen halen ze uit drie keer raden... voeding. Hoe sneller je na het sporten iets eet, hoe eerder je spieren dus kunnen gaan groeien.

Maar hoe val ik dan af?
Maar nu vraag je je af hoe je dan kan afvallen als je na het sporten gelijk weer calorieën eraan eet. Als je slim denkt te zijn en niet gaat eten na het sporten, dan geef je je spieren niet de bouwstoffen die ze nodig hebben. Je lichaam gaat dan zelf spierweefsel afbreken om de schade te kunnen herstellen. Dit zorgt ervoor dat je juist minder calorieën verbrandt. 

Niet eten na het sporten is dus niet de juiste oplossing. Als je toch graag wilt afvallen is het beste om over de dag wat minder calorieën te eten, zodat je niet je snack na het sporten hoeft te skippen. Neem dus bijvoorbeeld een iets lichtere lunch en drink voldoende water.

Wat moet je dan wel eten?
Eiwitten zijn super belangrijk voor goede spieropbouw. Maar ook koolhydraten, koolhydraten zorgen ervoor dat je weer energie krijgt na het sporten en zo kan je er weer de hele dag tegen aan. En het is ook heel belangrijk om genoeg water te drinken na het sporten. Tijdens het sporten verlies je veel vocht, die moet je na de training weer bijvullen.

Hier wat lekkere tips om na het sporten te eten:

♥ Boterham met een gekookt eitje of kipfilet of rosbief
♥ Crackers met hummus en tomaat
♥ Pastasalade met volkorenpasta en gerookte kip of mozzarella
♥ Smoothie van yoghurt en fruit  
♥ Kwark en fruit en honing
♥ Rijstsalade met zalm of tonijn
♥ Havermout met appel en kaneel
♥ Handje ongezouten noten

Natuurlijk kun je ook hier zelf een lekkere variatie op maken. Zo lang je maar zorgt dat je maaltijd koolhydraten en eiwitten bevat, zit je eigenlijk altijd goed.

Bron: self.com, voedingcentrum.nl | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook