Lifestyle

‘Nederland moet actieve donorregistratie invoeren’

Lekker discussiëren over actuele en/of maatschappelijke kwesties? Dat kan nu op Girlscene! Regelmatig legt Girlscene of een lezeres een stelling voor waar iedereen respectvol op kan reageren. Dit is de plek waar je terecht kunt met jouw standpunten over zaken die op dit moment spelen. De stelling van deze week: Nederland moet actieve donorregistratie invoeren.

Insouciance opende een topic op het forum over donorregistratie.
"In Nederland hebben we op dit moment passieve donorregistratie. Dit houdt in dat men géén donor is als men niet geregistreerd staat als donor. Op het moment dat je zelf actie onderneemt, kun je dit veranderen en dus aangeven dat je wel donor wilt zijn (of dat je de keus aan een ander laat of bewust geen donor wilt zijn). In België is de situatie anders: sta je niet geregistreerd als donor, ben je automatisch ingeschreven als donor. Precies het omgekeerde van Nederland dus. Hierbij hebben nabestaanden wel een vetorecht om ervan te laten weerhouden dat je ook als donor gebruikt wordt. Ook heeft België een donorregistratie: als je jezelf actief inschrijft voor wel donor, mogen je nabestaanden het vetorecht niet meer gebruiken. Je kunt ook aangeven dat je niet als donor gebruikt wil worden. (…) Ik vind het Belgische systeem zelf beter, omdat er in Nederland veel mensen zijn die er geen probleem mee hebben om donor te zijn, maar zich niet registreren of er niet over na willen denken en dit een makkelijke oplossing vinden. Ik denk dat de wachtrijen makkelijk verkort kunnen worden door een actief systeem in te voeren in Nederland."

De stelling luidt als volgt:
Nederland moet actieve donorregistratie invoeren.

bron

Dentifricio zei:
"Ik ben ook voor actieve donorregistratie. Mensen die echt geen donor willen zijn schrijven zich uit, bij het passieve systeem schrijven mensen die het wel willen zich minder snel in. Ze vergeten het, hebben geen tijd of geen zin. Mensen die echt geen donor willen zijn bij het actieve systeem zullen wel de moeite nemen zich uit te schrijven.
Ik ben Nederlander, maar ga over 2 weken in België wonen." 

Elintu zei:
"Oké zal ik dan beginnen als tegenhanger? Ik ben namelijk tegen actieve donorregistratie. Het is lastig uit te leggen, maar het is meer een principieel iets. Ik voel me niet prettig bij het idee dat je lichaam automatisch gebruikt kan worden voor donatie. Nota bene je belangrijkste bezit. En ja, je kan er nee tegen zeggen, maar stel dat er fouten worden gemaakt als je het weigert. De overheid maakt wel vaker van dat soort onnozele fouten. Daarbij vind ik dat dit een soort inbreuk is op je privacy. Als je echt wilt doneren, moet je je actief opgeven. Op die manier sta je 100% achter wat er met je lichaam na je dood gebeurt. Ook zijn er mensen die twijfelen natuurlijk. In dat geval kan je beter helemaal geen donor zijn, dan gebeurt er verder ook niks. Donorregistratie is zeker een mooi ding op zich, maar om iedereen automatisch donor te laten worden vind ik te ver gaan. Het is niet het systeem ofzo waar ik op tegen ben, maar gewoon vanuit mijn eigen principes heb ik het liever niet."

Anne zei:
"Ik vind het Nederlandse systeem logischer, want in België geef je dus eigenlijk een soort van toestemming zonder dat je er zelf echt iets over te zeggen hebt. Stel dat je twijfelt en het dus nog maar niet invult en je overlijdt, dan word je toch gebruikt als donor terwijl je dit zelf misschien niet wilde. Er zijn ook mensen die niet weten hoe je je moet aanmelden en er zijn ook nog gezinnen die geen internet hebben en zich dus niet kunnen aanmelden. Ikzelf ben nog aan het twijfelen. Ik maak zo'n keuze liever niet op 16-jarige leeftijd, dus ik wacht er nog even mee tot ik de beslissing neem."

Spacedementia zei:
"Ik ben ook voor het Belgische systeem. Volgens mij zijn er heel veel mensen die wel donor zouden willen zijn, maar zich (nog) niet hebben ingeschreven. Ik moet helaas toegeven dat ik daar één van ben. Ik had een donorcodicil ingevuld, maar ik ben het kwijtgeraakt voordat ik het kon opsturen. Daarna is het er nooit meer van gekomen. Ik wil het nu binnenkort opnieuw gaan invullen, en ik ben natuurlijk nog lang niet van plan dood te gaan, maar je weet maar nooit. Natuurlijk vind ik het een naar idee dat ze dan bij donatie in mij zouden gaan snijden en organen verwijderen, maar als ik daarmee iemands leven kan redden of een heel stuk draaglijker maken is dat belangrijker. Bovendien is de kans heel groot dat mijn organen alsnog niet gebruikt zouden worden nadat ik mij heb geregistreerd (dat is natuurlijk ook een deel van het probleem)."

Wat is jouw mening?