Lifestyle

'Nederland moet actieve donorregistratie invoeren'

38

Lekker discussiëren over actuele en/of maatschappelijke kwesties? Dat kan nu op Girlscene! Regelmatig legt Girlscene of een lezeres een stelling voor waar iedereen respectvol op kan reageren. Dit is de plek waar je terecht kunt met jouw standpunten over zaken die op dit moment spelen. De stelling van deze week: Nederland moet actieve donorregistratie invoeren.

Insouciance opende een topic op het forum over donorregistratie.
"In Nederland hebben we op dit moment passieve donorregistratie. Dit houdt in dat men géén donor is als men niet geregistreerd staat als donor. Op het moment dat je zelf actie onderneemt, kun je dit veranderen en dus aangeven dat je wel donor wilt zijn (of dat je de keus aan een ander laat of bewust geen donor wilt zijn). In België is de situatie anders: sta je niet geregistreerd als donor, ben je automatisch ingeschreven als donor. Precies het omgekeerde van Nederland dus. Hierbij hebben nabestaanden wel een vetorecht om ervan te laten weerhouden dat je ook als donor gebruikt wordt. Ook heeft België een donorregistratie: als je jezelf actief inschrijft voor wel donor, mogen je nabestaanden het vetorecht niet meer gebruiken. Je kunt ook aangeven dat je niet als donor gebruikt wil worden. (...) Ik vind het Belgische systeem zelf beter, omdat er in Nederland veel mensen zijn die er geen probleem mee hebben om donor te zijn, maar zich niet registreren of er niet over na willen denken en dit een makkelijke oplossing vinden. Ik denk dat de wachtrijen makkelijk verkort kunnen worden door een actief systeem in te voeren in Nederland."

De stelling luidt als volgt:
Nederland moet actieve donorregistratie invoeren.


bron

Dentifricio zei:
"Ik ben ook voor actieve donorregistratie. Mensen die echt geen donor willen zijn schrijven zich uit, bij het passieve systeem schrijven mensen die het wel willen zich minder snel in. Ze vergeten het, hebben geen tijd of geen zin. Mensen die echt geen donor willen zijn bij het actieve systeem zullen wel de moeite nemen zich uit te schrijven.
Ik ben Nederlander, maar ga over 2 weken in België wonen." 

Elintu zei:
"Oké zal ik dan beginnen als tegenhanger? Ik ben namelijk tegen actieve donorregistratie. Het is lastig uit te leggen, maar het is meer een principieel iets. Ik voel me niet prettig bij het idee dat je lichaam automatisch gebruikt kan worden voor donatie. Nota bene je belangrijkste bezit. En ja, je kan er nee tegen zeggen, maar stel dat er fouten worden gemaakt als je het weigert. De overheid maakt wel vaker van dat soort onnozele fouten. Daarbij vind ik dat dit een soort inbreuk is op je privacy. Als je echt wilt doneren, moet je je actief opgeven. Op die manier sta je 100% achter wat er met je lichaam na je dood gebeurt. Ook zijn er mensen die twijfelen natuurlijk. In dat geval kan je beter helemaal geen donor zijn, dan gebeurt er verder ook niks. Donorregistratie is zeker een mooi ding op zich, maar om iedereen automatisch donor te laten worden vind ik te ver gaan. Het is niet het systeem ofzo waar ik op tegen ben, maar gewoon vanuit mijn eigen principes heb ik het liever niet."

Anne zei:
"Ik vind het Nederlandse systeem logischer, want in België geef je dus eigenlijk een soort van toestemming zonder dat je er zelf echt iets over te zeggen hebt. Stel dat je twijfelt en het dus nog maar niet invult en je overlijdt, dan word je toch gebruikt als donor terwijl je dit zelf misschien niet wilde. Er zijn ook mensen die niet weten hoe je je moet aanmelden en er zijn ook nog gezinnen die geen internet hebben en zich dus niet kunnen aanmelden. Ikzelf ben nog aan het twijfelen. Ik maak zo'n keuze liever niet op 16-jarige leeftijd, dus ik wacht er nog even mee tot ik de beslissing neem."

Spacedementia zei:
"Ik ben ook voor het Belgische systeem. Volgens mij zijn er heel veel mensen die wel donor zouden willen zijn, maar zich (nog) niet hebben ingeschreven. Ik moet helaas toegeven dat ik daar één van ben. Ik had een donorcodicil ingevuld, maar ik ben het kwijtgeraakt voordat ik het kon opsturen. Daarna is het er nooit meer van gekomen. Ik wil het nu binnenkort opnieuw gaan invullen, en ik ben natuurlijk nog lang niet van plan dood te gaan, maar je weet maar nooit. Natuurlijk vind ik het een naar idee dat ze dan bij donatie in mij zouden gaan snijden en organen verwijderen, maar als ik daarmee iemands leven kan redden of een heel stuk draaglijker maken is dat belangrijker. Bovendien is de kans heel groot dat mijn organen alsnog niet gebruikt zouden worden nadat ik mij heb geregistreerd (dat is natuurlijk ook een deel van het probleem)."

Wat is jouw mening?

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

38 reacties

 • 5 jaar geleden littlebird

  Ik ben het er wel mee eens. Er zijn inderdaad veel mensen die het wel willen maar zich niet registreren of er gewoon niet over nadenken en zo dus geen donor worden. En je bent nog steeds de baas over je eigen lichaam want je kunt nog altijd zeggen dat je het niet wilt.

 • 5 jaar geleden Anna

  ,.,kjtr

 • 5 jaar geleden Anna

  wtf en dan zijn ook nog zoveel mensen voor.... :')

  Prima dat je voor donorschap bent hoor...

  Maar actieve donorregistratie is eigenlijk zeggen dat je lichaam niet meer eigendom van jezelf is, maar van iedereen. Een soort gemeenschap van goederen, maar dan met je organen. :')

  Tuurlijk kun je doorgeven dat je niet mee wilt doen, maar het hoort in mijn ogen andersom.

  En heeeeeel fijn dat daar mee meer mensen gered zouden worden. Maar ik vind het belangrijker dat MIJN LICHAAM VAN MIJ IS!!!!!!!!!

 • 5 jaar geleden -

  Alleen je organen willen geven aan mensen die ook donor zijn, nee dat is aardig :') Dat vind ik zó idioot. Als je donor bent wil je toch levens redden en niet 'oh die is geen donor en heeft 2 kinderen, maar hey die pedoseksueel daar is wel donor hij mag verder leven!!'

 • 5 jaar geleden A.J.

  ik ben het er mee eens. Weetje hoeveel organen er worden verbrandt omdat de persoon in kwestie geen donor is? Als je dood gaat worden ze toch gecontroleerd en uit je lichaam gehaald om te weten waarom je dood bent gegaan. Dus dan worden ze ook al een beetje weggehaald van je en wordt er toch ook al in je gesneden?

  Iedereen zegt dat ze geen donor willen zijn, maar als ze zelf een orgaan nodig hebben, willen ze wel op de lijst staan voor orgaantransplantatie. Dat vind ik best egoïstisch. Ik vind dat als je geen donor wilt zijn, je het recht ook niet hebt om als het nodig is een orgaan te mogen ontvangen voor je eigen gezondheid. Het is geven en nemen, en niet alleen nemen&nemen. En de persoon waarvan je het wel zou kunnen krijgen was dus wel een actieve donor.

  Dus ik ben er voor, ik ben zelf al 10 jaar donor, alleen voor de wetenschap mogen ze mijn lichaam niet hebben, maar voor de rest, ze doen maar wat ze moeten doen om anderen te redden. En ik vind dat als je geen donor wilt zijn en je geeft dat aan, dat je later ook niet aanmerking moet komen voor orgaantransplantatie, Dan vind ik het wel zo eerlijk dat de mensen die wel willen geven, het dus ook terug kunnen ontvangen.

 • 5 jaar geleden -

  Nee vind ik niet. Het zou niet zo moeten zijn dat als je iets niet wil je je af moet zeggen. Het is toch ook niet zo dat je verplicht een abonnement op iets krijgt en als je dat niet wil je het af moet zeggen?

  Ik zelf wil absoluut geen donor zijn omdat ik niet wil dat mijn organen bij een verkeerd mens terecht komen en dat heb ik ook aangegeven dus ze weten dat ze van me af moeten blijven na m'n dood. Maar toch vind ik niet dat het je opgedrongen moet worden. En zo zie ik het wel als je vanaf het begin al donor bent.

 • 5 jaar geleden SpaceDementia

  @Lock: heb je de beginpost van Insouciance überhaupt gelezen? Je wordt niet gedwongen donor te worden, als je dit niet wil kan het gewoon veranderd worden. Je bent trouwens niet de enige hoor, heel veel mensen lijken dat niet door te hebben, maar als jij of je familie het aangeeft worden je organen dus sowieso NIET gebruikt.

 • 5 jaar geleden SpaceDementia

  Hahaha wat doet mijn reactie hier in? Maar ik ben ondertussen donor.

 • 5 jaar geleden Lock

  God alsjeblieft laat er geen actieve donorregistratie komen, het is verdomme mijn eigen lichaam.

 • 5 jaar geleden Sylvia ♥

  (en je hebt hier helemaal geen computer voor nodig, ga naar je gemeentehuis/stadshuis)

 • 5 jaar geleden Sylvia ♥

  Girlscene, het is heel fijn dat jullie hierover artikelen schrijven maar het klopt niet helemaal. Bij ons in Belgie is het inderdaad actief, maar het is helemaal niet zo dat er 'automatisch' in je lichaam wordt gesneden als je dood bent.

  Het is een proces waarbij veel komt kijken. Artsen moeten het er over eens zijn dat bepaalde organen nog geschikt zijn om als donor dienst te doen. Ze kunnen beschadigd zijn of kwaadaardige cellen bevatten. Daarna gaan ze het eerst aan je familie voor leggen, tenzij je zelf echt actief als donor of anti-donor geregistreerd bent.

  Omgekeerd kan je dan ook in de situatie komen dat je je niet registreert omdat je denkt : ah, ik ben toch automatisch donor. Als jij dan sterft en je broer/zus vader/moeder zegt 'neen, je neemt geen organen van hem/haar', dan worden er geen organen van jou genomen ook al wou jij dat zelf wel.

  en dit vind ik verkeerd. Dat familie daarover mag beslissen zonder dat ze jouw mening nog kunnen vragen.

  Maar er wordt dus niet automatisch in je gesneden

  Mag ik daarbij ook nog vermelden dat jullie er van verbaasd zouden zijn als jullie zouden weten hoeveel Nederlanders er naar België moeten komen om een donor te vinden? Er sterven heel veel mensen in Nederland door jullie wet dus met ons wet geholpen zouden zijn.

 • 5 jaar geleden Bo

  Ik ben voor het belgische systeem!

 • 5 jaar geleden SupremeBitch

  Ik ga voor het belgische systeem. Ik vind dat je als tegenhanger of twijfelaar gewoon jezelf zou moeten uitschrijven als donor.

  Ik ben al donor! Van mij mogen ze alles gebruiken wat bruikbaar is, of geef het aan de wetenschap. Ik wil toch gecremeerd worden dus niemand hoeft mijn lichaam te zien. En vind dit geen enge gedachte dat mensen in me gaan snijden, ik geloof niet. dood is dood. En je red hier levens mee! Dat je je eigen lichaam heel wilt laten terwijl je dood bent, vind ik egoistisch.

 • 5 jaar geleden struik

  Sowieso mee eens! Als je het niet wil, zeg je nee. Veel mensen willen namelijk wel donor worden, maar vinden het te veel rompslomp om zich aan te melden. Mensen die het écht niet willen, zullen sneller zichzelf inschrijven/uitschrijven dan mensen die het opzich wel willen....

 • 5 jaar geleden Farfalla

  Je bent niet automatisch donor. Het heet actieve donorregistratie. Iedereen maakt een keus. Je bent nog niks, dan krijg je meerdere malen een brief en als je hier niet op reageert beslis jij dus dat je wel als donor geregistreerd wil worden. Daarom vind ik het Belgische systeem beter. Van ieder persoon wordt een keuze vastgelegd, in tegenstelling tot in Nederland, waar slechts bij 40% van de overledenen een keuze staat vastgesteld.

 • 5 jaar geleden Candy

  Ik ben voor het Belgische systeem, vind het eigenlijk echt belachelijk hoe het nu in Nederland is. Als je geen donor wilt zijn of echt twijfelt zet je het toch gewoon op nee, en voor de mensen die bang zijn voor fouten in het systeem kan je ook je familie inlichten dat je echt geen donor wilt zijn. En voor iedereen die zich te jong vind om de keuze te maken, je kan je keuze ten alle tijden wijzigen. Dus zolang je twijfelt zet je hem op nee, wanneer je het zeker weet kan je hem of op nee houden of wijzigen naar ja. Ik kan gewoon echt niet begrijpen waarom mensen er zo tegen zijn..

 • 5 jaar geleden Eske

  Hmm dit is een moeilijke. Ik ben het er deels wel mee eens want heel veel mensen denken er gewoon niet over na terwijl die wachtlijsten maar langer en langer worden.

  Aan de andere kant snap ik ook wel dat het bij sommige mensen tegen hun principes ingaat, maar je kan er misschien wel meerdere levens mij redden!

  Mijn vader heeft zelf een donornier die hij van mijn tante 'gekregen' heeft. Als hij had moeten wachten tot hij aan de beurt was op de wachtlijst was hij er nu waarschijnlijk niet meer geweest. Gelukkig was mijn tante bereid haar nier te 'geven' aangezien je prima met 1 nier kan leven.

  Ik vind de reactie van Foxface wel een goede, dat iedereen verplicht op zijn 18e bepaalt of degene donor wil worden of niet.

 • 5 jaar geleden AbsolutelyChuffed

  Ik ben het heel erg eens met het Belgische systeem. Maar ik snap zelf ook gewoon niet waarom mensen het niet fijn vinden. Er wordt waarschijnlijk toch niks meer met je organen gedaan ook al ben je wel donor, en als er wel wat mee wordt gedaan dan heb je misschien wel iemands leven gered! Je bent dood, je hebt er niks meer aan. Maar andere mensen bekijken het anders en hebben er andere meningen over natuurlijk. Maar ik zou elke kans 'grijpen' om iemands leven te redden, vooral als het geen effect heeft op mij.

 • 5 jaar geleden S.

  Deels eens, aangezien ik denk dat er veel mensen zijn die zich niet registreren omdat ze zo laks zijn. Waaronder ik, als ik eerlijk moet zijn. En wanneer je automatisch donor wordt, dan denk ik dat vele zich ook niet zullen afmelden en dat ze er dan meer over gaan nadenken. Het zal dan vaker in de maatschappij besproken worden en mensen zullen er ook écht een standpunt over hebben.

  Anderzijds is het natuurlijk een beetje raar om alle burgers te binden aan een soort van overeenkomst waar de burger haar/zijn toestemming niet over heeft gegeven. Er is geen aanbod en aanvaarding en ik vind dat wel van cruciaal belang als het gaat over donor. Dit zeg ik voornamelijk uit het perspectief van gelovigen, spirituele mensen en mensen waarbij hun principes met de grond gelijk gemaakt worden.

  Ach, ik zou het in ieder geval wel fijn gevonden hebben als ze alleen mij automatisch op de lijst zouden zetten :')

 • 5 jaar geleden Tessie

  Eigenlijk ben ik wel voor actieve donorregistratie, maar ik snap dat het bij sommige mensen tegen de principes ingaat, zoals @Elintu hierboven zei.

  Maar je kan er wel iemand zijn leven mee redden! En daar gaat het om toch? Dus eigenlijk zou er een wet moeten komen dat iedereen verplicht op zijn 18e moet kiezen of hij donor wordt of niet. Anders komt het er inderdaad bij heel veel mensen die het eigenlijk wel willen niet van. Eigenlijk is dat gewoon het probleem. Ik ben zelf nog maar 12, maar ik weet nu al wel dat ik voor bepaalde dingen donor wil worden.

 • 5 jaar geleden THEGIRLONFIRE

  Mee eens!

 • 5 jaar geleden Noeke

  Agree!

 • 5 jaar geleden Foxface

  Ik wil het allebei niet eigenlijk. Ik vind dat er een wet moet komen waarbij iedereen zich op zijn 18e moet registreren of niet. Punt.

 • 5 jaar geleden Jessica

  Ik vindt dit een 50/50 kwestie. Aan de ene kant ben ik het er mee eens, maar je moet ook zelf kunnen beslissen over je eigen lichaam, wat ook het meest logische is.

  Ik ben zelf ook donor, omdat ik daar mensen blij mee kan maken als ik zelf niet meer leef. Als je dood bent heb je er toch niks meer aan. Maar iedereen heeft een eigen mening, dus we zullen zien...

 • 5 jaar geleden Joanne

  Ik ben tegen het actieve donorregistratie. Mensen die niet op de hoogte zijn worden dan zomaar donor en misschien wel tegen hun eigen wil. Bovendien is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen zonder te veel moeite zich kan afmeldrn als donor, dus de site waar je bijvoorbeeld jezelf kunt afmelden moet bekend zijn voor iedereen. Sommige mensen hebben geen eens een computer dus hoe gaan we dat oplossen?

 • 5 jaar geleden Skyisblue

  Ik moet een betoog houde bij nederlands en het onderwerp moet actueel zijn ( dus binnen 1 jaar verschenen) miss is dit een goed onderwerp?

 • 5 jaar geleden Amber

  Toen ik de stelling las, dacht ik meteen: Actieve donorregistratie. Perfect! Maar toen ik de reacties in het artikel zelf begon te lezen, realiseerde ik me dat ik Elintu's reactie heel goed snap. Ik ben het er eigenlijk ook wel mee eens..

 • 5 jaar geleden noorrrr

  ik vind dat het niet gaat om of het wel een fijn idee is of je open wordt gesneden. Natuurlijk is het geen fijn idee, maar je bent dood. Dus je voelt niks. En de gene die jouw organen krijgt is niet nog niet dood, maar zal wel dood gaan zonder organen. Dus sorry, maar ik vind het zó ontzettend egoïstisch om maar geen donor te zijn omdat het een onprettig idee is als er in je wordt gesneden als je dood bent. Kom op. Je kan anderen er mee redden. Jij bent toch al dood. Dan is het toch mooi dat je dan toch nog anderen zielsgelukkig kan maken?

  Ik ben dus behooooorlijk voor actieve donorregistratie. Ik zou zelfs eigenlijk vinden dat donor worden gewoon verplicht moet zijn, maar ja dat is sowieso onhaalbaar.

 • 5 jaar geleden Antsje

  Ik ben tegen het actieve donorregistratie, vind het Belgische systeem veel beter.

 • 5 jaar geleden Chantal

  Ik ben helemaal voor actieve donorregistratie. Je bent nog steeds baas over eigen lijf, want als je geen donor wil zijn kan je dit gewoon aangeven. Niemand die dit dus voor jou bepaald. Maar inderdaad, veel mensen vergeten het of zijn er gewoon niet mee bezig. Dan is dit systeem ideaal. Zo zullen de wachtlijsten zeker korter worden. Als je zelf ooit een donor nodig hebt, zou je het toch ook fijn vinden als je snel geholpen kan worden?

  Persoonlijk kan ik geen redenen bedenken om geen donor te willen zijn. Het is toch prachtig als je één of meerdere mensen na je dood nog kan helpen? Na je dood heb je toch niets meer aan je lichaam. En wat betreft de nabestaanden... zij zullen zich niet hechten aan jouw dode lichaam, maar aan de herinnering aan jou als persoon.

 • 5 jaar geleden Sandra

  Ik ben tegen t actieve donorregistratie, want ik heb nooit een brief gehad en ben wel 18.

  Voor mij is het geen fijn idee als iemand na mijn dood in mn lichaam loopt te snijden zonder dat ik ooit ja of nee heb gezegd.

  Het belgische systeem klinkt voor mij als een dwangmatig iets van je moet donor worden... niet iedereen heeft tijd om ja of nee te zeggen

  Van mij mogen mn ouders en mn vriend het beslissen, want zij hebben zich ook gehecht aan mij en vinden het misschien niet zo'n fijn idee.

 • 5 jaar geleden Leo

  Ik woon in België en ben echt wel voor het Belgische systeem. In België wordt over het algemeen altijd de toestemming gevraagd van de nabestaanden. Toch is en blijft het donoren van organen nodig voor het redden van levens. Ik heb even een artikel uit een Belgische krant voor jullie opgezocht van een jongen die op Kerstdag een nieuw hart heeft gekregen.

  http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20131226_00903375

  Ikzelf vind het heel geruststellend dat er na mijn dood mensenlevens kunnen worden gered. Veel mensen trekken zich er ook aan op dat hun overleden familielid/geliefde die een orgaan heeft laten donoren, verderleeft in het leven van iemand anders, dat hij iemand na zijn dood verder helpt leven.

 • 5 jaar geleden blond

  @Acrux, daarom vind ik het Belgische systeem juist beter. Want de meeste mensen vinden het waarschijnlijk een te grote moeite om je te registreren en doen het bijgevolg niet, ook al hebben ze er niks op tegen, terwijl de meeste mensen die het absoluut NIET willen wel bereid zullen zijn moeite te doen om te weigeren. Je beslist dus wel nog steeds 100% over je eigen lichaam.

 • 5 jaar geleden Acrux

  Tegen. Tuurlijk is het heel vervelend en naar dat er zo veel mensen moeten wachten op een orgaan, maar het is en blijft wel je eigen lichaam. En als je zelfs het recht niet hebt om zelf 100% over je eigen lichaam te beslissen, vind ik dat er echt wat mis is met de wereld. Je bent erin geboren en je lichaam is gewoon wat je bent. En als jij niet wilt dat je organen eruit worden gehaald en aan andere mensen worden gegeven, is dat je eigen keuze, want het is jouw lichaam.

 • 5 jaar geleden blond

  Ik kom uit België en vind dit eigenlijk het meest logische systeem. Dat je er zoveel mensen mee kan helpen, heb ik zo'n tweetal weken geleden nog ondervonden toen een familielid overleed. Hij heeft na zijn dood drie jonge mensen kunnen helpen. Oke, het is nog maar de vraag of hun lichamen alles zullen 'accepteren' maar het is een begin. De gedachte dat er zoveel personen, over de hele wereld, hopend zitten te wachten op een donor... Waarom zou je je niét registreren dan? Na je dood ben je er toch niks meer mee. En ik vind zelf, als nabestaande dan, dat het toch een kleine troost is wetende dat de persoon die overleden is toch nog goeie dingen heeft kunnen verwezenlijken bij anderen en daar dan op één of andere manier nog wat verder leeft

  Goed dat dit soort topics ook onder de loep genomen worden!

 • 5 jaar geleden Hester

  Ik vind het Nederlandse systeem logischer, maar ben op zich wel voor dat van de Belgen. Lastig want veel mensen vinden het toch wel een raar idee dat hun lichaam dan misschien gebruikt wordt en dat snap ik ook wel heel goed, maar aan de andere kant kan het soms levens redden...

 • 5 jaar geleden Inge

  Eens! Veel mensen 'vergeten' zich als donor te registreren waardoor patiënten vaak jarenlang moeten wachten op een nieuw orgaan. Door automatisch als donor ingeschreven te staan worden mensen gedwongen hierover na te denken en actie te ondernemen als zij geen donor willen zijn.

  Naar mijn idee moet het normaal zijn om een ander te helpen dmv donorregistratie, in plaats van een uitzondering.

 1. 1