Lifestyle

Hoe om te gaan met mensen met een verstandelijke beperking

Misschien heb je wel eens een klasgenootje gehad met een lichte verstandelijke beperking. Of je kent een neefje, nichtje of buurmeisje die ermee kampt. Het is moeilijk om een verstandelijke beperking te herkennen, evenals er op een goede manier mee om te gaan. Girlscene helpt je graag om dit zo goed mogelijk te doen. 

Een licht verstandelijke beperking is niet altijd makkelijk te herkennen. Je ziet het niet zo goed als bijvoorbeeld een gebroken been of iemand die verstandelijk gehandicapt is. Mensen met een beperking gaan over het algemeen op in het normale leven: ze gaan naar school, volgen een opleiding, werken en kunnen op zichzelf wonen. Vaak geven ze het daarom zelf al van tevoren aan. Op die manier ga jij geen vreemde dingen denken en geven zij indirect aan waarom ze soms op een andere manier reageren dan wordt verwacht. 

Soms kan het zo zijn dat iemand zich schaamt voor een beperking en het probeert te verhullen. Wij geven je wat tips om de beperking toch te herkennen, zodat je er vervolgens beter mee om kunt gaan.


Bron: Tumblr

– Concrete gedachten in het nu:
Voor mensen met een lichte verstandelijke beperking is het fijner om enkel over de huidige situatie te denken. Dat is namelijk makkelijker voor te stellen, je kunt als het ware alles in stappen uitstippelen en met alle mogelijkheden rekening houden. Zodra je te ver vooruit zou gaan, heb je ook verschillende situaties waarmee je rekening moet houden. Dat kan voor mensen met een verstandelijke beperking moeilijk of vervelend zijn.


Bron: Tumblr

– Verschillende scholen, ander onderwijs of school niet afgemaakt:
Het is soms moeilijk om met een verstandelijke beperking naar een normale school te gaan met 25 andere kinderen in de klas die soms druk en impulsief kunnen zijn. Vandaar dat kinderen met een verstandelijke beperking nog wel eens naar een andere school gaan: soms met speciaal onderwijs en soms gewoon in de hoop dat de omgeving fijner is. Als het echt niet wil lukken (door de drukte of door alle gebeurtenissen) kan het zijn dat de school niet wordt afgemaakt.


Bron: Tumblr

– Sociaal inschattingsvermogen is minder:
Het komt wel eens voor dat je een sarcastische opmerking maakt: 'Omg, die rok is zoooo mooi!', over de lelijkste rok ever. Jij en je vriendinnen kunnen heel hard lachen om deze opmerking, maar voor iemand met een verstandelijke beperking is het soms moeilijk om de grap te herkennen, omdat zij letterlijker denken. Als je op de hoogte bent van de beperking, leg de grapjes dan, waar nodig, even uit. Voor je het weet loopt het meisje vol trots in die lelijke rok. Bescherm haar ook voor nieuwe 'vrienden'. Het kan zijn dat zij een jongen heel lief vindt omdat hij mooie dingen zegt. Kijk of dit de waarheid zegt, of dat hij geen slechte bedoelingen heeft. 


Bron: Tumblr

– Kan slecht tegen kritiek 
Daar hebben we natuurlijk allemaal wel eens last van, het is immers niet altijd even leuk om te horen dat iets niet goed is. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen er iets minder goed tegen. Dat komt vanwege het eerdere denkproces dat we hierboven beschreven. Ze maken bewust keuzes, houden rekening met situaties en gaan ervan uit dat het eigen besluit goed is. Als dat dan niet is, blijkt ook het gedachteproces niet goed te zijn en dan kunnen ze ook nog eens denken van: 'wie denk je wel niet dat je bent!' Hou daar rekening mee, geef duidelijk aan dat de keuze niet goed is en leg uit waarom. Geef vervolgens de betere optie aan en leg weer uit waarom die dan wel goed is .

Als mensen met een verstandelijke beperking moeten omgaan met (te) hoge verwachtingen, kan dat leiden tot onvermogen. Een normaal iemand zou zeggen dat iets niet lukt en het vervolgens uitleggen. Door een beperking kan het moeilijk zijn om een situatie uit te leggen. De persoon wordt daarom makkelijk boos, gaat roepen of krijgt zelfs woedeaanvallen. Nogmaals, dit is met name onmacht. 


Bron: Tumblr

Je kunt dan het beste op een rustige manier reageren. Ga niet mee in de paniek of woede. Blijf bijvoorbeeld even stil en vraag vervolgens rustig of diegene wil proberen uit te leggen wát nu het probleem is. Lukt het niet? Waarom dan? Is de opdracht te moeilijk? Willen anderen niet meewerken? Of heeft de persoon ergens anders last van?


Bron: Buzzfeed

Als je eenmaal het probleem denkt te snappen, vergeet dan niet de uitleg te herhalen. Iets als: 'Oké, je vindt het dus vervelend dat….' of 'Het gaat dus niet goed met…' Als de persoon jouw samenvatting goedkeurt, kunnen jullie samen aan een oplossing werken. 

Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips dames. Vergeet niet dat een lichte verstandelijke beperking niet voor niets een lichte verstandelijke beperking wordt genoemd. Over het algemeen kun je er goed en makkelijk mee leven. Sommige dingen zijn wat moeilijker of ingewikkelder, maar niet onmogelijk. Probeer te begrijpen en te helpen en dan zul je merken dat de omgang veel beter gaat!

Heb jij vriendinnen of familie met een beperking en hoe ga je daar dan mee om?