Food

Kookinspiratie: 3 x makkelijke recepten met zalm

Van pokebowl recepten tot pompoen recepten – we delen heel wat kookinspiratie op Girlscene. Vandaag delen we 3 makkelijke recepten met zalm met je die je in no-time op tafel hebt staan.

Recepten met zalm #1 – Creamy pasta met zalm
Pasta recepten zijn altijd goed. Weet je niet wat je met zalm moet maken? Dan is dit pastarecept een goede optie. Met een beetje citroen, olijfolie en ui heb je namelijk zo een makkelijke pasta in elkaar. Zalm erbij en klaar!

Dit heb je nodig
Voor 2 personen

♥ 2 zalmfilets
♥ 1 el olijfolie, plus 1 tl bij braden
♥ 175 gram penne
♥ 2 sjalotten of 1 kleine ui, fijngesnipperd
♥ 1 teen knoflook, geplet
♥ 100 ml witte wijn
♥ 200 ml slagroom of crème fraîche
♥ ¼ citroen, geraspt en geperst
♥ ½ klein bosje dille, fijngehakt

Recept: creamy pasta met zalm
1. Stoom de zalm. Leg je de filets met de huid naar beneden in een stoompan en stoom je ze zo’n 8-10 minuten boven een pan met kokend water tot ze gaar zijn. 
2. Terwijl de zalm kookt, kook je de pasta in een andere pan. Doe dat volgens de aanwijzingen op de verpakking, dat is meestal zo’n 10 minuten. Giet daarna af en bewaar 100 ml pastawater. 
3. Verhit de olie op middelhoog vuur in een middelgrote koekenpan en fruit de sjalot 6 minuten tot hij zacht is, maar niet goudbruin. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut tot het geurig is.
4. Voeg de wijn toe, laat een paar minuten pruttelen tot de helft is ingekookt, voeg dan de room toe en breng goed op smaak. Breng daarna heel zacht aan de kook.
5. Snijd de gekookte zalm in grote stukken. Het vel kun je er nu voorzichtig afhalen, dat hebben we niet meer nodig.
6. Voeg de saus en de pasta samen in een pan. Rasp de citroenschil eroverheen inclusief een klein beetje citroensap. Voeg ook wat dille toe en het pastawater. Hussel voorzichtig om de zalm in grote stukken te houden. Doe er als laatste nog wat zwarte paper overheen. 

Bron: bbcgoodfood.com

Recepten met zalm #2 – Poképlate met zalm
Bij recepten met zalm denk je misschien ook aan sushi en pokébowls. Maar ken je de poképlate al? Veel makkelijker om te maken, geen gedoe met sushi maken of oprollen én net zo lekker. Zo maak je deze poképlate met zalm.

Dit heb je nodig
Voor 4 personen

♥ 300 gram sushirijst
♥ 2 limoenen
♥ 3 el sojasaus
♥ 3 el vissaus
♥ 3 el sesamolie
♥ 400 g verse zalmfilet (zonder huid)
♥ 200 g peultjes
♥ 1 komkommer
♥ 200 g wortels
♥ 100 g radijzen
♥ 10 gram bieslook
♥ 1 el sesamzaad of nigellazaad 
♥ optioneel: 10 g koriander 

Recept: poképlate met zalm
1. Zet een pan met water op het vuur en kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Zet alvast een andere pan met water op het vuur, die gebruiken we straks voor de peultjes. 
3. Pers de limoenen uit en rasp de schil van 1 limoen in een kom. Voeg in een andere kom 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels vissaus en 1 eetlepel sesamolie samen. Dit wordt de marinade voor de zalm. Zet de twee kommen voor nu nog even aan de kant.
4. Snij de zalm in middelgrote blokjes en meng met je marinademengsel. Zet in de koelkast zodat het goed intrekt.
5. Snij de peultjes (liefst diagonaal doormidden) en kook ze in de pan voor zo’n 2 minuten zodat ze beetgaar zijn. Giet het daarna af.
6. Pak je kom met limoensap erbij en doe 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel vissaus en 2 eetlepels sesamolie erbij. Snij daarna de komkommer in dunne plakjes (dit kan ook met een dunschiller) en snij de wortels in dunne linten. Daarna snij je de radijzen in kleine partjes. Doe alles in een grote kom en voeg het mengsel dat je net hebt gemaakt hieraan toe. Dit wordt je vinaigrette!
7. Hak de kruiden, de (optionele) koriander en de bieslook, grof.
8. In de tussentijd is ook je sushirijst klaar. Pak de borden uit de kast en verdeel de sushirijst over de borden, doe vervolgens de groenten eroverheen. Als laatste haal de de gemarineerde zalm uit de koelkast. Leg deze over de groenten heen. 
9. Maak het gerect af met nog wat sesamzaad, limoenrasp en de koriander en bieslook. Eet smakelijk! 

Bron: 24kitchen.nl

recepten met zalm

Recepten met zalm #3 – Zalm fajita’s 
Wraps maken met zalm kan natuurlijk ook en is supersimpel. Om te zorgen dat de wrap een echt hoofdgerecht wordt kun je het beste zalm fajita’s maken. Deze Mexicaanse wraps met zalm zijn goed gevuld, onder andere met mango! Zo maak je deze wraps.

Dit heb je nodig
Voor 2 personen

♥ 1 rode ui
♥ 1 rode paprika
♥ 2 eetlepels fajita- of tacokruiden
♥ 2 zalmfilets
♥ 125 ml zure room
♥ 2 bosuien
♥ 4 wraps
♥ 1 limoen
♥ 200 gram mango (in blokjes)

Recept: zalm fajita’s
1. Snij de rode ui in halve ringen en de paprika in reepjes. Doe samen in een pan op het vuur met een beetje olie of boter. Bak dit zo’n 2-3 minuten.
2. Ondertussen doe je de kruiden op de zalm. Let op: pak de boven- én onderzijde mee en zorg dat het goed is verdeeld. Als de ui wat glazig is, kun je de zalmfilets toevoegen in de pan. Bak aan beide kanten zo’n 3 minuten. 
3. Snij de bosui in kleine ringetjes en voeg toe aan de zalm.
4. Verwarm de wraps (in de magnetron of in een aparte koekenpan).
5. Doe de zure room in een kom en zet vast op tafel.
6. Is je zalm klaar? Haal van het vuur. Doe de zalm en de groente op het bord en leg de wrap erbij. Zet op tafel met de zure room en de blokjes mango. Vergeet ook de limoen niet, hiermee kun je de zalm naar smaak nog wat besprenkelen. Eet smakelijk!

Bron: leukerecepten.nl

 
Bron: bbcgoodfood.com, 24kitchenBeeld: iStock

Must reads 👀