Lifestyle

Liefdesverdriet? 7 tips om over je gebroken hart heen te komen

Grote kans dat je in je leven te maken krijgt met liefdesverdriet. Anders dan in romantische films, sta je echt niet na één dag huilen alweer in een glitterjurk te dansen. Liefdesverdriet duurt wel eventjes. Gelukkig zijn er wel tips die je kunnen helpen als je het even niet meer weet. Met deze 7 tips kom je namelijk over je gebroken hart heen. 

1. Sta jezelf toe om verdrietig te zijn over je verbroken relatie
In volle vaart vooruitgaan en doen alsof er niks aan de hand is? Geen goed idee. Neem de tijd en sta jezelf vooral toe om verdrietig te zijn. Laat je emoties toe. Door te huilen verwerk je je gevoelens en dat is alleen maar goed. Onderdrukken kan het op lange termijn alleen maar erger maken. Huilen met een doos tissues op de bank als je liefdesverdriet hebt is dus helemaal oké.

2. Stel gezonde grenzen voor jezelf
Heel belangrijk: stel gezonde grenzen voor jezelf. Als het net uit is met je lover en je bent onwijs verdrietig, is de kans groot dat je foto’s gaat terugkijken van jullie samen of hem of haar gaat appen. Doe dat niet. De eerste periode kun je het beste niet scrollen op de socials om te kijken wat je ex aan het doen is en ook beter niet voortdurend appen. Wel kun je bespreken hoe je wilt dat de communicatie gaat. Zeg duidelijk tegen hem of haar als je de komende tijd even geen contact wil om over alles heen te komen. 

3. Focus op jezelf en doe iets waar je blij van wordt
Alleen maar huilen op de bank is voor niemand goed. Na de eerste dagen liefdesverdriet is het tijd om de draad een beetje op te pakken. Begin met een hobby waar je blij van wordt, denk bijvoorbeeld aan lezen, bulletjournalen, bakken of tekenen. Nu je meer tijd hebt, kun je die tijd beter in jezelf investeren en iets doen dat je blij maakt. Lekker sporten kan natuurlijk ook. Doe iets wat bij jou past en waar je je achteraf lekker door voelt.

4. Schrijf je gevoelens op (ja, echt)
Mega cliché, maar deze tip werkt ook zeker bij liefdesverdriet: schrijf je gevoelens op. Je hoofd leegmaken op papier – in een mooi notitieboekje of in de notities van je telefoon – kan heel bevrijdend zijn. Wedden dat je je opgelucht voelt als je wat van je hebt afgeschreven?

5. Schrijf een brief naar je ex (maar verstuur ‘m niet)
Wat ook kan opluchten, is een brief schrijven naar je ex. Vooral als je boos bent of teleurgesteld, is het supertherapeutisch om te doen. Je kunt tenslotte alles kwijt op papier, alles wat je nooit hebt gezegd kun je namelijk opschrijven. Deze tip klinkt misschien een beetje stom, maar het kan zeker helpen. Begin met schrijven en gooi al je emoties eruit. Je hoeft de brief toch niet echt te versturen.

6. Wacht niet je ‘het hebt afgesloten’
Je hoort vaak dat je moet wachten tot je deze periode hebt afgesloten voor jezelf. Dat je dan weer verder kan. Alleen wanneer weet je of het zo ver is? Onthoud dat er geen specifiek moment komt waarop alles weer normaal gaat. Het gaat eerder stapje voor stapje. Probeer verder te gaan met je eigen leven, vriendinnen te zien en tot jezelf te komen. Uiteindelijk gaat het vanzelf steeds een beetje beter (en huildagen tussendoor horen daar ook bij).

7. Zoek afleiding (ja, dat is oké)
Negeer je gevoelens van liefdesverdriet dus niet. Heel er huilen of boos zijn mag. Alleen er heel lang in blijven hangen is ook weer niet de bedoeling.. Soms moet je jezelf even bij elkaar rapen en wat afleiding zoeken. De hele tijd aan je break-up denken is namelijk ook niet gezond. Een beetje afleiding is best oké! Ga weer naar de sportschool, ontdek een nieuwe hobby of ga winkelen met vriendinnen. You’ve got this!

 
Bron: CosmopolitanBeeld: iStock

Must reads 👀