Food

Zo maak je het perfecte kaasplankje voor een chique borrel met de girls

Chips, ovensnacks en brood met dips zijn meestal de go to hapjes voor een lekkere borrel met de girls. Ben jij ook klaar met deze standaard hapjes en wil je een keer wat chiquers proberen? Dan hebben wij hier het perfecte kaasplankje om jouw borrel wat minder basic te maken!

Zo maak je hét perfecte kaasplankje 

Ben jij ook helemaal klaar met dezelfde hapjes die je elke vrijmibo weer ziet? Verbaas je vriendinnen met dit kaasplankje om de borrels wat chiquer te maken. Als eerste is het handig om te weten hoe een kaasplankje in elkaar zit. Er zijn namelijk een paar ongeschreven regels voor het maken van een kaasplankje.

1. Haal de kazen 30 minuten van tevoren uit de koelkast. Hierdoor gaan ze sterker smaken en zijn de kazen lekkerder als je ze serveert. Ook worden de kazen wat zachter en lekker smeuïg, waardoor ze makkelijker te snijden en te smeren zijn.

2. Zachte en milde kazen links, harde en pittige kazen rechts. Bij een kaasplankje eet je van links naar rechts. Daarom liggen de kazen met een zachtere smaak aan de linkerkant. Als je namelijk een sterke smaak in je mond hebt en daarna iets milders eet, dan proef je de milde kaas een stuk minder goed. Het lekkerste is als je de kazen van mild naar pittig eet. 

3. Drink een zwaarder drankje bij het kaasplankje. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar het is wel het lekkerste! Als je een lichte witte wijn drinkt dan proef je de wijn niet meer goed. Dit komt omdat kaas zo’n sterke smaak heeft. Een zwaardere witte wijn, rode wijn of een port zijn veel lekkerder om bij een kaasplankje te drinken. Let op: van zwaardere drankjes word je ook sneller dronken. Oeps!

Vrijmibo kaasplankje

Soorten kazen

Voor een kaasplankje heb je natuurlijk kaas nodig, het liefst lekker veel verschillende soorten. Wij hebben de paar lekkerste kazen op een rijtje gezet.

Milde kazen: Jonge kaas, Port Salut, Roombrie, Chaorce

Iets pittigere kazen: Camembert, Geitenkaas, Pecorino, Taleggio

Pittige kazen: Oude kaas, Roquefort, Gorgonzola, Blue Stilton

Finishing touch

Je kent nu de basics van een kaasplankje en je kan de verschillende kazen combineren. De finishing touch is natuurlijk de look van je kaasplankje! Als het er goed uitziet dan smaakt het altijd beter. Je kan verschillende broodjes en toastjes neerleggen. Ook noten zijn lekker, bijvoorbeeld walnoten en amandelen. Denk ook aan vleessoorten. Salami en parmaham zijn super lekker. Als laatste ziet een trosje druiven er ook heel chique uit! Fun fact: Druiven zijn heerlijk in combinatie met de pittige kazen. Hieronder staan nog een paar voorbeelden van kaasplankjes die er super mooi uitzien. Bon appetit!

Verras je vriendinnen ook met deze lekkere cocktailrecepten:

Cotton Candy champagnecocktail

5 alternatieven cocktails voor als je geen champagne lust

– Flügel Cosmopolitan

Beeld: istock