Lifestyle

How to: stoppen met je druk maken over wat anderen van je vinden

Vind jij het belangrijk om door iedereen aardig gevonden te worden? Best begrijpelijk, maar heel handig is het niet. Rekening houden met een ander siert je, maar als dit je complete mood gaat bepalen, wordt het toch tijd dat er iets verandert. We helpen je een handje op weg om je minder druk te maken over wat een ander van je vindt. 

Natuurlijk wil je super graag dat mensen positief over je denken. Dat is hartstikke normaal en ook heel menselijk. Maar wanneer je complete stemming afhangt van het oordeel van een ander, dan is het misschien tijd om hier wat aan te gaan doen. Je bent leuk zoals je bent en daar verandert het oordeel van een familielid, de cassière of zelfs die ene cutie in de kroeg helemaal niets aan. We geven je nog wat redenen zodat jij nú gaat stoppen met je druk te maken over wat anderen van je vinden. 

1. Besef je dat je nooit iedereen tevreden kan houden
Je hebt er absoluut geen invloed op over wat mensen van je denken. Sure, het is absoluut niet leuk als iemand jou niet mag, maar veel kan je er niet aan doen. Mensen zullen altijd een oordeel over je hebben, dat heb jij immers ook over hen. Daar kunnen jullie beiden niet zoveel aan doen. Wel heb je grip op wát je hiermee doet. Ons advies: laat het lekker van je afglijden en move on. Blijf bij jezelf en zorg ervoor dat jij wél blij bent met wie je bent. Je gaat nog genoeg mensen tegenkomen in je leven die jou niet zo aardig zullen vinden of een oordeel hebben over wat je doet. Accepteer dat en je leeft een stuk relaxter.

2. Realiseer je dat iedereen hartstikke druk is met zijn of haar eigen leven. 
Iedereen ziet zichzelf als het middelpunt van het leven, en dat is ook logisch. Het leven is nu eenmaal behoorlijk confusing soms en daardoor hebben we allemaal onze handen vol aan onszelf. Een ander denkt niet zo snel over hoe jij je leven inricht: diegene is immers te druk met het fixen van zijn of haar eigen leven. Zit jij bijvoorbeeld te piekeren of het opvalt dat je vandaag op je werk niet zo opgewekt bent, is je collega allang blij dat ze even stevig kan doorwerken. Niets aan het handje!

3. Besef je dat anderen zich óók druk maken of ze wel leuk genoeg zijn.
Oké, jij piekert je dus suf over of je wel interessant en leuk genoeg bent voor die ene persoon, maar wat je je misschien niet realiseert is dat die ander dit ook doet. Oftewel, die ene persoon waar jij je zo druk om maakt, vraagt zich waarschijnlijk ook af of jij hem of haar wel leuk genoeg vindt.

4. Besluit dat je je leven voor jezelf leeft en niet voor een ander.
Alles wat telt is dat jij het naar je zin hebt en dat kan maar een iemand doen, en dat ben jijzelf. Cliché, maar wel waar: alleen jij kan jezelf gelukkig maken. Je vrienden, familie en anderen kunnen daar wel bij helpen, maar in the end ben jij er verantwoordelijk voor dat je je happy voelt. Het leven wordt ook ineens stuk leuker als je je bezig houdt met je eigen geluk. 

5. Gun het jezelf om fouten te maken.
Het is echt niet erg om af en toe een beetje streng te zijn voor jezelf, want anders bereik je waarschijnlijk niet snel de doelen die je graag zou willen. Maar als je té zelfbewust bent en je constant zorgen maakt of anderen het wel goed vinden wat je doet, dan gaat het de verkeerde kant op. Oké, jij bent dus ambitieus, good for you! Maar dat je wat wilt bereiken in het leven betekent niet dat je geen fouten meer mag maken. Sterker nog, van af en toe even grandioos op je – excuse our language – bek gaan leer je juist alleen maar een heleboel! En de mensen in je omgeving vinden dat heus niet raar. Mochten ze dat wel vinden, dan kun je maar beter blij zijn dat je daar weer vanaf bent. Bye!

6. Doe aan mindfullness
Nadenken, nadenken en nog eens nadenken. Wij van Girlscene zijn daar in ieder geval hartstikke goed in en jij waarschijnlijk ook. Natuurlijk, je koppie erbij houden is super goed, maar zit ook weer niet té veel in je hoofd. Dat zorgt er namelijk voor dat je niet fijn kunt ontspannen en wanneer je gestresst bent levert dat weer meer onzekerheid op. Wat kan helpen tegen al die piekergedachten en onzekere gevoelens is een beetje mindfullness. Nee, nu niet schrikken, dat is niet zweverig! Wanneer je leert om meer vanuit je body te leven, voel je je al snel een stuk relaxter. Ben je hier benieuwd naar? In dit artikel lees je er meer over. 

Beeld: iStock