Lifestyle

Onzinnige dingen waar ook jij te veel geld aan verspilt

Als student kun jij al het geld wat binnenkomt héél goed gebruiken. Je moet er je huur, boodschappen en nog veel meer vaste lasten van betalen. Toch krijg je het voor elkaar om geld uit te blijven geven aan dingen die helemaal niet nodig zijn. Gevolg? Een lege portemonnee en aftellen tot die studiefinanciering weer wordt gestort. Soms kun je iets zuiniger zijn, door bepaalde dingen te verkopen. De volgende onzinnige dingen bijvoorbeeld… Daar heb jij je geld sowieso weleens een keer aan uitgegeven.

1. Plastic tasjes
Iedere keer als jij naar de supermarkt gaat weet je het weer voor elkaar te krijgen om geen tas mee te nemen… En dat terwijl je jezelf nog zó voorgenomen had om er eentje mee te nemen. Plastic tasjes worden bij de supermarkt, maar ook bij kledingwinkels, heel vaak verkocht. Tel al die extra plastic zakjes maar eens bij elkaar op, dat had je behoorlijk wat geld bespaard.

2. Fastfood
Het is misschien heel erg lekker en helemaal niet verkeerd om soms te eten, maar toch kun je het kopen van fastfood zien als geldverspilling. Veel jongeren eindigen na een avondje stappen bijvoorbeeld in de McDonald’s om daar vervolgens een volledig menu te bestellen. Lekker op dat moment, maar was dit eigenlijk wel nodig? Jammer van je geld! Daarbij komt kijken dat fastfood meestal helemaal niet zo goed vult, wat betekent dat je daarna weer wat anders moet eten.

3. Kleding – dat nooit gedragen wordt
Veel meiden, en ook jongens, vinden het heerlijk om middagen de stad in te gaan en kopen het liefst alle winkels leeg. Natuurlijk is het oké om soms nieuwe kleding te kopen, maar te veel nieuwe kleding is niet nodig. Trek je kast eens open en zeg eens eerlijk: hoe veel kleding draag jij daadwerkelijk? Waarschijnlijk draag je lang niet alles wat in je kast hangt en dat is dan toch echt wel geldverspilling.

4. Schoolboeken
Wanneer je aan een nieuwe opleiding begint wordt er van je verwacht dat je schoolboeken koopt. Echter is het meestal zo dat je in de praktijk amper gebruik maakt van al die gekochte schoolboeken. Lekker dan… Dat geld had je prima aan andere dingen kunnen besteden. Wacht daarom met het kopen van schoolboeken en koop ze liever wanneer school weer begonnen is. Zo weet je welke boeken je wel of niet nodig hebt.

5. Voor elk wissewasje naar de fietsenmaker
Terwijl jij op een razendsnel tempo naar huis wilt fietsen knalt je ketting van je fiets. Pff, heb jij weer. Dan maar weer naar de fietsenmaker om die ketting erop te laten zetten. Heel makkelijk hoor, iemand die je ketting er weer op zet. Maar als je je een beetje inleest kom je er waarschijnlijk al snel achter dat je die ketting er prima zelf op kunt zetten. 

6. Producten over datum
Terwijl je door de supermarkt loopt zie je overal waar je kijkt acties. Twee courgettes voor de prijs van één? Koopje! Zeker. Tot je er twee weken later achter komt dat die courgette ergens achterin je koelkast ligt te rotten. Is het toch niet meer zo’n koopje, hé? Koop daarom alleen wat je écht nodig hebt en voel je niet verplicht om producten aan te schaffen omdat ze in de bonus zijn. 

Beeld: iStock
 

Must reads 👀