Lifestyle

Deze ‘eerste keren’ maak je allemaal mee tijdens je studententijd

Je hebt je middelbare school-diploma eindelijk gehaald en dan is het zover: je gaat studeren. Studeren brengt veel nieuwe dingen met zich mee. Je leert nieuwe mensen kennen, sluit vriendschappen voor het leven, wordt zelfstandiger, noem het maar op. Ben jij al aan het studeren of ben jij nog van plan om te beginnen aan een studie? Bereid je dan maar vast voor, want deze ‘eerste keren’ maak jij sowieso mee tijdens je studententijd.

1. Intro-week
Je moet ten slotte het hele jaar met je klasgenoten doorbrengen, dus je kunt ze maar beter snel leren kennen. Misschien wel de allerleukste bijkomstigheid van een nieuwe opleiding: de introweek. In de eerste week van je opleiding wordt er amper geleerd, maar staat alles in het teken van contact leggen. Sommige opleidingen gaan op kamp en vaak wordt de stad ook samen met de nieuwe klas verkent. Eén tip: sla de introweek niet over, want dat is hét moment om nieuwe mensen te leren kennen.

2. Vergeten in te schrijven voor een cursus / tentamen
Mocht je een regelaar zijn, dan geldt deze ‘eerste keer’ misschien niet voor jou. Maar vaak maakt iedere student het wel een keer mee: je vergeet jezelf in te schrijven voor een cursus of tentamen. Beginnersfoutje, maar met veel gevolgen: soms zorgt dit zelfs voor studievertraging namelijk! Met een beetje geluk helpen de docenten je toch nog uit de brand waardoor alles weer goed komt. Gevalletje één keer en nooit weer…

3. Les overslaan, want: geen leerplicht
Studeren is heel iets anders dan lessen volgen op de middelbare school. Een groot verschil: je hebt (vanaf 18) geen leerplicht meer. En dat is voor veel studenten een goed excuus om net een uurtje langer uit te slapen, want ‘dat ene uurtje kun je toch wel missen’. Een keer zal vast niet erg zijn, maar probeer er geen gewoonte van te maken. Leerplicht of niet, je moet de vakken uiteindelijk toch halen.

4. Uitgaan op een doordeweekse dag
Veel jongeren komen tijdens hun studententijd in aanraking met uitgaan. Meestal in het weekend, maar op een gegeven moment sta je zelfs doordeweeks tot in de late uurtjes in de stad te dansen. Wat maakt het uit dat het dinsdagavond is en je college morgenvroeg begint? Feest is feest, toch?

5. Je laten verleiden door dure broodjes in de schoolkantine
‘s Ochtends smeer je netjes boterhammen, gooi je een pak koekjes in je tas en grijp je nog een stuk fruit van de fruitschaal: genoeg eten om de dag mee door te komen. Toch komt er een moment dat je de lekkere (veel te dure) broodjes in de kantine niet kunt weerstaan, en je bammetje inruilt voor een panini met mozarella en pesto. Waarom zijn die broodjes dan toch ook zóóó lekker?!

6. Boeken kopen die je het hele jaar niet gebruikt
Alsof je studie zelf nog niet duur genoeg is, moet je jaarlijks ook nog een flinke stapel schoolboeken aanschaffen. Je wilt goed voorbereid zijn op je eerste jaar, dus je koopt netjes alle boeken. Aan het einde van het jaar kom je er achter dat je boeken in de kast hebt liggen die zelfs nog in de verpakking zitten. Een leer voor het volgende jaar: wacht het even af en koop pas schoolboeken op het moment dat je ze echt nodig hebt. Vaak is het namelijk zelfs zo dat toetsstof gewoon (gratis) te downloaden is. Kun je dat geld mooi voor andere dingen gebruiken, zoals broodjes in de kantine bijvoorbeeld ;-).

Beeld: iStock