Lifestyle

Dit is waarom je eerste baan nog niet je droombaan hoeft te zijn

Om een zakcentje bij te verdienen nemen veel jongeren een bijbaantje. Vakkenvullen in de supermarkt, eten serveren in een restaurant: niet super, maar je krijgt wel een vergoeding. En eerlijk is eerlijk, wie leuke dingen wil doen moet ervoor werken. Je kunt niet wachten tot je je studie af hebt gerond en kunt doen wat je écht leuk vindt. Logisch, maar vaak is je eerste ‘echte baan’ na je studie ook nog niet je droombaan. Dat is helemaal niet erg en wij vertellen je waarom.

Je volgt een studie om in de toekomst een baan te vinden die je écht leuk vindt. En dat is ook nodig, want anders worden de dagen heel lang. Als je net afgestudeerd bent, dan is het vaak zo dat je nog niet op de plek zit waar jij echt wilt zitten in de toekomst. Als je een baan bij een groot, internationaal bedrijf wilt, dan is het een logische eerste stap als je eerst bij een wat minder groot bedrijf begint. Raak dus niet in paniek, maar geef jezelf de tijd om te ontwikkelen.

♥ Ervaring opdoen
Als je net afgestudeert bent, dan moet je er alles aandoen om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Neem risico’s en probeer steeds meer opdrachten aan te nemen. Kom vooral uit je comfortzone. Alles wat je nu leert, kun je uiteindelijk meenemen wanneer je solliciteert bij je droombaan. Een goedgevuld CV is heel aantrekkelijk voor een werkgever, dus vul deze zo goed mogelijk aan.

♥ Netwerken
Als je bij meerdere bedrijven werkt, leer je ook meerdere mensen kennen. Een breed netwerk is altijd goed. Via via is een makkelijke weg om kansen te krijgen, of bijvoorbeeld een ingangetje te hebben bij een bepaald bedrijf waar je aan de slag wilt. Zorg er dus voor dat je een zo breed mogelijk netwerk creëert en sla dan ook vooral geen borrels over (;
♥ Leren omgaan met tegenslagen
Iedereen maakt fouten. Zeker wanneer je net in het echte bedrijfsleven terecht komt, moet je nog veel leren. Maak gebruik van je eerste baantjes om fouten te maken. En je zult er al snel achterkomen dat sowieso niet alles gaat zoals jij wilt, wat er weer voor zorgt dat je leert omgaan met tegenslagen. Leer vooral van je fouten.

♥ Erachter komen wat je écht wilt
Hoewel je als tiener altijd hebt gedacht dat je een bepaalde richting op zou gaan, kun je er tijdens de periode na je studie achter komen wat je echt ligt. Misschien blijkt het wel dat je eerste droombaan eigenlijk helemaal niet de juiste richting voor je is, en dat je een andere richting veel leuker vindt? Gebruik je eerste baan(tjes) dus vooral om te ontdekken wat je wilt. En blijkt je droombaan nog steeds dezelfde te blijven? Dan weet je 100% zeker dat dat is wat je wilt en ben je helemaal voorbereid.

Beeld: iStock