Lifestyle

Dit is de reden waarom je accent heftiger wordt wanneer je alcohol hebt gedronken

Je zou eigenlijk niet op stap gaan vanavond, maar je hebt je toch weer laten overhalen. Dat ene drankje werden er al snel vier, vijf, zes.. Hoe meer drankjes erin gaan, hoe meer je Brabantse/Groningse/Limburgse accent weer naar boven komt, terwijl je echt dacht dat je die Brabantse roots achter je had gelaten. Je hebt misschien wel een klein beetje de zachte G, maar als je dronken bent is die opeens niet meer te missen. Hoe kan het dat je accent heftiger wordt als je dronken bent?

Is het je ooit opgevallen dat wanneer je in de stad beland met je vriendinnen dat je accent weer helemaal naar boven komt? Daar is een reden voor, lees dus snel verder.

via GIPHY

Onderzoek
Dat jij na wat drankjes ineens een accent krijgt, heeft alles te maken met twee cognitieve gebieden in je hersenen. De prefrontale en frontale cortex gaan over aandacht en geheugen, maar hebben ook te maken met plannen wanneer je wat gaat zeggen. Aha! Dus daarom floep je er na een paar drankjes soms ineens iets uit wat eigenlijk niet de bedoeling was. Dat niet alleen, het zorgt er ook voor dat je cognitieve vaardigheden worden aangetast, en dat zorgt er weer voor dat je minder zorgvuldig spreekt. Oftewel: het is een trigger voor je accent. Wa zegde gij?

Overnemen
Sta je ook weleens te praten met iemand in de kroeg en dan begin je opeens zijn Brabantse accent over te nemen? Of sta je urenlang te babbelen met een Australiër in het Engels, kan het zo maar zijn dat jij op een gegeven moment ook met een Australisch accent begint te babbelen. Dat gaat eigenlijk automatisch door onze hersenen. Eigenlijk heel logisch, stel dat je verhuist naar een ander land, dan wil je wel snel de taal oppikken en je aanpassen aan je omgeving.

Dus, sta jij op een vrijdagavond ergens in de kroeg met je vrienden en merk je opeens dat je weer met een zachte G praat, blame it on the alcohol.

Bron: fem-fem.nl, bedrock.nl | Beeld: iStock