Lifestyle

Dit herken jij sowieso als je uit Brabant komt

Jij komt van onder de rivieren en daar ben je trots op. Niks rollende R, maar gewoon een zachte G. Mensen vragen regelmatig waar jij vandaag komt en jij zegt gewoon ‘uit Brabant jonguh.’ Nergens is het zo gezellig als in het mooie zuiden en worstenbroodjes maken het alleen maar beter. Kom jij uit Brabant? Dan weet jij precies wat wij bedoelen.

1. Elk nummer van Guus Meewis ken jij tot in de puntjes
Natuurlijk zing je elk woord van het nummer ‘Brabant’ mee, want anders ben je natuurlijk niet die échte Brabander. Maar daar blijft het niet bij. Nee, jij blijft onze Guus trouw en kent ook al zijn andere nummers. Dat doet een Amsterdammer jou niet na hoor. 

2. Food is life in Brabant
Worstenbroodjes en Bossche bollen, in Brabant hebben ze het. We houden gewoon van lekker eten. Iedereen mag ook altijd mee-eten. Kom jij rond een uurtje of zes binnenwaaien bij een vriendin, dan zegt ze gegarandeerd “moet je nog eten?” Twee seconden later ligt er al een bord voor je klaar. Brabantse gastvrijheid noemen ze dat ook wel. 

3. Op de eier na het uitgaan
Na een avond stappen, ga jij niet op de after. Nee, in Brabant gaan ze ‘op de eier’. Ook al ga je frikandellen eten, als nog ga jij op de eier. 

4. Het is gewoon friet
Friet of patat? In Brabant is het altijd friet. Een Brabander die patat zegt, mag zichzelf geen Brabander noemen. Het klinkt toch ook veel mooier?

5. Êreppel, mik, lozzie en houdoe
Jij weet precies wat dit betekent. Voor de niet Brabanders onder ons: het is ‘hóúdoe’ en niet ‘houDOE’. 

6. België en Limburg zijn geen Brabant!!!
Nee, je komt niet uit Limburg en praat ook geen Vlaams. Hoor je dat verschil echt niet? Man, man, wat moet dat worden. 

7. Carnaval is het beste ooit
Verkleed door het leven met carnaval. Als jij ‘s morgens worstenbroodjes gaat halen bij de bakker in je clownspakkie, kijkt daar niemand raar van op. Het is pas raar als je in normale kleding de hort op gaat. Dit feest is gewoon geweldig. 

8. Eind-ho-vuh de gekstuuh
Kom jij uit Eindhoven of omstreken? Dan ga jij sowieso helemaal los als het volgende nummer wordt gedraaid in de kroeg. Roep het zo hard als je kunt: EIND-HO-VUH!

Watch on YouTube

9. New Kids confrontatie
Als jij zegt dat je uit Brabant komt, denk iedereen dat je net zo asociaal bent als die kampers uit New Kids. Stop met generaliseren. Om dat even uit de wereld te helpen: niet iedereen uit Brabant is hetzelfde als de mensen uit New Kids. Zo, zijn we daar ook weer vanaf.

10. Gezelligheid tot de max
Bij ons is het gewoon altijd gezellig. Of je nu op de koffie bent bij de buurvrouw of met een biertje in je hand in de kroeg staat, het is altijd dolle pret. 

11. Nee, we zijn geen boeren
Waarom denkt iedereen dat Brabanders boeren zijn? In Overijssel, Friesland en Groningen zijn de boeren in overvloed en daar hoor je nooit iets over. Heeft dat te maken met ons accent? 

12. Aanrijden is gewoon normale praat
Je rijdt aan naar school of je bent aangereden een uur geleden. Niemand die op of om kijkt als je dit zegt in Brabant, terwijl ze in Utrecht al lang 112 hadden gebeld. Wat is hier gek aan dan?

13. Ons pap en mam
Mensen buiten Brabant snappen geen hol van deze uitspraak. ‘Huh, hoezo ‘ons’? Voor jou is het de normaalste zaak van de wereld. Ons oma, ons mam, ons pap en je zusje is ons Floor. Accepteer het maar gewoon. 

Beeld: iStock