News

Dit is de reden waarom we zin krijgen in vette happen na het stappen

De muziek in de kroeg gaat uit en de lampen gaan aan... Tijd om richting huis te gaan, maar natuurlijk niet voordat jullie een vette hap hebben gescoord. Want je weet het als je gedronken hebt: hoe vetter, hoe beter. Tenminste, dat denk je op dat moment. Je scoort een familybox kipnuggets, een broodje kroket of een kapsalon met extra veel knoflooksaus. Genieten! Maar waarom hunkert ons lichaam na het stappen naar vet eten?

Waarom willen we vet eten na het uitgaan?
Na een avondje flink drinken ren je het liefst nog even met je vriendinnen langs McDonald's of de plaatselijke cafetaria, voordat je naar je bed vertrekt. Je bestelt het liefst twee pizza's, een kapsalon en een broodje shoarma en je eet  het ook nog allemaal (zonder moeite) op. Maar waar komt die eetlust en drang naar vet voedsel nou vandaan na 'een paar' glazen wijn? Nou, het antwoord hierop is simpel. Volgens Jaap Seidell, hoogleraar voeding & gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam, wek alcohol namelijk de eetlust op. Hij zegt dat ons lichaam de alcohol zo snel mogelijk uit het systeem krijgen, aangezien het eigenlijk gewoon een giftige stof is. De alcohol gaat sneller het bloed uit als je eet, dus geeft je lichaam een 'honger-signaal' af.

vet voedsel alcohol

Waarom ongezond?
Waarom we dan hunkeren naar een frietje met mayo of een hamburger en niet naar een bordje verse groente? Ook daar heeft de hoogleraar een antwoord op: “Hoe meer calorieën, hoe groter het effect. Bij een salade zou de alcohol veel langzamer het lichaam uit gaan.” Daarnaast dans je waarschijnlijk tijdens het uitgaan de benen onder je lijf vandaan en verbrand je dus ook wel degelijk calorieën. Conclusie: ons lichaam is gewoon hard aan het werk na een avondje stappen! Maar hey, als we een extra dansje doen kan dat broodje kroket geen kwaad, toch ;-)?

Benieuwd welke frituursnack jij bent? Doe dan nu de quiz!

Bron: Volkskrant | Beeld: Unsplash

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved