Health

5 redenen waarom zwemmen hartstikke goed voor je is

Heb je na het behalen van je zwemdiploma niet meer echt de behoefte gehad om baantjes te gaan trekken? Dan is het nu tijd om daar verandering in te brengen. Baantjes trekken is namelijk hartstikke goed voor je. Zwemmen is supergezond voor je hele lijf en je valt er ook nog eens van af. Dan toch maar wat baantjes samen met je sportbuddy?

Misschien heb je er nooit echt over nagedacht om te gaan zwemmen, maar dan doe je dat nu. Wij hebben vijf voordelen van zwemmen voor je op een rijtje gezet. Vinden wij jou straks ook terug in het zwembad?

#1. Afvallen
Met zwemmen verbrand je veel calorieën. Met rustig baantjes trekken verbrand je al zo’n 500 calorieën per uur. Als je nog iets fanatieker gaat zwemmen dan kom je al snel op 700 of meer calorieën uit. Je gebruikt je hele lichaam bij zwemmen, daarom is het ook een hele goede sport om af te vallen. En daarnaast is het natuurlijk ook nog eens heerlijk verkoelend op vakantie ;-).

#2. Ontspanning
Heb je last van stress? Zwemmen is dan de perfecte sport om te ontspannen. Bewegen in water heeft namelijk een ontspannen werking op de geest, waardoor je stress wordt verminderd. Na een dagje zwembad kom je weer helemaal zen terug. 

#3. Blessure 
Met zwemmen heb je veel minder kans op blessures. Het water is je bescherming: je bent gewichtloos en je moet erg je best doen wil je je spieren overbelasten. Maar heb je wel een blessure opgelopen met bijvoorbeeld hardlopen, dan is het ook goed om te gaan zwemmen. Zwemmen is namelijk een goede manier om te herstellen, omdat je gewichtloos bent en helemaal kunt ontspannen.

#4. Conditie
Zwemmen is goed voor je conditie. Natuurlijk vertelde we je net dat je tijdens het zwemmen niet veel spieren belast, maar dit betekent niet dat je de spieren niet gebruikt. Naast hardlopen en fietsen is zwemmen ook een cardiosport. Bij een cardiosport train je vooral je conditie. Je gaat merken dat je conditie enorm groeit wanneer je vaker zwemt.

via GIPHY

#5. Je blijft langer jong
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die veel zwemmen langer ‘jong’ blijven. Dat heeft te maken met de prestatie op een aantal lichaamsfuncties zoals bloeddruk, cholesterolniveau, hart- en bloedvaten. Zwemmers van 50 hadden dezelfde functies als iemand die twintig jaar jonger is. Dus hup, duik dat zwembad maar in!

Bron: sport.infonu.nl, | Beeld: iStock