Lifestyle

Deze 4 belangrijke dingen moet jij als (nieuwe) student weten over studiefinanciering

Je bent klaar met de middelbare school. What’s next, ga jij studeren? Dan gaat er voor jou heel wat veranderen. Je krijgt meer verantwoordelijkheid, moet zelf dingen regelen en gaat misschien wel op jezelf wonen. Ja, nu moet je opeens ‘je eigen boontjes doppen’. Spannend! Wij helpen je een handje en hebben alles wat jij moet weten over het financieren van je studie op een rijtje gezet.

Basisbeurs
De basisbeurs is een bedrag dat jij krijgt als student als vergoeding tijdens de periode dat jij studeert. Als je thuiswonend bent krijg je een lagere vergoeding dan wanneer je uitwonend bent. ​

Hbo en wo
Een paar jaar geleden kreeg elke student een basisbeurs, helaas geldt dit niet voor komende studenten, want sinds september 2015 is deze regeling veranderd. Hbo- en wo-studenten krijgen geen basisbeurs meer, maar hebben wel recht op een studievoorschot.
Mbo
Goed nieuws voor alle mbo-studenten, jullie krijgen nog wél een basisbeurs. Wanneer jij een niveau 1 of 2 opleiding doet is de basisbeurs een gift, doe jij niveau 3 of 4 dan is je basisbeurs een lening en wordt deze omgezet in een gift als jij je opleiding binnen tien jaar haalt. De hoogte van de basisbeurs is hoger wanneer je uitwonend bent, dan wanneer je nog bij je ouders in huis woont.

(Extra) lenen
Grote kans dat je naast je studie een bijbaantje hebt, zodat je een extra zakcentje hebt voor bijvoorbeeld dat ene paar leuke schoenen. Wel is het logisch dat jij niet je volledige collegegeld ophoest met het geld van een zaterdagavond werken in de kroeg. Daarom is het mogelijk voor studenten geld te lenen voor je studie zonder rente.

Hbo en wo
Omdat je als hbo- en wo’er geen basisbeurs meer krijgt, heb je recht op een studievoorschot oftewel een lening bij DUO. Je kunt deze lening zelf maandelijks aan- en uitzetten of het bedrag aanpassen. Misschien wil je ‘m tijdens je vakantie uitzetten, omdat je dan meer werkt bij je bijbaantje en tijdens een (onbetaalde) stage juist weer aanzetten.
Mbo
Kom je met de basisbeurs niet rond? Dan heb je als mbo-student ook de mogelijkheid om zonder rente een lening af te sluiten bij DUO. Check hier hoeveel jij maximaal kunt lenen per maand.

Collegekrediet
Voor collegekrediet kom je alleen in aanmerking als je aan een hogeschool of universiteit studeert. Dit is een lening om je collegegeld van te betalen bovenop je studievoorschot. geld school studie

Studentenreisproduct
Gelukkig zitten er ook nog voordelen op het gebied van financiën aan studeren, namelijk: je krijgt een studenten ov-kaart! Met het studentenreisproduct reizen alle mbo-, hbo- en wo-studenteneen deel van de week helemaal gratis. Er bestaat een weekabonnement waarmee je doordeweeks gratis reist en in het weekend met 40% korting. Ga je in het weekend vaak naar je ouders en is je school op fietsafstand? Dan is het misschien voor jou juist slim om een weekend ov-kaart te nemen, hiermee reis je juist in het weekend gratis en doordeweeks met 40% korting.

Bron: pricewise.nl, duo.nl | Beeld: iStock