Dit zijn de tekenen dat je de juiste studie doet

Lifestyle door Emma

Misschien heb je altijd al geweten wat je wilde studeren of heb je een gokje gewaagd met je studie (er is tenslotte zoveel keus!). Je probeert hoe dan ook een studie te kiezen die bij je past. Toch kan het zo zijn dat je na een tijdje twijfelt of het wel de juiste studie voor je is. Heb jij ook twijfels of wil je bevestiging dat je de juiste keuze hebt gemaakt? Als je deze 9 tekenen herkent dan zit je goed!

Je gaat niet met tegenzin naar school
De wekker gaat. Je staat op en je maakt je klaar om naar school te gaan. Welk gevoel krijg je hierbij? Als je elke dag opstaat met een knoop in je maag, dan weet je dat het niet goed zit. Het beste is natuurlijk dat je echt zin hebt om in de schoolbanken te kruipen, maar school blijft school en niet iedereen staat te springen om te leren. Mocht je dus niet zoveel zin hebben om naar school te gaan als dat je naar je sportles gaat, don't worry. Dit betekent niet automatisch dat je de verkeerde studie hebt gekozen. Zolang je maar niet met een rotgevoel naar school gaat. 

Je vindt de lessen interessant
Of in ieder geval een aantal. Als je bij elk vak het idee hebt dat je het interessanter zou vinden om de hele dag naar goudvissen in een kom te kijken dan is het misschien niet de juiste studie voor jou. Een studie moet interesse bij jou wekken, je moet je er tenslotte nog de rest van je carrière mee bezig houden! 

Je doet actief mee in de les en daarbuiten
Als een docent een vraag stelt, heb je weleens je hand opgestoken om 'm te beantwoorden. Als je huiswerk krijgt, dan maak je dat. Als je binnenkort een toets hebt, dan leer je hiervoor. Deze drie dingen wijzen er al op dat je de studie ergens wel leuk vindt. Als je actief meedoet met de les en je ook buiten de lessen inzet dan hoef je je geen zorgen te maken. 

Je haalt goede cijfers 
Nu zijn goede cijfers halen afhankelijk van een aantal dingen (hoe hard je leert, bijvoorbeeld), maar het is wel een indicatie of de studie je ligt. Als je alleen maar onvoldoendes haalt dan is dat geen goed teken. Of het ligt aan het feit dat je nooit leert (en dan ben je dus niet geïnteresseerd in de stof) of het is gewoon niet helemaal jouw ding. 

Je ziet een toekomst voor je
Dat je een studie hebt gekozen betekent niet meteen dat je ook weet wat je met de studie wilt. Als je geen specifieke carrière voor je ziet dan is dat niet erg, maar het is wel belangrijk dat je je ergens kan voorstellen dat je in dit vakgebied gaat werken. Als je je eerder kunt voorstellen dat je een tripje naar de maan maakt dan dat je zal werken in dit vakgebied, dan is het misschien goed om een andere studie te overwegen. 

Andere mensen vinden het bij je passen
En dan bedoelen we niet zomaar mensen. Mensen die jou heel erg goed kennen -je ouders en je beste vriendin bijvoorbeeld- weten hoe jij in elkaar zit en welke dingen jij leuk vindt. Soms is het moeilijk om te zien of iets bij je past, maar een ander kan je daar misschien juist bij helpen. Wees dus niet bang om aan andere mensen te vragen of zij denken dat de studie bij je past. 

Je gaat zelfs met een kater naar school
Laten we eerlijk zijn: het gaat een keer gebeuren dat je met een kater naar school moet. Shit happens. Als je ondanks die helse koppijn toch naar school gaat, maak je dan geen zorgen of je de juiste opleiding hebt gekozen. 

Als je over je opleiding praat dan is dat voornamelijk positief
Als je over je opleiding praat, wat zeg je dan? Als je alleen maar kunt klagen over de hoeveelheid huiswerk, de saaie lessen, de stomme mensen en de overbodige stof dan kun je je afvragen of dit iets is wat je je hele carrière (of in ieder geval een groot deel) wil doen. Als je eigenlijk best enthousiast bent over je opleiding en je het aan andere mensen zal aanraden, dan is dit een goed teken. 

Je ziet jezelf geen enkele andere opleding doen
Heb je je georiënteerd op zowat elke studie die er is en kom je alsnog bij de studie uit die je nu doet? Dan is de kans groot dat je toch goed zit. Een studie is niet altijd alles, als je daadwerkelijk aan het werk gaat kan het heel anders zijn. En je kan altijd nog ergens in rollen, zonder dat het te maken heeft met je studie! 

Ben jij aan het studeren? Deze situaties herken je dan vast wel! 


Beeld: thinkstockphotos