Lifestyle

Deze tips heb je nodig als je binnenkort op jezelf gaat wonen

Je bent opgegroeid bij je ouders en hebt jarenlang kunnen genieten van eten dat voor jou werd gemaakt. Je kleding werd gewassen en je had geen kosten van het huis als gas, water en licht. Uiteindelijk wil jij toch zelfstandig worden en op jezelf wonen. Wij geven jou wat essentiële tips voor als je uit huis gaat.

Ga jij op jezelf wonen? Deze tips heb je nodig

1. Spaar voor je uitzet
Probeer in de tijd dat je nog bij je ouders woont alvast elke maand wat geld opzij te zetten. Hiervan kan jij je uitzet deels of zelfs helemaal betalen. Het is zonde om er op het laatste moment achter te komen dat je geen meubels kan kopen, omdat je geen geld hebt.

2. Leer van te voren schoonmaken en koken
Probeer als je thuis woont bij je ouders af en toe eens mee te kijken met je moeder of vader als zij koken. Ook is het handig om te spieken tijdens het huishouden. Vraag je moeder bijvoorbeeld hoe ze het toilet schoonmaakt. Het is toch wel belangrijk om in ieder geval de basis te kennen, voordat je er helemaal zelf voorstaat. Een andere optie is natuurlijk via Youtube te leren koken.

3. Koop sommige spullen via marktplaats of de kringloop
Vaak hebben mensen hun vooroordeel klaar over meubels bij de kringloop of via Marktplaats. Toch als je goed rondkijkt zijn er altijd wel hele toffe vintage spullen te vinden, vooral bij de kringloop. Het is een stuk goedkoper en je hebt vaker iets unieks. Het is toch saai om allemaal hetzelfde interieur van de Ikea te hebben? 

4. Verzekeringen, contracten, huur
Vroeger regelde je ouders alles qua verzekeringen, contracten, huur, internet, stroom en nog veel meer. Nu sta jij er zelf voor en is het dus belangrijk dat je alles weet over deze zaken. Laat je vader alles goed uitleggen of vraag het anders aan een leraar of een vriend die al op zichzelf woont.

5. Wijzig je adres
Super belangrijk is je adres. Je woont immers niet meer bij je oude vertrouwde huis en de post voor jou moet dan ook bij je nieuwe huis belanden. In het begin zal je de post nog bij je ouders laten bezorgen, maar uiteindelijk wil jij toch direct je eigen bestellingen en post ontvangen.

studenten woning6. Maak geen overhaaste beslissingen
Bij het zoeken van een kamer is het belangrijk om goed na te denken en niet overhaaste beslissingen te maken. Wil jij helemaal alleen wonen of zie jij liever mensen op je heen als je gaat ontbijten? Zo ja, kijk dan eerst of de huisgenoten jouw types zijn. 

7. Boodschappen
Als student groeit het geld je niet op de rug en kun je al helemaal niet elke dag eten bestellen. Als jij nog niet kan koken is dit misschien een handige oplossing, maar het gaat je echt heel veel geld kosten op termijn. Doe daarom een aantal keer per week boodschappen en ga zelf koken.

8. Zorg voor een koffertje
De meeste studenten gaan in het weekend naar hun ouders en moeten dan ook weer veel spullen mee sjouwen. Denk aan vuile was en op de terugweg misschien wat boodschapjes. Zorg daarom voor een koffertje waar je de hoognodige spullen in kunt meenemen. 

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved