Lifestyle

Studieschuld aflossen? Dit is alles wat je erover moet weten

Studeren kost geld. Heel veel geld. Veel jongeren lenen geld van de overheid om hun studie te betalen. Fijn dat het kan, maar na het behalen van je diploma zit je natuurlijk wel met een studieschuld. Eenmaal aan het werk moet je dus geld opzij zetten om je studieschuld af te lossen. Lees hier alles over het aflossen van je studieschuld.

Oude versus nieuwe stelsel

Ben je voor september 2015 gestart met je opleiding? Dan val je onder het oude stelsel. De basisbeurs, aanvullende beurs en het studentenreisproduct worden omgezet in een gift, mits jij binnen 10 jaar je diploma hebt behaald. 

Ben je na september 2015 gestart met je opleiding? Dan val je onder het nieuwe stelsel. De aanvullende beurs en het studentenreisproduct worden omgezet in een gift, mits jij binnen 10 jaar je diploma hebt behaald.

Studentenreisproduct wordt gift

Als jij inlogt op Mijn Duo om je studieschuld te bekijken, dan moet je weten dat het bedrag dat daar staat waarschijnlijk niet het bedrag is dat jij terug moet betalen. Studiefinanciering bestaat naast een lening namelijk ook uit een prestatiebeurs. Zo heb je bijvoorbeeld recht op gratis reizen met jouw studentenreisproduct, mits je je diploma binnen 10 jaar haalt. Heb jij je studenten-ov gebruikt en haal je je diploma? Dan vervallen de kosten die je hebt gemaakt voor het studentenreisproduct. Dat scheelt waarschijnlijk alweer een paar duizend euro studieschuld aflossen. Wanneer jij een aanvullende beurs hebt en je je diploma binnen 10 jaar haalt, dan zal ook dat bedrag worden omgezet in een gift en moet je minder studieschuld aflossen.

Hbo en wo

Een aantal jaar geleden kreeg iedere student een basisbeurs, maar deze regel is in september 2015 afgeschaft. Hbo- en wo-studenten krijgen sindsdien geen basisbeurs meer, maar hebben wel recht op een studievoorschot.

Mbo

Voor mbo-studenten ligt het anders. Zij krijgen nog wél een basisbeurs. Wanneer jij een niveau 1 of 2 opleiding doet is de basisbeurs een gift, doe jij niveau 3 of 4 dan is je basisbeurs een lening en wordt deze omgezet in een gift als jij je opleiding binnen tien jaar haalt. 

Wanneer moet jij je studieschuld aflossen?

Studieschuld aflossen hoeft niet direct na het behalen van je diploma. Als je studiefinanciering stopt, begint het volgende jaar op 1 januari de zogeheten ‘aanloopfase’. In deze twee jaar hoef je niets terug te betalen, maar blijft de rente wel doorlopen. Na twee jaar aanloopfase begint de ‘aflosfase’. Je moet vanaf dat moment iedere maand studieschuld aflossen. Het bedrag dat je per maand af moet lossen hangt af van je studieschuld en de rente. Op de website van DUO vind je een rekenhulp, die je helpt bij het berekenen van het bedrag voor studieschuld aflossen.

Hoe lang mag je doen over studieschuld aflossen?

Iedere student die voor het studiejaar 2015-2015 is begonnen met studeren, heeft voor studieschuld aflossen maximaal 15 jaar de tijd. Ben je na september 2015 aan een opleiding is begonnen? Dan krijg je voor de studieschuld aflossen maximaal 35 jaar de tijd.
 

Leen alleen het nodige

Je studieschuld aflossen is geen leuk vooruitzicht, maar is iets wat absoluut moet gebeuren voor een zorgeloze toekomst. Een goede tip is om alleen maar geld te lenen voor alles wat je écht nodig hebt. Voor je studie of huisvesting bijvoorbeeld. Leen liever geen geld voor feestjes, reisjes en andere leuke dingen. Hoewel dat nu misschien een goed idee lijkt: je moet toch echt ooit je studieschuld aflossen. Dankzij deze tips houd jij een zakcentje over tijdens je studie.

Ga jij nog studeren? Deze dingen mag je echt niet vergeten.

Bron: DUO | Beeld: iStock