Lifestyle

Deze dingen herken jij sowieso als jij na mbo een hbo-opleiding volgt

Met een vmbo-diploma op zak kiezen veel jongeren ervoor om te starten met een mbo-opleiding: middelbaar beroepsonderwijs. Hierna kun je ervoor kiezen om te gaan werken, maar je kunt ook nóg een opleiding gaan volgen, de hbo-opleiding: hoger beroepsonderwijs. En mbo-studenten die voor dat laatste kiezen, die krijgen nog weleens wat opmerkingen naar hun hoofd. Ben jij van je mbo-opleiding doorgestroomd naar een hbo-opleiding? Dan herken jij de volgende dingen sowieso.

1. Klasgenoten denken dat je bij je mbo-opleiding alleen maar knutselde
Op een of andere manier heerst er de gedachte dat mbo'ers helemaal niets hoeven te doen op school. En als ze dan al iets moeten doen, dan is het iets creatiefs: knutselen bijvoorbeeld. Voor iedereen die echt denkt dat dit de waarheid is: dat is het dus helemaal niet. Veel mbo'ers hebben soms zelfs het gevoel dat ze op hun mbo-opleiding meer moeten doen dan bij hun hbo-opleiding. Fabel, dus!

2. De uitspraak: 'Iedereen die van de havo komt begrijpt dit wel'
Als er iets irritant is, dan is het wel onderschat worden. Veel docenten hebben er een handje van om ervan uit te gaan dat alle studenten op het hbo rechtstreeks vanuit de havo zijn gekomen. Daarbij komt kijken dat veel dingen die studenten die afkomstig zijn van havo hebben geleerd ook gewoon bekend is bij oud mbo-studenten. 

3. Praktijkopdrachten heb jij snel gedaan: je weet van aanpakken
Omdat je tijdens je mbo-opleiding veel praktijdopdrachten hebt uitgevoerd, weet jij niet hoe snel je moet beginnen met opdrachten. Over het algemeen weet je snel wat je wilt of moet doen, waardoor je opdrachten vaak ruim op tijd af hebt.

hbo mbo opleiding studeren4. Je weet al goed wat je wel en niet wilt
Omdat jij je mbo-opleiding al achter de rug hebt, weet jij een stuk beter wat je met je leven wilt gaan doen. Zo weet je welke richting je absoluut wel of absoluut niet op wilt. Dit scheelt, want veel studenten die van de havo komen weten nog niet goed welke richting zij op willen en 'proberen dan maar iets'. Mooi meegenomen! Verkeerde studiekeuze gemaakt? Dat is helemaal niet erg en dit is waarom.

5. De tentamens zijn weer heel erg wennen
Oké, dat mbo'ers alleen maar knutselen slaat nergens op, maar vaak is het wel zo dat mbo'ers meer in de praktijk werken dan met theorie. Daarom zijn vooral de tentamens in het begin van je hbo-opleiding nogal pittig. Het is weer even zoeken naar hoe je moet leren. Maak je niet druk: dit heb je vast snel onder de knie!

6. Je bent vaak ouder dan klasgenoten
Omdat jij al een hele vooropleiding hebt gevolgd, ben je waarschijnlijk ouder dan de meeste klasgenoten op het hbo. Een groot verschil met je mbo-opleiding, want vaak beginnen mbo'ers direct na het behalen van hun vmbo-diploma met een mbo-opleiding. Toen was jij nog een jonkie, maar nu is het andersom ;-).

Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved