Lifestyle

Dit veroorzaakt de vreemde geur rondom je vagina

Het is een taboe, maar toch is het belangrijk om er het een en ander over te weten: de vagina. Zeker als je al langere tijd niet zo fris ruikt van onder, is het goed om te weten waar dit door komt. Het is niks om je voor te schamen, maar we begrijpen dat het heel erg vervelend kan zijn als er een nare geur bij je vagina vandaan komt. In dit artikel vertellen wij je wat de oorzaken kunnen zijn én hoe er van af komt.

Je merkt het waarschijnlijk al snel wanneer je vagina een ander geurtje heeft dan normaal. Soms is het zo dat een douchebeurt die geur kan verhelpen, maar wanneer de geur aan blijft houden is het belangrijk dat je op zoek gaat naar de oorzaak. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat je een infectie hebt opgelopen. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken die de stank down under kunnen verklaren én gelukkig zijn er ook oplossingen voor. 

1. Infectie
Een veelvoorkomende oorzaak van een stinkende vagina is een infectie. Er bestaan verschillende infecties, maar de meest voorkomende infectie is een schimmelinfectie. Een schimmelinfectie wordt veroorzaakt door de Candida Albicans schimmel. Deze schimmel is altijd in je lichaam, maar wordt pas vervelend op het moment dat het ze veranderen in een infectie.

Je kunt een schimmelinfectie herkennen aan de verandering van je vaginale afscheiding. Bij een schimmelinfectie wordt deze namelijk wit en brokkelig, in plaats van dat het vloeibaar is. Deze infectie kan ook heel veel jeuk en een branderig gevoel met zich mee brengen. Om een schimmelinfectie te verhelpen kun je een speciale crème aanbrengen. Het is ook belangrijk dat je je vagina nooit met zeep wast, maar gewoon met water. 

Blijft de schimmelinfectie aanhouden? Maak dan een afspraak met je huisarts. Misschien schrijft hij/zij je dan een antibioticakuur voor.

2. Ondergoed
Het lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar toch moet je heel goed in de gaten houden of je wel vaak genoeg je ondergoed verschoont. Trek iedere dag schoon ondergoed aan! En dat is niet alles. De stof van je ondergoed kan ook bepalend zijn voor de geur. Draag onderbroeken die gemaakt zijn van katoen en laat stoffen als nylon achterwege. Was je onderbroeken op 60 graden Celcius.3. Chemische producten
Waarschijnlijk is dit niet het eerste waar je aan denkt, maar het is belangrijk dat je goed weet welke wasmiddelen je gebruikt voor het wassen van je onderkleding. Kies voor wasmiddel zonder parfum, dat zo puur mogelijk is. Kies bij producten als scheerschuim en douchecrème ook voor varianten zonder toegevoegde geurstoffen. Die stoffen verzuren namelijk de zuurgraad van je vagina.

4. Hygiëne (ook tijdens je menstruatie)
Je hygiëne speelt een hele grote rol bij de geur van je vagina. Het is belangrijk dat je vaak genoeg doucht, maar ook weer niet te vaak. Vooral tijdens je menstruatie is het belangrijk om alles zo schoon mogelijk te houden, dus probeer je tijdens die periode net wat vaker te wassen. Verwissel je tampon regelmatig en laat ook je maandverband niet te lang zitten.

5. Seks
Soa’s kunnen de oorzaak zijn van een nare geur bij je vagina, maar ook onbeschermde seks kan hier voor zorgen. Als sperma in aanraking komt met je vagina, kan dit de zuurgraad beïnvloeden. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen kun je sperma na de seks uit je vagina laten lopen en vervolgens een douche nemen. 

Bron: gezondtotaal.nl, optimalegezondheid.com | Beeld: iStock