Health

Vier voordelen van elektrisch poetsen

samia-liamani-YvwFvNzb0J4-unsplash

Droom je ook van een stralend en gezond gebit? Dat begint natuurlijk bij het poetsen van je tanden. En niet zomaar, maar écht goed. Zo voorkom je bijvoorbeeld gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem. Een makkelijke manier om je tanden elke poetsbeurt op-en-top schoon te krijgen is met een elektrische tandenborstel. De belangrijkste redenen waarom zo’n elektrisch exemplaar een echte must-have is, lees je in dit artikel.

Voordeel 1: Je poetst niet te hard

Niet alleen het soort tandenborstel, maar ook hoe je poetst, is belangrijk om je gebit gezond te houden. Te veel druk op je tanden kan namelijk zorgen voor irritatie. En daardoor wordt het risico op gevoelig tandvlees en pijnlijke tanden veel groter! Als je tandvlees geïrriteerd is, kan het zich namelijk terugtrekken. Dit zorgt voor vervelende klachten, zoals ontstoken tandvlees en beschadigd glazuur.

Met een elektrische tandenborstel gebeurt dit gelukkig niet zo snel. De nieuwste modellen geven je namelijk een seintje als je te veel druk zet. Dat kan met een lichtsignaal, een trilling van het handvat of een lagere intensiteit. Ook zit er vaak een timer ingebouwd, zodat je zeker weet dat je twee minuten poetst.

Voordeel 2: Je gebit wordt beter schoon

Tandplak is de boosdoener van veel mondklachten, dus de opbouw hiervan wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Een elektrische borstel maakt roterende en/of vibrerende bewegingen, zodat je tandplak goed kan verwijderen. Met een elektrische gebitsreiniger maak je tijdens één poetsbeurt evenveel bewegingen als met een handborstel in een maand. Zeg dus maar dag tegen tandplak en geniet van een schoon, gezond gebit!

Wil je je tanden extra goed beschermen? Gebruik dan een tandpasta met fluoride. Fluoride beschermt je tanden en zorgt ervoor dat het glazuur sterker wordt. Zo houd je je glimlach nóg langer mooi.

 

Voordeel 3: Je kan moeilijk bereikbare plekken beter poetsen

Elektrische tandenborstels hebben een kleinere borstelkop dan handtandenborstels, waardoor je moeilijk bereikbare plekken in je mond beter kan poetsen. En dat is hartstikke belangrijk! Je komt bijvoorbeeld makkelijker bij de kiezen achter in je mond en bij de achterkant van de onderste snijtanden. Ook bereik je de rand tegen je tandvlees makkelijker en de ruimtes tussen je tanden, de plek waar het snelst gaatjes ontstaan.

Voordeel 4: Je gebit blijft langer mooi

Elektrisch poetsen zorgt ervoor dat jouw tanden langer mooi blijven. Zo’n elektrische tandenborstel is meestal niet goedkoop, maar een goede investering in de gezondheid van je gebit. Je vermindert de kans op geïnfecteerd tandvlees of hardnekkig tandplak dat met een ‘normale’ tandenborstel zou blijven zitten. Zo word jij een echte poets-pro en geniet je van wittere tanden en een stralende lach!