Health

Volgens onderzoek ben je het gelukkigst als je dít salaris hebt

onderzoek-gelukkigst-salaris-tikkies-bedrag

Droom je er wel eens van om multimiljonair te zijn met een heel groot landgoed en vijf auto's? Nou, zo een volle portemonnee zorgt niet per se voor vreugde in je leven! Volgens onderzoek ben je namelijk het gelukkigst als je dít salaris hebt!

Salaris

In Amerika hebben ze onderzoek gedaan naar welk salaris iemand écht gelukkiger maakt. Gaat dit om duizenden euro’s meer per jaar of zelfs tonnen? Het antwoord zal je verbazen, want het bedrag ligt niet zó hoog! Uit onderzoek van Princeton blijkt dat een hoog inkomen je manier van leven verbetert, maar het emotionele welzijn gaat er niet per se op vooruit. Het welzijn nam zeker wel toe toen het maandelijkse inkomen steeg, maar dit tot op zekere hoogte. De grens is volgens dit onderzoek ruim €71.000 per jaar, dat is omgerekend maandelijks zo’n €5.900. Dit is zeker niet niks, maar tonnen zijn er dus niet voor nodig!

Volgens dit onderzoek moet je dus niet veel meer dan dit verdienen, want dat zal weer zorgen voor geluksvermindering. Je zal minder tijd over hebben om met dierbaren te besteden. Maar een té laag inkomen kan ook zorgen voor minder vreugde in het leven. Dit komt doordat een laag inkomen vaak gepaard gaat met tegenslagen in het leven, zoals scheidingen of gezondheidsproblemen.

In Nederland

Doordat het een Amerikaans onderzoek is, komt het niet helemaal overheen met onze gedachtes in Nederland. Bovendien liggen de salarissen hier in ons kikkerlandje lager dan in de USA. Toch blijkt het ‘perfecte salaris’ tussen de €56.000 en €71.000 liggen per jaar, omgerekend €4.600 tot €5.900 per maand. Met dit salaris ben je dus het gelukkigst! Minder geldzorgen staat namelijk ook gelijk aan een stuk minder stress.

Het modaal inkomen in Nederland is in 2022 op €38.000 bruto per jaar, omgerekend €2.500 netto per maand. Dus om écht gelukkig te worden, zullen we toch om wat loonsverhoging moeten vragen 😉