Lifestyle

Geen stress: loonsverhoging vragen op je werk doe je zo

loonsverhoging-vragen-op-werk

Wat doe je als jouw baas je kwaliteiten en harde werk niet genoeg waardeert? Dan zeg je daar iets van! Dit kan heel spannend zijn, maar met ons advies stoom jij je klaar voor een gesprek met je werkgever. Loonsverhoging en meer verlof, met deze 7 tips krijg jij het voor elkaar!

Loonsverhoging vragen op werk

Loonsverhoging vragen op werk is natuurlijk enorm spannend, maar het hoeft niet stressvol te zijn! Met dit handige stappenplan leer je succesvol onderhandelen en durf je met zelfverzekerdheid op je baas af te stappen. Er is niks om bang voor te zijn, you got this!

1. Vraag een afspraak aan: De eerste stap, helemaal niet eng, maar wel belangrijk. Vraag aan je baas of hij ergens deze week een half uurtje vrij kan maken voor je. Hier hoef je nog niet te vertellen waarom, zorg er alleen voor dat hij of zij de tijd voor je kan nemen.

2. Sta stevig in je schoenen: Tijdens dit gesprek is het belangrijk om zelfverzekerd over te komen. Jij wil iets voor elkaar krijgen en je hebt je werkgever daarvoor nodig. Take a deep breath, recht je rug en kijk je baas (het is ook maar een mens, hé 😉 ) glimlachend aan.

3. Vergelijken: Voordat je het gesprek in gaat, is het fijn om even te peilen bij je collega’s wat zij verdienen. De ene is daar meer open over dan de ander, dus houdt het casual. Deze informatie, zonder namen te noemen, kan je later wel op weg helpen in het gesprek.

4. Zet hoog in: Dan is het tijd om een bedrag te noemen. Speel het tactisch en zet hoog in. Niet té hoog, maar volgens Young Capital mag je best 10% hoger vragen, dan je daadwerkelijk wil hebben. Zo houd je ruimte voor onderhandeling en kan je baas met een tegenbod komen.

5. Waarom jij loonsverhoging moet krijgen: Niet onbelangrijk; wat is de reden dat jouw baas moet gaan investeren in jou? Schrijf op wat jij extra doet voor het bedrijf, welke kwaliteiten meer gewaardeerd mogen worden en hoeveel groei jij hebt doorgemaakt in de tijd dat je hier werkt. Een korte pitch over jezelf!

6. Vraag door, maar wees flexibel: Nu weet je hoe je loonsverhoging moet vragen op werk, maar hoe gaat je werkgever reageren? Wanneer je direct een ‘nee’ krijgt te horen, vraag dan hoezo dit niet mogelijk is en wanneer er wel spraken zou zijn van een opslag. Het komt ook voor dat het bedrijf op dit moment niet kan investeren in personeel. Daar valt vaak niet veel in te veranderen, maar zij kunnen misschien wel andere dingen aanbieden. Accepteer het antwoord en vraag of je eventueel extra vakantiedagen kan krijgen of betere voorwaarden.

7. Zwart op wit: Zei je baas wel ‘ja’ en heb je dankzij deze stappen loonsverhoging kunnen krijgen? Congrats, maar hier houdt het nog niet op. Laat dit op papier zetten om het officieel te maken. Zo komen jij en je werkgever niet voor verrassingen te staan. Succes!

Beeld: instagram @sofiamcoelho