Lifestyle

Het is super belangrijk jezelf op de eerste plek te zetten én juist hierom

Op de een of andere manier vinden we het moeilijk om onszelf voor een ander te plaatsen. Het is goed om bescheiden te zijn, maar uiteindelijk is het gewoon nodig om af en toe een tikkeltje egoïstischer te zijn. Stel je voor dat je bang bent om egoïstisch over te komen, en je daardoor de kans op je droombaan aan je neus voorbij ziet gaan. Ja inderdaad, die baan gaat dan naar iemand die waarschijnlijk wel het lef had om zichzelf op de eerste plek te zetten.

We hebben onszelf aangeleerd om te denken dat voor jezelf zorgen, of je eigen ding doen egoïstisch is. Egoïsme wordt niet echt gezien als een goede eigenschap, dus daarom zijn veel mensen bang om egoïstisch over te komen. Maar geloof ons, een klein beetje egoïsme kan geen kwaad. Je angst om egoïstisch over te komen kan voor veel stress zorgen.

Onbewuste egoïsme
Eigenlijk zijn we onbewust altijd al wel egoïstisch, maar we noemen het gewoon niet zo. Je geest is er al op ingesteld om als eerste voor jezelf te zorgen. Ben je te druk en heb je geen tijd meer over voor jezelf? Dan zeg je met andere woorden dat te veel mensen dingen van je nodig hebben waardoor je geen tijd voor jezelf hebt. Ben je te veel bezig met het zorgen voor anderen en heb je daardoor geen tijd voor jezelf? Dan ben je bezig met het onderhouden van je connecties. Weer iets wat je voor je eigen belang doet.

Egoïsme hebben we soms dus gewoon nodig. Bedenk eens voor jezelf: hoe kun je ooit hogerop komen in het leven zonder je eigen behoeften boven die van anderen te plaatsen? Andere mensen zullen er namelijk ook geen moeite mee hebben om zichzelf boven jou te plaatsen.

Je wordt misschien niet die wereldberoemde danseres of kunstschaatser die je had gehoopt te worden, maar je kunt wel voor alles kiezen wat jou blij maakt. En dat maakt je een stuk gelukkiger in de toekomst. Het kan heel eng zijn om achter je dromen aan te gaan. Maar stel je voor dat je aan het einde van je leven je dromen niet hebt bereikt. Dat wil je toch niet?

Dit zijn een paar tips die je kunnen helpen:

1. Zet jezelf op de eerste plek
Als je in het vliegtuig een zuurstof masker opzet, moet je dit ook eerst doen voordat je anderen kunt helpen. Je bent niet op je best voor iemand anders, als je jezelf geen prioriteit maakt.

2. Neem elke kans aan
Elke kans die ervoor kan zorgen dat jij kan groeien als persoon moet je aannemen. Alle kleine beetjes helpen namelijk.

3. Durf ‘nee’ te zeggen.
Heel vaak zeggen we ja tegen dingen om iemand anders te pleasen. Stop daarmee. Doe alleen wat je wilt doen, en durf ook eens nee te zeggen als mensen iets van je vragen. Weet je niet zo goed hoe je vaker nee moet zeggen? Lees dan dit artikel.

4. Zeg vaker ‘ja’ tegen jezelf
Is er iets wat je altijd al hebt willen doen, maar nooit hebt gedaan? Doe het dan gewoon nu. Je moet dus makkelijker nee leren zeggen, en eerder voor jezelf kiezen.

 

Bronnen: yourtango, bolde, success | Beeld: iStock